Ξεκινά η χρέωση στις πλαστικές σακούλες...

Με το ευρωπαϊκό πλαίσιο εναρμονίζεται από σήμερα η Ελλάδα, που σταματά τη δωρεάν διάθεση της γνωστής πλαστικής σακούλας από...
τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα.

Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο για την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.
Έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών

Οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «βόμβα» στο οικοσύστημα

Η ανεξέλεγκτη χρήση της σακούλας όπως και των υπόλοιπων πλαστικών, απειλεί «να βάλει βόμβα στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη» σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης τονίζει ότι «οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια!».

Από 2 εκατ. τόνους πλαστικών το 1950 σε πάνω από 400 εκατ. τόνους το 2015

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την τεράστια αύξηση της παραγωγής πλαστικών. Με βάση τα στοιχεία, αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050.

Με βάση έρευνα αμερικανικών επιστημόνων για την τύχη των πλαστικών, ο κύριος όγκος των πλαστικών γίνεται απόβλητα. Εξ αυτών, μόνο το 9% ανακυκλώθηκε, 12% αποτεφρώθηκε και 79% συσσωρεύτηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, σημειώνουν οι επιστήμονες, περίπου 12 δισ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον έως το 2050, βάρος που αντιστοιχεί με περίπου 35.000 φορές το Empire State Building...


protothema.gr
Σχόλια