Asiatica Centella: Το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής




Η Centella asiatica, γνωστή και ως centella, Asiatic pennywort ή Indian pennywort ή Gotu kola, είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό στην οικογένεια φυτών Apiaceae , υποοικογένεια Mackinlayoideae. Μεγαλώνει σε τροπικές, ελώδεις περιοχές. Τα φύλλα της είναι πράσινα, σαν βεντάλια και σύμφωνα με μελέτες, έχουν ήπια αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, τονωτική και αγγειοσυσταλτική δράση. Εκτός από τη φαρμακευτική χρήση, τα θρεπτικά φύλλα της Σεντέλα συνοδεύουν πολλά χορτοφαγικά πιάτα της ασιατικής κουζίνας – κυρίως το ρύζι με κάρυ – ενώ στην Ταϊλάνδη ο χυμός τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή αναζωογονητικών αναψυκτικών.
Η Σεντέλα χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα (Ayurveda) εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και αναφέρεται στο Susruta Samhita – το πανάρχαιο Ινδικό σύγγραμα. Στη Κίνα χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια και αναφέρεται ως «το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής» – ονομασία που του έδωσε ο LiChing-Yun, ένας βοτανοθεραπευτής που φημολογείται πως έζησε 256 χρόνια. Οι Γάλλοι βοτανολόγοι την έφεραν στη Δύση τον 18ο αιώνα και από τότε, επουλώνει πληγές, θεραπεύει τη φλεβίτιδα, «ρίχνει» την πίεση, καταπολεμά το στρες. Σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τα τριτερπενοειδή (ασιατικό οξύ, μαντεκασικό οξύ και ασιατικοσίδη) που περιέχει το εκχύλισμα της Centella Asiatica , έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δράση μιας ομάδας ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο και συγχρόνως να διεγείρει τη βιοσύνθεση νέου κολλαγόνου τύπου Ι, μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος.
Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και τη σύσφιξη της επιδερμίδας. Επιπλέον θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα φυτικά συστατικά για την καταπολέμηση των ραγάδων. Τέλος, η Centella Asiatica βελτιώνει τη μικρο-κυκλοφορία και ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε –για το λόγο αυτό τα δύο αυτά συστατικά συχνά συνυπάρχουν σε καλλυντικές φόρμουλες.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σεντέλα χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας. Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Υποστηρίζεται πως επιδρά «κατευναστικά» στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας παράλληλα τη συγκέντρωση GABA (gamma-aminobutyric acid) στον εγκέφαλο. Λόγω της δράσης αυτής, θεωρείται πως «αναζωογονεί» ολόκληρο το νευρικό σύστημα έχοντας θετικές επιπτώσεις και στους τομείς της βελτίωσης της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης.
Υποστηρίζεται ακόμη πως η κατανάλωση Σεντέλας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνοντας τα τοιχώματα (και μειώνοντας τη σκλήρυνση) των αιμοφόρων αγγείων και «ρίχνοντας» τη πίεση. Με το τρόπο αυτό, φέρεται να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως είναι η φλεβίτιδα και η κακή κυκλοφορία στα άκρα. Η εξωτερική χρήση Σεντέλας θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στη περιποίηση πληγών, καθώς λέγεται πως βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνει την επιδερμίδα (τοπικά).
Έχει την ικανότητα να διεγείρει τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος και, ως εκ τούτου, τείνει να βοηθά στο μηχανισμό της επούλωσης. Χρησιμοποιείται για να τονώσει εκ νέου τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και να αυξήσει την προσοχή, την συγκέντρωση και την λειτουργία της μνήμης. Κατάπλασμα των φύλλων της βοηθάει στην επούλωση ανοικτών πληγών, εγκαυμάτων και δερματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για κιρσούς και φλεβικά προβλήματα.

Τρόποι παρασκευής

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Σεντέλα μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 «κούπα» ροφήματος). Mπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Σεντέλας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).
Προσοχή
Η Σεντέλα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με ζάκχαρο ή διαβήτη.

Προφυλάξεις

Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Πηγές

1. «Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all.». Indian J Pharm Sci: 546–56. September 2010.
2. United States Department of Agriculture. «Plant Profile for Centella asiatica». Retrieved 15 July 2012 (Use Native Status Link on Page). – https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=CEAS
3. «Gotu Kola». University of Maryland Medical Center.
4. https://books.google.gr/books?id=GkBRXzpqD98C&pg=PA238&redir_esc=y
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Centella_asiatica
6. https://www.galinos.gr/web/drugs/main/substances/centella-asiatica
7. https://www.sensities.com/votanotherapeia/apoxiramena-votana/2114/sentela-ydrokotyli-votano
8. http://www.skingurus.gr/show/?id=815




Συγγραφέας Θοδωρής Γιαννόπουλος - enallaktikidrasi.com
Σχόλια