Ποιοι παίρνουν το 50% του skroutz.gr. Ο Λάτσης, ο Δασκαλόπουλος και ο πόλεμος των εκατομμυρίων
Η Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Χατζηγεωργίου θα κληθούν να δώσουν το πανάκριβο τίμημα των 10 εκατ. ευρώ,
για να πάρουν πίσω τη… μισή «Σκρουτζ», που οι ίδιοι πούλησαν προ 12 ετών στην εισηγμένη Dionic έναντι 300.000 ευρώ. Το τίμημα έφτασε σε απροσδόκητα ψηλά επίπεδα, μετά από διαδοχικά ...«χτυπήματα» που έγιναν από την πλευρά του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη του ομίλου της «Viva» στον οποίο έχει συμμετοχή με 20% η οικογένεια Λάτση. Οι πληροφορίες λένε ότι στη συγκεκριμένη, σκληρή διεκδίκηση της «Σκρουτζ» από τη Viva.gr, ο Καρώνης έχει μαζί του και το fund DECA, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου…
επιχειρηματική ομάδα των τριών συνιδρυτών και σημερινών κατόχων του 50% της «Σκρουτζ» είναι εκείνη που κερδίζει την πρωτόγνωρη «μάχη» για την αγορά και του υπόλοιπου 50% της εταιρίας, η οποία λειτουργεί τη δημοφιλή και επικερδή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου skroutz.gr. Οι σαραντάρηδες πια,
Ξεκίνησαν από τα 3,5 εκατ. ευρώ
Από πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, λέγεται ότι οι αρχικές διαδικασίες πώλησης ξεκίνησαν από τα επίπεδα των 3,5 εκατ. ευρώ. Με… οδηγό τη Viva υπήρξαν συνεχείς αναπροσαρμογές, στις οποίες όμως ακολουθούσε κατά πόδας και η τριάδα των ιδρυτών της «Σκρουτζ». Στην οποία ανήκει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης. Φτάνοντας στο τελικό στάδιο των προσφορών, που ήταν στα τέλη του περσινού Δεκεμβρίου, η Viva έκανε τη μεγάλη «ρελάνς» των 10 εκατ. ευρώ. Η… ομάδα των τριών, όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά αποφάσισε να ασκήσει το προτιμησιακό της δικαίωμα και να πάρει εκείνη το 50% της «Σκρουτζ», δίνοντας τα ίδια λεφτά με τον έτερο «μονομάχο».
Στην απρόσμενη αυτή αλληλουχία των εξελίξεων ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα γεγονός, καθώς η πλευρά Καρώνη έκανε κι άλλη προσφορά που υπό όρους και προϋποθέσεις μεταφράζεται σε 11,15 εκατ. ευρώ… Ωστόσο, η εν λόγω κίνηση θεωρήθηκε «εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας» αφού είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσφορών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από έγκυρες πηγές.
Γιώργος Χατζηγεωργίου. Ετών 40. Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Skroutz
Το επόμενο και καταληκτικό βήμα αναμένεται να γίνει στα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου με την κατάθεση του τιμήματος. Οι συνιδρυτές της «Σκρουτζ» έχουν δηλώσει τις πηγές χρηματοδότησης, που προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό. Κάτι που μένει να υλοποιηθεί. Διότι σε διαφορετικό και άκρως ανατρεπτικό ενδεχόμενο, η σκυτάλη της πώλησης θα περάσει στη Viva…
Συγκυριακά, όλα αυτά θα συμπέσουν με τα 13α γενέθλια του sktoutz.gr. που αντίκρυσε για πρώτη φορά το φώς του Διαδικτύου στις 20 Φεβρουαρίου του 2005. Μορφή εταιρίας πήρε τον Μάιο του 2006.
Εξ αντικειμένου, η εισηγημένη Dionic είναι εκείνη που χειρίζεται (με εξωτερικούς συμβούλους) την πώληση του «ασημικού» της, χωρίς να εμπλέκονται άμεσα οι πιστώτριες τράπεζες. Το 50% της «Σκρουτζ» που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το πουλάει η ίδια και όχι οι τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι ενεχυριασμένο στη Eurobank και την Alpha Bank, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα που θα εισπραχθεί, θα κατευθυνθεί για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ
Mε 10 εκατ. ευρώ για τη μισή «Σκρουτζ», η αποτίμηση ολόκληρης της εταιρίας διαμορφώνεται στα 20 εκατ. Δηλαδή 23 φορές πάνω από τα λειτουργικά κέρδη και 36 φορές περισσότερα, από τα καθαρά κέρδη του 2016… Τα οποία σε επίπεδο εταιρίας και όχι ομίλου, ήταν 865.928 και 554.694 ευρώ αντίστοιχα, για την προπερσινή χρήση. Οι επιδόσεις του 2017 μπορεί να εκλογικεύσουν την αποτίμηση. Στη συνέχεια όμως, τα δανειακά κόστη, που όμως αναμένεται θα φορτωθούν στην εταιρία (που ως τώρα δεν έχει δάνεια) θα επιβαρύνουν τα μεγέθη της κερδοφορίας της.
Κατά τα φαινόμενα η «μάχη μέχρις εσχάτων» για το 50% «Σκρούτζ» δείχνει ότι η ιδρυτική τριάδα της εταιρίας κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την είσοδο Καρώνη. Άγνωστο γιατί. Ενδεχομένως να έχουν άλλα στο νου τους. Ακόμη και να… ξαναδώσουν το ποσοστό που θα πάρουν, σε κάποιον τρίτον. Έτσι κι αλλιώς, στην επιχειρηματική τριάδα πιστώνεται ένας μοναδικός άθλος. Με 60.000 μετοχικό κεφάλαιο, έχουν κάνει τη «Σκρουτζ» να τιμολογείται στα 20 εκατομμύρια…
mononews.gr