Κιλλιμάντζαρο, η «στέγη της Αφρικής»
Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 και προορισμός πολλών ορειβατών από όλο τον κόσμο.
Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό ενώ αποκαλείται και «στέγη της Αφρικής». Είναι το μεγαλύτερο βουνό του κόσμου που δεν αποτελεί τμήμα εκτεταμένης οροσειράς.
Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές, από τις οποίες η κορυφή Κίμπο(5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής και συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη, τη Μαβένσι (5.355 μ.). Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό. Ο παγετώνας της κορυφής Κίμπο κατεβαίνει μέχρι τα 4.900 μέτρα. Οι χαμηλότερες ζώνες του όρους από ύψος 3000 μέχρι 2000 μέτρα καλύπτονται από παρθένα δάση, ενώ οι ακόμη χαμηλότερες σχηματίζουν εξαιρετικές εκτάσεις καλλιέργειας. Το Κιλιμάντζαρο έχει τροπικό κλίμα στην βάση του που γίνεται αλπικό όσο φτάνεις στην κορυφή του.
Η κλιματική ποικιλία του βουνού δημιουργεί πέντε διαφορετικές ζώνες βλάστησης που περιλαμβάνουν από πυκνές θαμνώδεις εκτάσεις και καλλιέργειες μέχρι πυκνά δάση και αλπική έρημο. Μέχρι τα 2500 μέτρα συναντά κανείς ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, βουβάλια, μικρές αντιλόπες και διάφορα άλλα θηλαστικά. Η χλωρίδα και η πανίδα περιορίζονται όσο μεγαλώνει το υψόμετρο.
Το Κιλιμάντζαρο, ως μεμονωμένο επιβλητικό ορεινό κώνο, αντίκρισαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι Ρέμπαν και Κράπφ το 1848. Ακολούθησαν από τότε πολλές αποστολές για την αναγνώριση και εξερεύνησή του. Νεότερες αποστολές διαπίστωσαν πως οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρο, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί της ανατολικής Αφρικής, ακόμη και ο Νείλος, συνεχώς μειώνονται.
Το τεράστιο ύψος του, οι χιονισμένες κορυφές του, η φυσική του μορφη και η ποικιλία σε κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάνουν το Κιλλιμάντζαρο ένα μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς που δίκαια κατατάσσουν σε ένα από τα Νέα Θαύματα της Φύσης.
geonews.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια