Πολυεθνικό φράγμα αλληλεγγύης στη Μάνδρα...

Στην Οδό Κρατίνου, στον 8ο όροφο της πολυκατοικίας, ένας χώρος είναι με τα φώτα ανοικτά μέχρι αργά Δευτέρα απόγευμα. Είναι τα γραφεία της...
Πακιστανικής Κοινότητας, στον οποίο έχουν συναντηθεί μέλη της ώστε να οργανώσουν την επόμενη δράση στήριξης στη Μάνδρα. Η πρώτη δράση έγινε το Σάββατο, με 30 άτομα να συγκεντρώνονται και να πηγαίνουν στην περιοχή. Στάθηκαν στη σειρά για να φορέσουν τα αδιάβροχα που παρείχε ο δήμος καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία, πήραν τα φτυάρια και έβγαζαν για ώρες λάσπη από τα σπίτια, δίχως να κάνουν διάλειμμα ούτε για νερό. Καθάριζαν επίσης στενάκια τα οποία είναι αποκλεισμένα από τεράστιες ποσότητες χώματος που άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, με τη διαφορά ότι θα είναι ακόμη περισσότεροι τώρα, καθώς αναμένεται να συνδράμουν περισσότερα από 100 άτομα. «Και λίγοι θα είμαστε» λένε.

Έχουν χτυπηθεί τόσο, αλλά...

Στη Μάνδρα έχουν συμπαρασταθεί στους πληγέντες πολλά διαφορετικά κομμάτια της κοινωνίας. Όμως η περίπτωση των Πακιστανών διαφέρει, καθώς έχουν υποστεί πολύ ρατσισμό και συνεχόμενες επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Κι όμως, οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί τόσο από την κοινωνία μας δίνουν το χέρι τους για να σταθεί όρθια.

Δεν προκαλεί συνεπώς εντύπωση το ότι η εθελοντική δράση των Πακιστανών μεταναστών έκανε σύντομα τον γύρο του Διαδικτύου και συζητήθηκε πολύ. Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, δεν την υποδέχτηκαν όλοι θερμά, καθώς δεν έλειψε η γνώριμη αντιδραστική συνωμοσιολογία με σχόλια όπως «Θα τους πλήρωσαν, δεν μπορεί». «Η ανθρωπιά δεν κοστίζει» απαντούσαν άλλοι που δεν έβλεπαν φαντάσματα.

"Πήγαν για να πάρουν αδιάβροχα"

«Μια γιαγιά τύλιξε δύο πενηντάρικα και μας τα προσέφερε για να πιούμε και να φάμε κάτι, όπως είπε. Εμείς της είπαμε ότι δεν πήγαμε εκεί για να πάρουμε λεφτά» ανέφερε στην «Αυγή» ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ο οποίος βρέθηκε στη Μάνδρα. «Όταν θα είναι οι άνθρωποι χαλαροί», πρόσθεσε, «θα πάμε να κάτσουμε όλοι μαζί και να περάσουμε όμορφα».

Η κοινότητα είχε απευθύνει πριν από τη δράση ανοικτό κάλεσμα να πάει όσος κόσμος μπορεί στη Μάνδρα, χωρίς φυσικά να ζητά χρήματα για την προσφορά της. Όταν πήγαν εκεί, κάποιοι τους αντιμετώπισαν με δυσπιστία. «Ήρθαν για να πάρουν αδιάβροχα, είπε μια γυναίκα βλέποντάς μας στην ουρά». Όμως μετά από λίγες ώρες οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές. «Η ίδια γυναίκα, βλέποντάς μας να έχουμε ιδρώσει, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος». «Ντρέπομαι να σας πω ακόμη και ευχαριστώ, μας είπε».

"Εσείς στα Σεπόλια, εμείς στη Μάνδρα"

Παρότι το πρόσωπο του ρατσισμού το αντίκρισαν ακόμη και την ώρα που βοηθούσαν, θεωρούν αυτονόητη την αλληλεγγύη. «Ο Έλληνας δεν είναι ρατσιστής. Είμαι από το 1996 εδώ και το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου δεν πιστεύει στον ρατσισμό. Έχουμε εισπράξει αγάπη και αλληλεγγύη. Την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχαν προηγηθεί οι απειλές της Χρυσής Αυγής, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν δίπλα μας στα Σεπόλια και υποδέχτηκαν τα παιδιά μας στο σχολείο. Τώρα ήταν η σειρά μας να βρεθούμε δίπλα. Κάτι που λέω πάντα είναι ότι, αν θέλουμε να δείξουμε ποιοι είμαστε, πρέπει να το δείχνουμε στις δύσκολες στιγμές» σημειώνει ο Τζ. Ασλάμ.

«Ο πόνος είναι ίδιος παντού» σχολίασε στην «Αυγή» ο Αχμέτ, αντιπρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, που πήγε κι εκείνος στον εθελοντικό καθαρισμό. «Δεν κοιτάζουμε ποιοι είναι χριστιανοί και ποιοι μουσουλμάνοι. Προχωράμε παντού όπου υπάρχει δυσκολία και βοηθάμε όσο μπορούμε» πρόσθεσε.

«Ζω 14 χρόνια στην Ελλάδα και μένω στη Μαγούλα, που βρίσκεται κοντά στην Μάνδρα. Τέτοια καταστροφή δεν έχω ξαναδεί ποτέ, οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε σεντόνι να σκεπαστούν όταν πήγαμε. Θεωρώ ελάχιστη υποχρέωσή μου να βοηθήσω» ανέφερε ο Σατζάδ, εργάτης. Κάθε εβδομάδα δουλεύει πολλές ώρες, όμως εκείνες τις ώρες που βρέθηκε στην Μάνδρα ήτα διαφορετικά. «Δεν κουράστηκα καθόλου. Είχα δουλέψει τόσο και δεν αισθανόμουν καθόλου κούραση!». «Ούτε για νερό δεν σταμάτησαν» συμπλήρωσε χαμογελώντας ο Τζαβέντ Ασλάμ, λέγοντας ότι η απάντηση που έδιναν ήταν «Όχι, έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε».

Στο πλευρό τους και αλληλέγγυοι

Κουβέρτες και ρούχα συγκέντρωσαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι στο 5ο Λύκειο Αθηνών των οδών Οκταβίου Μερλιέ & Πρασσά. Όπως αναφέρθηκε στη σελίδα της πρωτοβουλίας, η δράση έγινε «ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό για όλα όσα έχει κάνει για εμάς».

Στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο βρέθηκε ακόμη η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Προσέφερε ζεστά γεύματα και είδη πρώτη ανάγκης που είχε παραλάβει ακόμη και από τη Γαλλία. Παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα, ρούχα και πάνες για μωρά.

Στο πλευρών των πληγέντων βρίσκονται αρκετές δομές αλληλεγγύης, όπως η Στάση Ζωής από τη Σαλαμίνα και η Δικαιόπολη από το Νέο Κόσμο. Στον συντονισμό των διανομών βοηθά η Αλληλεγγύη για Όλους και οι μεταφορές γίνονται σε συνεργασία της Α.γ.Ο. με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής. Συνολικά 8 τόνους νερού και άλλες πρώτες ύλες έχει διαθέσει ο ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας).

Οδήγησαν από τη Χαλκιδική για βοήθεια

Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει ούτε από αποστάσεις, όπως απέδειξε ο Δήμος Αριστοτέλης. Με δυο αμάξια, υπάλληλοι και στελέχη του δήμου ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου από τη Χαλκιδική και έφτασαν στη Νέα Πέραμο την Κυριακή το πρωί. Μαζί τους είχαν φασόλια, κρεμμύδια, καρότα, ξύλα και βυτία με νερά. Στη συνέχεια έστησαν ένα καζάνι που προσέφερε η εταιρεία του Γιάννη Σταθώρη και μέσα λίγη ώρα μοίρασαν δυόμισι χιλιάδες μερίδες φασολάδα.

Στο μεταξύ, στα χωριά του δήμου συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Η συλλογή γίνεται από χθες στο δημαρχείο Ιερισσού και στα δημοτικά καταστήματα Αρναίας και Μεγάλης Παναγιάς και θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή 24.11 και ώρες 08.00 - 15.00.

Στήριξη από τους φοιτητές του Bloco

«Αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως τμήμα της κοινωνίας, το οποίο δρα στο πλάι της κοινωνικής πλειοψηφίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Bloco. Καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν θέση και να σταθούν αλληλέγγυοι στους κατοίκους της περιοχής και προχωρά στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στις σχολές της Αθήνας.

«Χθες ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σήμερα οι κάτοικοι της Μάνδρας, αύριο μπορεί να είναι καθένας και καθεμία από εμάς» είναι το μήνυμά τους. Περισσότερες πληροφορίες στο site bloco.gr καθως και στο fb.com/ToBloco.

Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση των πλημμυροπαθών

Στη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού βοήθειας και αλληλεγγύης έχει προχωρήσει ο Δήμος Μάνδρας. Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι: Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας - τραπεζικός λογαριασμός για την ενίσχυση των πληγέντων στη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017 - Αρ. Λογαριασμού: 653 / 002392 - 28. IBAN Λογαριασμού: GR 82 0110 6530 0000 6530 0239 228. Κωδικός Swift Τράπεζας - Bic: ETHNGRAA

 
Μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας με τα φτυάρια στο χέρι

Παπαντωνίου Κώστας, avgi.gr
Σχόλια