Η «ελληνική επιστροφή» στον Λευκό Οίκο...

Έμπρακτη επένδυση στην σταθερότητα και στον κομβικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο περιμένει η...
Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες - ένα μήνυμα, που κατέστησε απολύτως ευκρινές στις έως τώρα επαφές του επί αμερικανικού εδάφους ο πρωθυπουργός.

Το ίδιο μήνυμα και το ίδιο «σήμα» κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας και στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα μετά το Σικάγο, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν το θετικό κλίμα για την χώρα μας τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό το κλίμα μένει να επιβεβαιωθεί και στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ήδη όμως τα κομμάτια του γεωστρατηγικού και οικονομικού παζλ έχουν μπει στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές.

Για την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η απτή αναγνώριση και στήριξη του «Greek comeback», όπως χαρακτηρίστηκε η επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα κατά τις επαφές που είχε η κυβερνητική αποστολή με επιχειρηματίες, επενδυτές και παράγοντες της ομογένειας στο Σικάγο. Αυτή η αναγνώριση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να έρθει μέσα από την προώθηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα - επενδύσεων οι οποίες, αφ’ ενός θα εκμεταλλεύονται τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και αφ’ ετέρου θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική της ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα από το Σικάγο χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά ενθαρρυντικά» από κυβερνητικές πηγές, με το πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος των αμερικανών για την Ελλάδα να εντοπίζεται στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, του real estate και των υποδομών.

Το ενδιαφέρον αυτό φέρεται να επιβεβαιώθηκε και σε σειρά συναντήσεων που είχε στις ΗΠΑ πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σίριλ Μίλερ, την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν, καθώς και εκπροσώπους των επενδυτικών funds BlackRock, Third Point LLC, NCH Capital, Invesco, York Capital Management, Brigade Capital.

H πραγματική δυναμική όμως των όποιων αμερικανικών επενδυτικών projects για την Ελλάδα τελεί σε απόλυτη συνάρτηση με τις πολιτικές οδούς συναντίληψης που θα ανοίξουν – ή δεν θα ανοίξουν – στο αυριανό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ελληνικές πηγές μιλούν για «ιδιαίτερα θετική συγκυρία» για την χώρα μας, καθώς η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα εμφανίζεται σχεδόν ως ο μοναδικός πόλος γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει άλλωστε, για πολλοστή φορά, και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Greek News, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα περιφερειακά θέματα και την «μοναδική γεωπολιτική της θέση».

Τα ανταλλάγματα, ωστόσο, που θα ζητήσουν οι αμερικανοί για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της θέσης είναι και το πλέον κρίσιμο ζήτημα του επόμενου διημέρου στην Ουάσιγκτον. Ηδη, υπάρχει στο τραπέζι το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η Ελλάδα και, ενδεχομένως, και με την απόκτηση κάποιων αεροσκαφών νέας γενιάς F-15. Πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τις επίσημες συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και διερευνήθηκε ήδη και στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Το έτερο, και ακόμη πιο κρίσιμο ζήτημα, είναι εκείνο της βάσης της Σούδας. Οι αμερικανοί, με δεδομένο τον κλονισμό των σχέσεών τους με την Τουρκία του Ερντογάν, έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα επιθυμούσαν πενταετή ανανέωση της συμφωνίας για την χρήση της Σούδας έναντι των μονοετών συμβάσεων που ισχύουν παγίως.

Από την ελληνική πλευρά, το μήνυμα που εκπέμπεται μέχρι στιγμής είναι πως δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί η πρακτική των μονοετών συμφωνιών. Ωστόσο, αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί το ευρύτερο πλέγμα των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, δεν πρέπει να αποκλείεται μερική αναθεώρηση αυτής της θέσης...


tvxs.gr
Σχόλια