Αγωνία στο Παρίσι για τη στάθμη του Σηκουάνα



Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, με τον Σηκουάνα να απειλεί κτήρια και συγκοινωνιακές συνδέσεις. Αγγίζει πλέον τα 6 μέτρα η στάθμη του ποταμού. Σε επιφυλακή οι γαλλικές αρχές. 






Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία λόγω των πλημμυρών περίπου 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εκατοντάδες παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση νοσοκομείων. Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της υπερχείλισης του Σηκουάνα το καλοκαίρι του 2016 έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν 24.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον βροχερούς χειμώνες στη Γαλλία. Αργά, σταθερά και σε πολλά σημεία με καταστροφικές επιπτώσεις ο Σηκουάνας εγκαταλείπει την κοίτη του, ιδιαίτερα στα σημεία συμβολής με τους μεγάλους παραποτάμους, όπως ο Μάρνης και ο Υόν στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του Παρισίου. Στα 50 χλμ η κωμόπολη Σαρτρέτ μοιάζει πλέον με μαρίνα, μια και δεν ξεχωρίζουν κήποι και χωράφια, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά ούτε ρεύμα. Στα 100 χλμ. νοτιότερα, στη συμβολή με τον Υόν, πανεπιστημιακές σχολές, γυμνάσια ή άλλοι ασφαλείς χώροι έχουν επιταχθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων.

Προληπτικά μέτρα στα μουσεία Λούβρο και Ορσέ



Σε επιφυλακή πολλές περιοχές κοντά στο Σηκουάνα.

Στο Παρίσι στις 8 το πρωί, η μέτρηση έδειξε ότι μέσα σε 24 ώρες η στάθμη ανέβηκε 12 εκατοστά και έχει φτάσει τα 5,80 μέτρα. Μέσα στη νύχτα αναμένεται να φτάσει η στάθμη τα 6 μέτρα, με την ελπίδα να μην ξεπεράσει τα 6,12 της προηγούμενης πλημμύρας του 2016.

Οι επιπτώσεις όμως είναι ήδη σημαντικές: Ο προαστιακός σιδηρόδρομος RER της γραμμής C έχει κλείσει εδώ και μια εβδομάδα, τα μουσεία κοντά στο Σηκουάνα, όπως το Ορσέ και το Λούβρο, έχουν μεταφέρει σε ασφαλή σημεία τα έργα που εκτίθενται σε υπόγειες αίθουσες.

Την ίδια στιγμή στις πλωτές κατοικίες στο Σηκουάνα υπάρχει πρόσβαση μονάχα με βάρκες και οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν συνεχώς την κατάσταση των κάβων λόγω του ισχυρού ρεύματος. Τέλος οι τουρίστες στερημένοι από τις βόλτες με τα διάσημα πλεούμενα του Σηκουάνα δίνουν ραντεβού στη γέφυρα Αλμά όπου το περίφημο άγαλμα του γάλλου στρατιώτη Ζουάβ έχει μετατραπεί σε παραδοσιακή….μεζούρα για τη στάθμη του ποταμού, η οποία έφθασε ήδη στο πάνω μέρος των μηρών του.

Ολυμπια Τσίπηρα, Παρίσι


dw.com
Σχόλια