LIVE: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – Ποιοι είναι οι διαφωνούντες
Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων
Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων
Με την ονομαστική ψηφοφορία αύριο, Τρίτη, ολοκληρώνεται η ψήφιση
Διαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ αλλά και τη ΝΔ
Καταψηφίζει επί της αρχής η αξιωματική αντιπολίτευση
Αντιδράσεις από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία....
Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση ενός σημαντικού δικαιώματος για όλα τα διεμφυλικά άτομα στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει σήμερα και αύριο, με την ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου έρχεται το το νομοσχέδιο για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού φύλου από τα 15 έτη.
Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να έχει προαναγγείλει την κατάθεση δικής της τροπολογίας η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου θα είναι μετά τα 18 έτη.
Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία της τροπολογίας της ΝΔ είναι:
Η απόφαση να περνάει από δύο δικαστικά στάδια
Να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση και για τους ενήλικες
Μόνο μία φορά να μπορεί να αλλάξει το φύλο
Και να μπορεί να γίνει από τα 17 έτη και όχι από τα 15
Την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί με ευρεία διακομματική συναίνεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού επί της αρχής υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.
Διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία
Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να διαρραγεί όμως, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν πτυχές του νομοσχεδίου, όπως η θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη. Συγκεκριμένα, οιΚώστας Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Βασίλης Κόκκαλης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Εκεί όμως που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, είναι στη Νέα Δημοκρατία, αφού μέχρι και λίγο πριν τη ψήφιση, είναι άγνωστος ο αριθμός των βουλευτών που ίσως καταψηφίσουν το νομοθέτημα.
Δημόσια κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο Δημήτρης Κυριαζίδης, πληροφορίες, όμως, θέλουν πολλούς άλλους βουλευτές να έχουν αντιρρήσεις. Ένας ακόμα είναι και ο βουλευτής Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος με μία αρκετά θεολογική προσέγγιση σχολίασε πως «Αν αυτές οι καταστάσεις ήταν φυσιολογικές, τότε ο Θεός δεν θα δημιουργούσε (όπως μαθαίναμε στο σχολείο) τον Αδάμ και την Εύα.. αλλά τον Αδάμ και τον…Γιώργο!»
Κατά έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Αντιδράσεις από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος
Πέρα από την Εκκλησία, αντιδράσεις έχουν προέλθει και από δύο φορείς στον χώρο της ψυχολογίας, την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι οποίες έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών.
Η απάντηση από την Colour Youth
H Colour Youth από την πλευρά της, απαντάει στην επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρεία Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τρανς μέλη του σωματείου μας, τα οποία ενηλικιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν βιωματική γνώση του τι έζησαν στην εφηβεία τους από έναν κόσμο που δεν αποδέχεται την ύπαρξή τους».
Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το σωματείο της Colour Youth συνεργάστηκε με ειδικούς ψυχικής υγείας για να συντάξει την απάντησή της προς την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος.
Τέλος, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, στις 17:00.
Σχόλια