«Μυστήριο» η ημερομηνία άφιξης του Ερντογάν στην Αθήνα...

«Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας...

«Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η  άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα», τόνιζε...
καλά πληροφορημένη πηγή, συμπληρώνοντας πως οι δυο πλευρές είναι σε εντατικές διαβουλεύσεις.

Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν πως βασικό αντικείμενο των συζητήσεων είναι να βρεθεί η καλύτερη ημερομηνία για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ενώ τα διπλωματικά γραφεία απασχολεί  και η ουσία της συνάντησης.

Οι συζητήσεις εδώ και εβδομάδες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ δυο διαφορετικές ημερομηνίες  έχουν πέσει στο τραπέζι. Με  βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί ο αρχικός σχεδιασμός και ο κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα στις αρχές του άλλου μήνα και όχι το νέο έτος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν, προκειμένου οι σχέσεις με την Άγκυρα να αλλάξουν σελίδα, να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας  και να ξεπεραστούν ορισμένα μελανά σημεία  του τελευταίου διαστήματος.

Συνομιλώντας με έμπειρα διπλωματικά στελέχη, είναι σαφές ότι αν και δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Θράκη, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η «εμπειρία» από την πρόσφατη επίσκεψη του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Η θετική οπτική της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Κομοτηνή, με τον ίδιο να δηλώνει πως «η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης, εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», είναι  πως ενδεχομένως  να αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου  προκλητικότητας  από την Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να έρχεται  στην Αθήνα με διαθέσεις «πυροσβεστικές».  Καλό δείγμα ήταν και το συλλυπητήριο τηλεφώνημα του κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δραγασάκη για τις ανθρωποκτόνες πλημμύρες στην Δυτική Αττική.
Ο Τ.Ερντογάν στην Ελλάδα. Γιατί τώρα;

Πολλές αναγνώσεις υπάρχουν για τους λόγους που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος να βρεθεί στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν την σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. Η σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Άγκυρα, καθώς και  η σύγκρουση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν φέρει τη χώρα σε μια «διπλωματική καραντίνα» σε σχέση με τη Δύση, που φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί. 

Είναι σαφές πως την Ουάσινγκτον έχουν προβληματίσει μια σειρά από επιλογές του Ταγίπ  Ερντογάν, σε σχέση με το Συριακό, την προσέγγιση με το Ιράν, αλλά και τις συμφωνίες με τη Ρωσία για οπλικά συστήματα. Την ίδια ώρα οι  εξελίξεις  στην Συρία και στο Κουρδικό, παρά την προσωρινή εκτόνωση, χτυπούν πολλά «καμπανάκια»  στην  Άγκυρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει συνεχώς στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται στην Άγκυρα στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το γεωπολιτικό πεδίο στην περιοχή να αλλάζει εκτιμώντας πως στην  περίπτωση που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα δεν αποκατασταθούν, η στρατηγική της Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστεί πάνω στα νέα δεδομένα, καθώς θα αποτελεί τον βασικό κρίκο της δυτικής στρατηγικής συμμαχίας που θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τι θα συζητήσουν Αλ. Τσίπρας – Τ. Ερντογάν

Η ατζέντα των θεμάτων που θα ανοίξουν στην Αθήνα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγάλη και έχουν  να κάνουν  με την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών, το προσφυγικό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, αλλά και τα  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο με το βλέμμα της ελληνικής πλευράς να είναι στραμμένο  στην έντονη  παραβατικότητα των Τούρκων. Οι τόνοι ανέβηκαν μετά και την πρόσφατη  κίνηση του πρωθυπουργού να παραδώσει στον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κατάλογο με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Για την περίπτωση του Κυπριακού θετικό είναι το γεγονός πως μετά το «ναυάγιο» του Κρανς Μοντάνα έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, προκειμένου αυτή τη φορά να προετοιμαστεί το έδαφος  για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται σημαντική μιας και ήταν πάγια η ελληνική άποψη για συνεννόηση των δυο πλευρών που θα έδινε μια κατεύθυνση στις μετέπειτα επίσημες συζητήσεις...


newpost.gr
Σχόλια