Είχαν σκοπό να μακελέψουν την Ελλάδα: Εντοπίστηκαν τρομοκρατικοί πυρήνες με 78 πυροκροτητές




Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η σύλληψη του Αφγανού, σε συνδυασμό με μια άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία που εκτυλίχθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και βγαίνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Υπάρχουν πολλά σενάρια για την δράση του. Από σχέση με τις επιθέσεις σε Εφετείο, υπουργείο Εργασίας και ΣΕΒ μέχρι σύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το έπαιζε… άστεγος για να μην κινεί υποψίες ενώ είχε ζητήσει και είχε πάρει άσυλο.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Αφγανός που έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή του Λυκαβηττού είχε… πάσης φύσης υλικά. Κυρίως πυροκροτητές, αλλά και άλλα σύνεργα που προορίζονται για τρομο – επιθέσεις.

Ο Αφγανός αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό σε εστιατόριο το περασμένο Σάββατο. Το λάθος του ήταν τουλάχιστον παιδαριώδες για έναν “τρομοκράτη” που τηρεί τους κανόνες συνωμοτικότητας και κρατάει χαμηλό προφίλ.



Κάπως έτσι το γεγονός ότι βρέθηκαν στην κατοχή του 78 πυροκροτητές δύο φιαλίδια βουτανίου των 190 γραμμαρίων, από τα οποία το ένα ήταν τοποθετημένο σε καμινέτο, δύο τεμάχια βραδύκαυστο φιτιλιού, μαζί με δύο αναπτήρες και ένα στουπί ανησυχούν ιδιαίτερα τους άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής καθώς απαιτούνται ειδικές γνώσεις ειδικά για τους πυροκροτητές…

Ο Αφγανός δεν έχει διάθεση συνεργασίας με τους αστυνομικούς.

Στο παρελθόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. έχει συλληφθεί κάνοντας χρήση διαφόρων ονομάτων, ενώ φαίνεται ότι έβρισκε καταφύγιο σε διάφορα κτήρια που τελούν υπό κατάληψη.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι έχει σχέση με αντιεξουσιαστές, καθώς μετά τη σύλληψή του έγινε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του χώρου.

Στην ανάρτηση γίνεται λόγος για «προσαγωγή συντρόφου».

Ρώσος ύποπτος τζιχαντιστής στο «Ελ. Βενιζέλος»

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου εντοπίστηκε και συνελήφθη από Ελληνες αστυνομικούς ο 29χρονος Ρώσος υπήκοος Ι.F., εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των ρωσικών αρχών για τρομοκρατία. Ταξίδευε μαζί με έναν ακόμα ομοεθνή του από το Κάιρο της Αιγύπτου προς τη Ρωσία με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Ενώ βρίσκονταν στον χώρο τράνζιτ του «Ελ. Βενιζέλος», οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούληση να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα και αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Μόσχα. Στο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται μόνιμα στον διεθνή αερολιμένα σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε σύσσωμη η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ήλεγξαν τους δύο υπόπτους και διαπίστωσαν ότι εις βάρος του 29χρονου εκκρεμούσε από το 2015 ένταλμα σύλληψης της Interpol Ρωσίας για «συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση». Συνελήφθη και στις 2 Ιανουαρίου μετήχθη στην Αμυγδαλέζα προκειμένου να γίνει η καταγραφή του αιτήματος ασύλου του. Εις βάρος του συνταξιδιώτη του, αντίθετα, δεν εκκρεμούσε διωκτικό έγγραφο.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά κι ενώ βρισκόταν στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., στο αεροδρόμιο, ο 29χρονος δέχθηκε επίσκεψη από τον 40χρονο ομοεθνή του S.M., ο οποίος ζήτησε να τον συναντήσει. Μετά μια σύντομη έρευνα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι εις βάρος και αυτού εκκρεμούσε από τον Μάρτιο του 2017 «ερυθρά αγγελία» της Interpol Ρωσίας για τρομοκρατική δράση.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο 40χρονος κατέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο δελτίο αιτούντος ασύλου, ενώ φέρεται να έχει δηλώσει διεύθυνση κατοικίας πολυκατοικία της οδού Αχαρνών. Οι δύο Ρώσοι εκζητούμενοι (φέρονται να έχουν καταγωγή από το Νταγκεστάν, στον Βόρειο Καύκασο) οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών σε εκτέλεση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και έκτοτε κρατούνται στον Κορυδαλλό αναμένοντας τη διαδικασία έκδοσής τους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που Ρώσοι αξιωματούχοι «μοιράστηκαν» με Ελληνες ομολόγους τους, ο 29χρονος Ι.F. φέρεται να είχε ταξιδέψει ήδη από το 2014 στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο S.Μ. φέρεται να συνδέεται με ύποπτες μεταφορές εμβασμάτων προς μέλη του Χαλιφάτου.

Ολα αυτά προκαλούν φόβο, καθώς ίσως οι συγκεκριμένοι δράστες να είχαν σαν στόχο και σκοπό να μακαλέψουν την Ελλάδα.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την τρομοκρατία;

Κάποιοι , ενδεχομένως προσπαθούν να μας βάλλουν στο κάδρο της παγκόσμιας ισλαμικής τρομοκρατίας , ειδικά τώρα που οι Τζιχαντιστές φεύγουν με την «ουρά στα σκέλια» από την Συρία και μιλούν για κύμα τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές αρχές (αστυνομία, στρατός) έχουν δώσει ότι έχουν και δεν έχουν για να διαφυλάξουν την πατρίδα μας και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει με όσα μέσα διαθέτουν.

Η ουσία όμως αφορά την ύπαρξη νέου σχεδίου κατά της ΕΕ και της Ελλάδος από τον ISIS , με σκοπό την πρόκληση πανικού και χάους. Θα το αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που ενεργήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια;

Στο εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας με τίτλο «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία στην Ευρώπη» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχουν ακόμη βιώσει την ένταση του κινδύνου της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.

Είναι ακριβές πως η Ελλάδα δεν έχει ούτε σταυροφορικό, ούτε αποικιοκρατικό παρελθόν. Επίσης, λόγω και γειτνίασης, διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμo και ευρύτερα με το Ισλάμ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Κοράνι κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους τζιχαντιστές αφ’ ενός διάδρομος, αφ’ ετέρου χώρος όπου διατηρούν πυρήνες στήριξης.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν εγγύηση πως η χώρα μας είναι στο απυρόβλητο. Παρά τις θετικές ιδιαιτερότητές της, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι γεωγραφικά προσβάσιμη από τη Μέση Ανατολή. Άρα δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να καταστεί δυνητικός στόχος ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε κάλλιστα να κατευθυνθεί εναντίον δυτικού στόχου (διπλωματικού, τουριστικού, επιχειρηματικού) σε ελληνικό έδαφος. Ο εφησυχασμός, λοιπόν, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση. Εξάλλου, οι τελευταίες επιθέσεις αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες στοχεύουν στην πρόκληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού θυμάτων, κυρίως τουριστών και ανυποψίαστων πολιτών σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

Ακόμα και αν αρμόδια στελέχη διατείνονται ότι για τους προαναφερθέντες λόγους η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει στόχο μίας μεγάλης κλίμακας επίθεσης, ο φόβος των «μοναχικών λύκων» είναι ζωντανός. Αξιωματούχος, μάλιστα, σχολίασε ότι «δεν είναι θέμα αν θα σημειωθεί κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά πότε θα συμβεί αυτό».

Το ενδεχόμενο ασύμμετρου πλήγματος σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσε αντικείμενο σειράς συσκέψεων. Κι αυτό γιατί στις περιοχές αυτές συγκεντρώνονται μεγάλοι και διαφορετικοί πληθυσμοί από πολλές δυτικές χώρες.


pentapostagma.gr
Σχόλια