Τι είναι μια στατική διεύθυνση IP; Σε τι χρησιμεύει;



Τι είναι μια στατική διεύθυνση IP; Σε τι χρησιμεύει;

Μια στατική διεύθυνση IP (static IP address) είναι μια διεύθυνση IP που έχει διαμορφωθεί με μη αυτόματο τρόπο για ένα σκοπό ή μία συγκεκριμένη συσκευή, δηλαδή είναι το ακριβώς αντίθετο μιας δυναμικής διευθύνσεις IP που αλλάζει διαρκώς και συνεχώς. Ονομάζεται στατική επειδή δεν αλλάζει πότε, και παραμένει πάντα η ίδια

Οι δρομολογητές , τα τηλέφωνα, τα tablet, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι φορητοί υπολογιστές και κάθε άλλη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διεύθυνση IP, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμιστούν ώστε να διαθέτουν μια στατική διεύθυνση IP. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συσκευής που δίνει διευθύνσεις IP (όπως ο δρομολογητής) ή πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP, μέσω μιας απλής διαδικασίας απευθείας στη συσκευή.
Σε τι χρησιμεύει μία στατική διεύθυνση IP.

Για να κατανοήσετε πλήρως τι είναι μια στατική διεύθυνσης IP, σκεφτείτε πως είναι κάτι σαν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια φυσική διεύθυνση κατοικίας. Αυτές οι διευθύνσεις δεν αλλάζουν ποτέ – είναι στατικές – και κάνει την εύρεση της πολύ εύκολη, όταν τις αναζητά κάποιος άλλος.

Ομοίως, μια στατική διεύθυνση IP είναι χρήσιμη αν φιλοξενείτε έναν ιστότοπο από το σπίτι, αν έχετε έναν διακομιστή αρχείων στο δίκτυό σας, αν χρησιμοποιείτε εκτυπωτές δικτύου, αν προωθείτε θύρες σε μια συγκεκριμένη συσκευή ή αν χρησιμοποιείτε απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος και άλλα πολλά. Επειδή μια στατική διεύθυνση IP δεν αλλάζει ποτέ, άλλες συσκευές πάντα γνωρίζουν ακριβώς πώς να επικοινωνήσουν με μια συσκευή που χρησιμοποιεί μία.

Ένα άλλο παράδειγμα μιας στατικής διεύθυνσης IP στην εργασία σας είναι με τους διακομιστές DNS . Οι διακομιστές DNS χρησιμοποιούν στατικές διευθύνσεις IP, έτσι ώστε η συσκευή σας να γνωρίζει πάντα πώς να συνδεθεί με αυτές. Αν αλλάζουν συχνά, θα πρέπει να επαναρυθμίσετε τακτικά αυτούς τους διακομιστές DNS στο δρομολογητή ή στον υπολογιστή σας για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο όπως συνηθίζετε.

Επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην απομακρυσμένη πρόσβαση των Windows, όπως το Windows Remote Desktop, χρησιμοποιώντας μια στατική διεύθυνση IP σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή με την ίδια διεύθυνση, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι επιπλέον κάθε φορά πριν συνδεθείτε.
Στατική εναντίον δυναμικής διευθύνσεις IP

Μια δυναμική διεύθυνση IP είναι μια κανονική διεύθυνση, όπως μια στατική διεύθυνση IP, ωστόσο έχει την ιδιότητα και τη συνήθεια να αλλάζει συνεχώς, επί μονίμου βάσεως, δηλαδή, για παράδειγμα μπορεί τώρα να είναι 107.17.92.18, μετά από λίγα λεπτά να είναι 35.200.231.22, μετά από μισή ώρα 167.102.196.93 και ούτω καθεξής.
Μειονεκτήματα της χρήσης μιας στατικής διεύθυνσης IP

Το κύριο μειονέκτημα ότι οι στατικές διευθύνσεις IP είναι ότι πρέπει να τις διαμορφώσετε χειροκίνητα σε κάθε συσκευή. Όπως τα παραδείγματα που έχω δώσει παραπάνω σχετικά με τα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης που απαιτούν, όχι μόνο να ρυθμίσετε τη συσκευή με μια διεύθυνση IP, αλλά και να διαμορφώσετε σωστά τον δρομολογητή για να επικοινωνήσετε με τη συγκεκριμένη διεύθυνση. Αναμφισβήτητα αυτή η διαδικασία απαιτεί σίγουρα περισσότερη δουλειά από την απλή σύνδεση ενός δρομολογητή.

Επιπλέον, εάν αντιστοιχίσετε τη συσκευή σας με μια διεύθυνση IP, για παράδειγμα, 192.168.1.110, αλλά μετά από κάποιο διάστημα μεταβείτε σε ένα άλλο δίκτυο που δίνει μόνο διευθύνσεις δυναμικές, προφανώς θα υπάρξουν δυσλειτουργίες και δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε.

Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η ασφάλεια. Μια διεύθυνση που δεν αλλάζει ποτέ δίνει στους χάκερς ένα παρατεταμένο χρονικό πλαίσιο για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στο δίκτυο της συσκευής. Η εναλλακτική λύση θα χρησιμοποιούσε μια δυναμική διεύθυνση IP που αλλάζει και θα απαιτούσε, συνεπώς, από τον εισβολέα να αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τη συσκευή.



texnologia.net
Σχόλια