Αποκαλυπτικές εικόνες από το όρος Πατέρα. Δείτε από ψηλά όλη τη φονική διαδρομή του χείμαρρου που έπνιξε τη Μάνδρα
Η φονική πλημμύρα σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μαγούλα με τους 21 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε η Αττική...
Μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών, ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στο όρος Πατέρα. Εξ αιτίας της βροχόπτωσης των δύο προηγούμενων ημερών, το ήδη κορεσμένο έδαφος δεν μπόρεσε να απορροφήσει την ποσότητα του νερού που «κατέβαινε» από το βουνό.
Στην αρχαιότητα το βουνό λεγόταν Αγχαίον, από το άγχος της θεάς Δήμητρας που έψαχνε στην περιοχή την Περσεφόνη Το φαινόμενο που προκάλεσε την εθνική τραγωδία ήταν τοπικό και είχε τον χαρακτήρα τροπικής καταιγίδας.
Στα προάστια της Δυτικής Αττικής είχαν επίσης σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες, ύστερα από τις βροχοπτώσεις το Νοέμβριο του 1961 και του 1977.
Όρος Πατέρα Στην αρχαιότητα το βουνό ήταν γνωστό με την ονομασία Αγχαίον. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη, η θεά Δήμητρα αγχωμένη την έψαχνε στην περιοχή του βουνού προτού ξαποστάσει στην Ελευσίνα. Τους μεσαιωνικούς χρόνους οι κάτοικοι έκοβαν δέντρα του βουνού και έτσι μετονομάστηκε σε όρος Πατερά, από το πατερό, δηλαδή τη ξύλινη σανίδα που στηρίζει τις στέγες. Αργότερα, έμεινε γνωστό ως όρος Πατέρα.
Ο μεγάλος πέτρινος όγκος που είναι φυσική προέκταση της Πάρνηθας, βρίσκεται ανάμεσα στο Θριάσιο Πεδίο και την πεδιάδα των Μεγάρων. Οι Μεγαρείς κατοικούσαν στην Ερένεια, αρχαία πόλη στους πρόποδες του βουνού Κατά την αρχαιότητα κατοικούταν.
Η Ερένεια ήταν πόλη των Μεγαρέων και σε αυτήν αναφέρθηκε ο Παυσανίας. Τμήματα της οχύρωσης και της ακρόπολης της Ερένειας διακρίνονται με δυσκολία ακόμη και σήμερα στο βουνό. Οι Κρύπτες ήταν μικρά λεκανοπέδια και ονομάστηκαν έτσι επειδή οι Μεγαρείς τα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα.
Πεζοπορικός προορισμός
Η ανατολική πλευρά του όρους Πατέρα αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και έχει πλούσια πανίδα.
Χαρακτηριστικό είναι και το έδαφος του βουνού, το οποίο συγκροτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από κοκκινόχωμα.
Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1985, το όρος Πατέρα έπαψε να είναι προορισμός για τους πεζοπόρους και έτσι το βουνό είναι σχετικά άγνωστο
Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1985, το όρος Πατέρα έπαψε να είναι προορισμός για τους πεζοπόρους και έτσι το
Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school βουνό είναι σχετικά άγνωστο. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις ενεργοί αναρριχητικοί σύλλογοι στις περιοχές Καντήλι, Ράχη Ντόσκουρη, Τρικέρατο και Ζάστανο.
Το Καντήλι που ανήκει στα Μέγαρα, είναι ένα άγονο φαράγγι και χρησιμοποιείται από τις Ειδικές Δυνάμεις για ασκήσεις ορεινού αγώνα. Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού παλαιότερα υπήρχε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Το 2014 στην ίδια περιοχή κατασκευάστηκε ειδικός χώρος στέγασης των Ρομά, που μεταφέρθηκαν από το Χαλάνδρι. ...
mixanitouxronou μέσω katounanews
Σχόλια