Αρχαία Γεωδαισία, Προσανατολισμός σε Ιερούς Τόπους και Αρχαία Ανάμνηση




Αρχαία Γεωδαισία, Προσανατολισμός σε Ιερούς Τόπους και Αρχαία Ανάμνηση
Ο προσανατολισμός ολόκληρων Πόλεων και σημαντικών Ιερών προς Ιερούς Τόπους, όπως ο προσανατολισμός της Θεσσαλονίκης προς τον Ολυμπο, ή ο προσανατολισμός της Αλεξάνδρειας προς το Μνημείο του Καστά της Αμφίπολης είναι κάτι το εκπληκτικό που φανερώνει τις άγνωστες ακόμα γεωδαιτικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων.
Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι πλέον ξεφεύγει από τις παρα-αρχαιολογικές παρατηρήσεις και εντάσσεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά μεθοδολογική γνώση.

Επί παραδείγματι υποθέσεις όπως ο ταυτόχρονος προσανατολισμός της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας και της Κασσανδρείας στον Όλυμπο δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία.
Γιατί οι τοπογράφοι του Κασσάνδρου, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. κατά τη χάραξη του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, δεν ακολούθησαν τη γεωμορφολογία των υπωρειών του Χορτιάτη, και την τότε ιστάμενη ακτογραμμή, αλλά έστρεψαν τους κάθετους δρόμους της νέας πόλης προς τον Όλυμπο;

Οι απαντήσεις στο:

"Το Ἐμπόριον της Θεσσαλονίκης ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΧΡ Η Σ Τ Ο Σ Π. ΤΣ Α Μ Ι Σ Η Σ, Α Ρ Χ Α Ι Ο Λ Ο Γ Ο Σ"



http://ikee.lib.auth.gr/rec…/286760/files/GRI-2017-18124.pdf
f.b Τα Μυστικά του Τύμβου
Σχόλια