Οι ρύποι αποπροσανατολίζουν τις μέλισσες




Η ικανότητα των μελισσών να εντοπίζουν λουλούδια μπορεί να εμποδίζεται από μια χημική ουσία στους ρύπους που παράγονται από την καύση ντίζελ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα αέρια αυτά περιορίζουν κάποιες χημικές ουσίες στα αρώματα των λουλουδιών οι οποίες έλκουν τις μέλισσες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports διαπιστώνει επίσης πως μια συγκεκριμένη ομάδα χημικών που εντοπίζονται στα αέρια του ντίζελ, η λεγόμενη NOx, μειώνει την απόκριση των εντόμων στις οσμές των λουλουδιών.

Τα αποτελέσματα αυτά, τονίζουν οι ερευνητές, αποτελούν ένδειξη για την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

«Μελετήσαμε το ζήτημα αυτό γιατί γνωρίζαμε πως υπάρχουν επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανθρώπινη υγεία, οπότε μπορεί αν υπάρχουν συνέπειες και πέρα από τους ανθρώπους», ανέφερε η Δρ Tracey Newman, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Southampton, που συμμετείχε στην έρευνα.

Για να διερευνήσουν τις συνέπειες της ρύπανσης, οι επιστήμονες συνέθεσαν ένα μείγμα που να περιλαμβάνει επίπεδα αερίων έτσι όπως διαμορφώνονται και σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, και το ανέμειξαν με τις οσμές των λουλουδιών.

«Παρατηρήσαμε πως υπήρχε απώλεια δύο παραγόντων στο μείγμα οσμών των λουλουδιών», λένε. Ήταν αυτά που αλληλεπιδρούσαν χημικά με ουσία των αερίων από το ντίζελ, του μονοξειδίου του αζώτου, ή NOx, όπως γράφει το BBC.

«Οι μέλισσες χρειάζεται να αντιλαμβάνονται τις διαφορές στα χημικά μηνύματα που στέλνουν τα λουλούδια ώστε να κατευθυνθούν σε αυτά που θα τους δώσουν την καλύτερη γύρη», εξηγεί η Newman.

Ο βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Guy Poppy τόνισε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να «παρεμβαίνει» στην «περίπλοκη σχέση» μεταξύ ζώων και φυτών.

«Τα λουλούδια έχουν εξελιχθεί ούτως ώστε να παράγουν χημικά μείγματα που προσελκύουν τις μέλισσες», εξήγησε στο BBC.

Η Newman επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, με σκοπό τόσο την προστασία των απαραίτητων εντόμων αλλά προφανώς και της ανθρώπινης υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή James Nieh, ο οποίος μελετά την υγεία και τη συμπεριφορά των μελισσών, η έρευνα θέτει ένα εν πολλοίς ανεξερεύνητο ερώτημα.

«Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα παρασιτοκτόνα», είπε στο BBC, «αλλά οι μέλισσες δέχονται πολύ μεγαλύτερο εύρος ρύπων. Η επιρροή και πιθανή αλληλεπίδραση αυτών των ρύπων με τα παρασιτοκτόνα θα πρέπει να μελετηθεί».

via: geonews.gr
Σχόλια