Απεργία με το... μέτρο...

Με απαρτία και απόλυτη πλειοψηφία πλέον θα προχωρούν σε απεργία οι εργαζόμενοι μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών σε αυτό το νέο πλαίσιο για κήρυξη κινητοποιήσεων.

Μάλιστα μέσα στις...

επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία αλλάζει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργίες. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ακόμη δυσκολότερη η λήψη απόφασης για απεργίες και προβλέπεται ρητά ότι θα αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία και όχι τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, όπως είναι οι ομοσπονδίες, τα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των πιστωτών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης την περασμένη άνοιξη.

Συμφωνία επήλθε και για το μέτωπο του εργασιακού στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας μετά την πρώτη συνάντηση δήλωσε πως το εργασιακό έχει ήδη συμφωνηθεί και μένει πλέον να συζητηθεί – σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώς Φωτίου – η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων. Το όλο ζήτημα είναι η εξοικονόμηση επιπλέον ποσών ύψους 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Για τον λόγο αυτόν το τοπίο είναι ακόμη «θολό» αναφορικά με το ποια επιδόματα θα περικοπούν και ποια θα περισωθούν. Σε σχέση με τα επιδόματα, η ελληνική πλευρά αναμένει την απάντηση των δανειστών για την πρότασή της να αυξηθούν κατά 160 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ποσό το οποίο εγγράφεται άλλωστε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Εισοδηματικά κριτήρια

Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιούχων τρίτεκνων ή και πολυτεκνικών επιδομάτων.

Άλλωστε η πρόταση των δανειστών, όπως αποτυπώθηκε και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, προβλέπει ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με ταυτόχρονη διοχέτευση των πόρων σε οικογένειες με έως δυο παιδιά. Επιπρόσθετα οι θεσμοί ζητούν χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, για τα εν λόγω επιδόματα, έως και 50%.

Η βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι να μεταθέσει τις προτεινόμενες περικοπές από τους θεσμούς, για τα επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, μετά το 2018. Παράλληλα έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση και αναδιανομή των οικογενειακών-κοινωνικών επιδομάτων, που θα τεθούν επί τάπητος στη διαπραγμάτευση.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί και στον τομέα της αναπηρίας, όπου προβλέπεται αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης για την καταβολή των επιδομάτων. Οι δανειστές κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος «πιστοποίησης» των ποσοστών αναπηρίας αλλά και της αξιολόγησης ικανοτήτων των αναπήρων.

Επιπρόσθετα, επί τάπητος και σε πορεία περικοπών ή και κατάργησης βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, όπως αυτό της στέγασης αλλά και το στεγαστικό των φοιτητών, καθώς και τα επιδόματα που χορηγούνται για τη μετακίνηση των δικαιούχων με μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ΚΤΕΛ.

«Πράσινο φως»

Καλά νέα έρχονται από το μέτωπο του εξωδικαστικού, καθώς η προεργασία που είχε γίνει με τα τεχνικά κλιμάκια απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα οι επικεφαλής να δώσουν το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση της κυβερνητικής πρότασης για «fast track» ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Το πλαίσιο το οποίο θα διαμορφωθεί για να ενταχθούν ατομικές και ομόρρυθμες επιχειρήσεις θα αποφύγει την ιδιαίτερα περίπλοκη και κοστοβόρα διαδικασία εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας και θα προκριθεί η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά με τις τυποποιημένες λύσεις και αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις περιπτώσεις αυτές.

Ήδη το πρώτο βήμα για την επίτευξη Staff Level Agreement εντός του χρονοδιαγράμματος έγινε μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν την αποχή τους από όλους τους πλειστηριασμούς και την έναρξη από χθες, Τετάρτη, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ύστερα και από διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα ασχοληθεί με τα αιτήματά τους για την προστασία τους.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χθες, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ωστόσο, η απόφαση των συμβολαιογράφων ορίζει δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για προστασία όλων των εμπλεκομένων.

Η ενέργεια

Στα ενεργειακά σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνεται θα καταλήξουν στη λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας σε Αμύνταιο και Μεγαλόπολη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός τονίζει ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων», της πρώτης μονάδας της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης, καθώς και των δύο της Μεγαλόπολης.

Ο Σταθάκης εκτιμά ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος του 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό. Πρόσθεσε δε, ότι στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ είπε ότι το υπουργείο κατέθεσε και πρόταση για τον περιορισμό του ρόλου της στην αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την πρόταση, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού, στην ατζέντα των δύο πλευρών βρίσκονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η πορεία της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019, και η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στην πρώτη επαφή των επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπήρξε καλό κλίμα και οργανώθηκε η ατζέντα των επόμενων ημερών. Στόχος είναι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η ολοκλήρωση των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι έτοιμη προς υποβολή στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου.

«Τρέχουν» οι πλειστηριασμοί

Εκατόν εξήντα εννέα πλειστηριασμοί ακινήτων (εκ των οποίων οι 80 αφορούσαν διαμερίσματα και μονοκατοικίες, οι 99 οικόπεδα και αγρούς και οι 61 επαγγελματικούς χώρους), σε ειρηνοδικεία όλης της χώρας, έγιναν χθες, Τετάρτη. Από αυτούς, οι 13 ήταν ηλεκτρονικοί και στην πλειονότητά τους αφορούσαν εμπορικές αξίες ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ (ποσοστό 81,25%), παρά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν επρόκειτο να γίνουν πλειστηριασμοί σε ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ.

Άλλωστε τη συμφωνία κυρίων που έλεγε ότι είχε πετύχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε την προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (σ.σ.: πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα) με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, την τίναξε στον αέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, όταν σε συνέντευξή του είπε ότι η συμφωνία μάλλον θα προβλέπει την άτυπη προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας.

Και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση να μην επαναφέρει έστω και άτυπα καμία μορφή προστασίας δανειοληπτών, διότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην προσπάθεια μείωσης των NPls. Έτσι στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών υπήρχαν και ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί με εμπορική αξία κάτω των 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα προγραμματίστηκαν 28 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αθήνα, 28 στα ειρηνοδικεία της περιφέρειας Αττικής, 19 στη Θεσσαλονίκη και δύο στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η καταιγίδα πλειστηριασμών σάρωσε όλη την Ελλάδα, καθώς 76 ακόμη διεξήχθησαν σε ειρηνοδικεία της υπόλοιπης Επικράτειας (Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου).

Μάλιστα οι εμπορικές αξίες είχαν ως εξής:

• 32 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία μικρότερη των 50.000 ευρώ και 26 με συνολική εμπορική αξία από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

• 39 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 100.000 έως 200.000 ευρώ και 28 με συνολική εμπορική αξία από 200.000 έως 300.000 ευρώ.

• 16 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 300.000 έως 500.000 ευρώ και 28 με συνολική εμπορική αξία άνω των 500.000 ευρώ.

Συνολικά για ακίνητα εμπορικής αξίας έως 300.000 ευρώ επισπεύδονται οι 126 απ’ τους 169 πλειστηριασμούς, σε ποσοστό 74,5% τουλάχιστον...


πηγή topontiki.gr
Σχόλια