Τι φέρνει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης...

Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο χρόνο, όπου από τον Φεβρουάριο και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη των θρίλερ του Μνημονίου και...
της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εχοντας κλείσει την 3η αξιολόγηση (Staff Level Agreement - SLA) στην προθεσμία που θεωρούνταν ιδανική για τους δανειστές (4 Δεκεμβρίου 2017), ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά τα σενάρια που αφορούν την «επόμενη μέρα» -και όχι απαραίτητα αυτά που συνδέονται με τη μεταμνημονιακή εποχή και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου.

«Επόμενη μέρα» για τον «στρατηγό» της πλατείας Συντάγματος είναι και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές. Οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την άντληση «φρέσκου» επενδυτικού χρήματος με την έκδοση ενός ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) του οποίου τα νήματα κινεί ο Στέλιος Παπαδόπουλος.

Αλλωστε επενδυτικού χαρακτήρα είναι και το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός θα φύγει αυτή την Πέμπτη για Νέα Υόρκη προκειμένου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» να προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.

Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. και ο Νικολά Τζιαμαρόλι από τον ESM.

Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει και της απόφασης (σ.σ. θα ληφθεί τον Φεβρουάριο) που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια.

Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ήταν ιδιαίτερα διαλλακτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις.


Βόλτα στο πάρκο

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο πάρκο» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ώς το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία. Στον αέρα όμως παραμένει το ελληνικό αίτημα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, θέμα το οποίο θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η αλήθεια είναι ότι η 4η και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει –σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό– αρχές Μαρτίου του 2018 κρύβει πολλές ενέδρες, κυρίως στο φορολογικό πεδίο, για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές μετά τα τόσα δισ. ευρώ που εκταμίευσαν με χαμηλό επιτόκιο, πλην όμως με σκληρές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία την Αθήνα εάν δεν τις συνεχίσει…

Τα μέτρα για το χρέος θα είναι το κλειδί για τις νέες δεσμεύσεις. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Χωρίς... ασπίδα οι κακοπληρωτές

«Φραγή» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν, από κάποιους, ως άλλοθι για να ξηλωθεί ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπήκε και επισήμως με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Οι βασικές αλλαγές θα αφήσουν στην προστασία του νόμου μόνο εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και περιμένουν μήνες, ακόμα και χρόνια, για να οριστεί δικάσιμος καθώς σήμερα εκτιμάται ότι εκκρεμούν περί τις 150.000 υποθέσεις.

Με το «φιλτράρισμα» των υποθέσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης

Η βασικότερη αλλαγή λοιπόν αφορά τον προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που θα γίνεται στη φάση της κατάθεσης του φακέλου, ώστε να διαπιστώνεται αν όντως πληρούνται τα κριτήρια του νόμου. Μέχρι σήμερα όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και απορρίπτονται –αν δεν πληρούνται τα κριτήρια– τη μέρα τη δίκης. Στο μεσοδιάστημα λοιπόν ο «στρατηγικός κακοπληρωτής» απολάμβανε την προστασία του νόμου χωρίς στην πραγματικότητα να τη δικαιούται.

Ετσι, όλες οι νέες αιτήσεις και στη συνέχεια και όσες εκκρεμούν θα περάσουν από το μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής δικαστών που θα συσταθεί για τον λόγο αυτό.

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περνάνε και όσοι ζητούν αναβολές εκδίκασης καθώς θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχουν εύλογοι λόγοι αναβολής ή αν αποκρύπτουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση ή αν έχουν προχωρήσει σε δόλια μεταβίβαση περιουσίας. Στην περίπτωση που οι λόγοι αναβολής είναι αντικειμενικοί, ο δανειολήπτης οφείλει να ζητήσει νέα ακρόαση εντός 30 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που δεν τηρούν την απόφαση του δικαστηρίου (δεν καταβάλλουν τη δόση που έχει οριστεί) μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση μόνο στην περίπτωση που η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει.

«Παράθυρο» για τη μακροχρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί ο όρος που προβλέπει ότι η ρύθμιση που έχει πετύχει ο δανειολήπτης δεν κληροδοτείται, ωστόσο αν το ακίνητο αποτελεί πρώτη κατοικία και για τον/τους κληρονόμο/ους τότε έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ακόμα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, οπότε και λήγει το δικαίωμα ένταξης στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.


Τα πλην και τα συν στην ενέργεια

Με δύο συγκεντρώσεις, σήμερα στη Φλώρινα και την Τετάρτη στη Μεγαλόπολη, απαντούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι τοπικοί φορείς μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και την Πελοπόννησο.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, διαβεβαίωσε ότι «η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και των συνθηκών εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας» και διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει το εργοστάσιο στο Αμύνταιο, ενώ θα περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών για να αυξήσει κατά 32.000 ώρες τη λειτουργία των μονάδων στο Αμύνταιο και την Καρδιά.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο διεθνής, ανοιχτός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2018. Στη συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά για εναλλακτικές λύσεις σε πιθανή αστοχία του market test, που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, καθώς και της υπόλοιπης διαδικασίας.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι ορατό, καθώς, λόγω της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, που κοστίζει σήμερα 5-7 ευρώ τον τόνο, θα εκτοξευτεί στα 20-30 ευρώ. Η πρόσληψη συμβούλων και η απόσχιση των μονάδων προβλέπεται να γίνει από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, που αφορά τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, τη Shell και την ΕΝΙ, η οποία όμως πρέπει να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Το σχέδιο προβλέπει αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ενίσχυση της συμμετοχής της στην ΕΠΑ Αττικής.   Χ.ΤΖ.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αύξηση 40% στα συνολικά κονδύλια

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις κοινωνικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα που διεξήχθη στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν τελικά στην αύξηση κατά 40% των συνολικών κονδυλίων για τα οικογενειακά επιδόματα για το 2018, αλλά και σε μια σειρά από δράσεις που κινούνται στο πλαίσιο της παιδικής προστασίας.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η απόδοση 315 εκατομμυρίων ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, από τα οποία τα 260 εκατομμύρια θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, με το αντίστοιχο κονδύλι να φτάνει πλέον τα 910 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, από τα 650 εκατομμύρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα η νέα συμφωνία ορίζει τα εξής:

■ 70 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

■ 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα

■ 280 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, από 242 που είναι σήμερα, ενώ για κάθε επιπλέον παιδί θα προστίθενται άλλα 140 ευρώ.

Πέραν όμως των οικογενειακών επιδομάτων, συμφωνήθηκε επιπλέον η διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ για σχολικά γεύματα που θα καλύψουν 130.000 μαθητές Δημοτικού καθώς και άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών (10.000 επιπλέον θέσεις) μέσα στο 2018.

«Κάποιοι μας κορόιδευαν για τα αντίμετρα του 2019, τα οποία και φέρνουμε έναν χρόνο νωρίτερα. Η παιδική προστασία είναι το βασικό μας μέλημα, η οποία δεν εξαντλείται στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά κυρίως εντοπίζεται στους 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα δημιουργηθούν, στα ζεστά σχολικά γεύματα και στον νέο νόμο για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, την αναδοχή και την υιοθεσία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων κατά 40 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα αντίμετρα, δημιουργεί μια «γέφυρα» για το 2019, για το οποίο, προβλέπονται 500.000 ζεστά γεύματα για μαθητές οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αναμένεται θα τους 5.000, για 164.000 παιδιά... 


efsyn.gr 
Σχόλια