Καλλιέργεια διαμαντιών σε εργαστήριο, με ποιότητα που πλησιάζει τα πραγματικά




REUTERS/AMR ALFIKY


Όπως αναφέρει το Reuters, τα διαμάντια αυτά έχουν την ίδια χημική σύνθεση με τα κανονικά, παρά το γεγονός ότι φτιάχτηκαν σε εργαστήριο αντί να εξορυχθούν από τη γη.
Διαμάντια αντίστοιχης ποιότητας με τα πραγματικά, τα οποία εξορύσσονται από τη γη, αλλά κόστους μικρότερου κατά 30%-40% καλλιέργησαν επιστήμονες σε εργαστήριο.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα διαμάντια αυτά έχουν την ίδια χημική σύνθεση με τα κανονικά, παρά το γεγονός ότι φτιάχτηκαν σε εργαστήριο αντί να εξορυχθούν από τη γη. «Όλη η σύσταση είναι ακριβώς η ίδια. Είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Αυτό που κάναμε ήταν απλά να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στη φύση και να το βάλουμε στο εργαστήριο» λέει η Κέλι Γκουντι, διευθύντρια μάρκετινγκ της Pure Grown Diamonds.


REUTERS/AMR ALFIKY



Στην ουσία όλα τα διαμάντια είναι άνθρακας- και μέσα στο εργαστήριο οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια μέθοδο (microwave plasma chemical vapour deposition) για να αναπτύξουν τα διαμάντια από έναν «σπόρο»: Το κάνουν δημιουργώντας μια σφαίρα πλάσματος φτιαγμένη από υδρογόνο μέσα σε έναν θάλαμο ανάπτυξης. Ακολούθως προστίθεται μεθάνιο και το μείγμα αυτό πέφτει στους «σπόρους» των διαμαντιών, στρώμα- στρώμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου διαμαντιού που είναι λαμπερό και ήδη κομμένο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 10 με 12 εβδομάδες.

Όσον αφορά στους πελάτες στους οποίους απευθύνονται αυτά τα διαμάντια; Όπως αναφέρει στο Reuters η Γκουντ, είναι millennials και όχι μόνο – γενικότερα άτομα που αρραβωνιάζονται. «Τους αρέσει επίσης η περιβαλλοντική διάσταση – το ότι καλλιεργείται σε ένα θερμοκήπιο. Υπάρχει μικρότερη μετακίνηση χώματος. Έχουμε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα».


REUTERS/AMR ALFIKY


Αν και υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα «φυσικά» διαμάντια, και η δυνατότητα «καλλιέργειας» πετραδιών υπάρχει εδώ και δεκαετίες, μόλις πρόσφατα η επιστήμη και η τεχνολογία κατέστησαν δυνατή την καλλιέργεια μεγάλων πετραδιών υψηλής ποιότητας. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η αγορά διαμαντιών- προϊόντων καλλιέργειας θα μπορούσε να έχει σημειώσει ανάπτυξη κατά περίπου 15% μέχρι το έτος 2020.

via: naftemporiki.gr
Σχόλια