Παρασκευόπουλος: «Τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν 10.000 κρατούμενοι»!Το ερώτημα όμως δεν είναι αν πρέπει να ακυρωθεί, αλλά πόσοι -και κυρίως- ποιοι αποφυλακίστηκαν...
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αλλά σε αυτήν την χώρα και με αυτήν την κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να το έχουμε συνηθίσει ως τώρα.
Πρώην υπουργός να λέει ότι ο νόμος που εισήγαγε και υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο πρέπει να ακυρωθεί γιατί ήταν… «έκτακτο μέτρο».
Οταν ψηφιζόταν όμως δεν το χαρακτήριζε έτσι ο Νίκος Παρασκευόπουλος.
Διότι αυτός είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας.
Και όσα είπε τη Δευτέρα στο Κανάλι της Βουλής, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τα επανέλαβε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1.
Ο νόμος του με τις πρόωρες αποφυλακίσεις για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ήταν, μας είπε, «έκτακτο μέτρο» και θα πρέπει να λήξει μόλις οι συνθήκες στις φυλακές βελτιωθούν. Ο ίδιος παραδέχτηκε μάλιστα ότι για ορισμένους η επιστροφή στο έγκλημα ήταν δεδομένη!
«Η νομοθεσία ήταν έκτακτη, ήταν προσωρινή. Ο νομός πρέπει να αλλάξει. Υποθέτω ότι θα αλλάξει στην κατεύθυνση των πιο λελογισμένων ποινών και των ποιο αυστηρών προϋποθέσεων απόλυσης», είπε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον ANT1.
Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "αναπόφευκτα κάποιοι από τους κρατούμενους που ευνοήθηκαν από τον νόμο του θα επέστρεφαν στο έγκλημα, όπως συνέβη με έναν από τους δύο δολοφόνους του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου…"
«Τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν 10.000 κρατούμενοι. Εχουμε να κάνουμε με πρόσκαιρες ποινές, δηλαδή ούτως ή άλλως θα απολύονταν, απλώς με τους νόμους μετά το 2005, επιταχύνεται η απόλυση», ανέφερε και διερωτήθηκε: «Τι να κάνουμε, να τους κρατήσουμε όλους ισόβια μέσα;».
Σχετικά με την υποτροπή αυτών που αποφυλακίζονται, είπε πως «αυτοί που βγαίνουν υποτροπιάζουν, διεθνώς. Βγαίνουν πολλοί, εγκληματούν λίγοι», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «με το να παίρνεις έναν και να τον κάνεις παράδειγμα», δεν αποτυπώνεται ο νόμος. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά στην Ελλάδα.
«Αλλά και να έμεναν παραπάνω, κανένας δε μας λέει ότι δεν θα εγκληματήσουν», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, «σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυτοί που έχουν πρόσκαιρες ποινές απολύονται και μετά υποτροπιάζουν. Το ότι ξέρει ο νόμος ή τα δικαστήρια ότι θα υποτροπιάσουν, δε σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι γι’αυτό. Αν κάτσουν παραπάνω, θα γίνουν πιο επιθετικοί», ανέφερε, τονίζοντας ότι, «ο εγκλεισμός κάνει τον άνθρωπο χειρότερο, γιατί τον αποκόπτει από την οικογένεια και την εργασία. Η φυλακή προκαλεί κοινοτική αποδιοργάνωση. Η επανένταξη είναι το εργαλείο για να έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα στις φυλακές».
Μία ημέρα αφότου ο κ. Παρασκευόπουλος συμφώνησε με τη Νέα Δημοκρατία ότι ο εν λόγω νόμος πρέπει να λήξει και «δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως», ο ίδιος σημείωσε ότι επίκειται η ψήφιση του νέου ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα που θα εισάγει νέο σύστημα ποινών, και συνεπώς δεν θα απαιτούνται αποσυμφορητικοί νόμοι.
«Φυσικά και θα αλλάξει ο νόμος», είπε ερωτηθείς σχετικά και εξήγησε -λες και είναι άμοιρος ευθυνών- ότι, «η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαφρύς νόμους απόλυσης».
«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δούμε τη νομοθεσία στο σύνολό της και να φτιάξουμε έναν νέο νόμο, στο σύνολό του και να μην στηριζόμαστε στους νόμους της αποσυμφόρησης», είπε, για να συμπληρώσει ότι θα υπάρξει νέος Ποινικός Κώδικας. «Εχει ετοιμαστεί και είναι στα τελευταία στάδια των συζητήσεων», σημείωσε.
Πηγή
Κατηγορίες:
Σχόλια