ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ) ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ;
Μαθηματικός – Ερευνητής
Αγαπημένοι μου Φίλοι!!!
Όλοι μας,κάθε χρόνο, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, διαπιστώνουμε ότι ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΦΤΗΣ για την εισαγωγή των μαθητών στις Θετικές Σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου είναι το μάθημα των Μαθηματικών!!!
Οι επιδόσεις των μαθητών, κάθε χρόνο, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης είναι πολύ-πολύ χαμηλές!!!
Φέτος , Φίλοι μου, στις Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα των Μαθηματικών, είχαμε ρεκόρ ως προς τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Κάτω από τη βάση έγραψε το 70% των μαθητών!!! (δηλαδή 7 στους 10 μαθητές δεν μπόρεσαν να πιάσουν τη βάση, στο μάθημα των Μαθηματικών!!!).
Εδώ πρέπει να σας διευκρινίσω, Φίλοι μου, ότι το πρώτο από τα 4 θέματα των Μαθηματικών είναι καθαρή Θεωρία και το δεύτερο θέμα μέτριου βαθμού δυσκολίας, ενώ τα δύο τελευταία θέματα, είναι υψηλού έως υψηλοτάτου βαθμού δυσκολίας!!!
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Οι μαθητές που επιλέγουν τη Θετική κατεύθυνση, υποτίθεται ότι έχουν μια ιδιαίτερη κλίση στα Θετικά μαθήματα (τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία κ.λ.π). Εν τούτοις όμως στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα των Μαθηματικών οι 7 από τους 10 μαθητές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν τουλάχιστον στα δύο πρώτα ευκολότερα θέματα, εκ των 4 θεμάτων (στο θέμα της Θεωρίας και στο θέμα με το μέτριο βαθμό δυσκολίας).
Αγαπημένοι μου Φίλοι!!! Αυτό το βατερλό στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα των Μαθηματικών, θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο.
Η συντριπτική πλειοψηφία από το 70% των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, το πρώτο θέμα της Θεωρίας το έλυσε!!!. Αυτό όμως δεν αρκούσε για να πιάσουν τη βάση. Έπρεπε να είχαν λύσει και το δεύτερο θέμα!!!. Όμως στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, το δεύτερο θέμα των Μαθηματικών, ήταν σε βαθμό δυσκολίας αρκετά πιο πάνω από το μέτριο!!!. Έτσι το 70% των μαθητών (δηλαδή οι 7 από τους 10) δεν μπόρεσαν να λύσουν το δεύτερο θέμα!!!
Εδώ μπορώ να σας πω , Φίλοι μου, ότι ο βαθμός δυσκολίας του δεύτερου θέματος ήταν πάνω κάτω ίδιος, με το βαθμό δυσκολίας του τρίτου και τέταρτου θέματος!!! Συνεπώς το 70% των μαθητών που έγραψε κάτω από τη βάση, γιατί δεν μπορούσε να λύσει το δεύτερο θέμα, προφανώς δεν μπόρεσε να λύσει και τα δύο τελευταία θέματα που ήταν λίγο δυσκολότερα από το δεύτερο, με παγίδες σχεδόν σε κάθε ερώτημα τους!!! και μάλιστα η επίλυση τους απαιτούσε καλή γνώση της διδακτέας ύλης των Μαθηματικών της Α΄Λυκείου!!! (επίλυση τριγωνομετρικών εξισώσεων και ανισώσεων).
Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Ενώ έχουμε μαθητές που συμπαθούν και τα Μαθηματικά (αφού διάλεξαν τη Θετική κατεύθυνση), σε θέματα λίαν απαιτητικά, το 70% αυτών των μαθητών, δεν μπόρεσε να πιάσει, ούτε τη βάση!!! Οι εξηγήσεις που μπορούμε να δώσουμε είναι οι εξής: Σίγουρα όλοι αυτοί οι μαθητές που δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση 10 , α) Δεν ήταν ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ και β) Και το σημαντικότερο: Δεν ήταν ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ!!!
Στο σημείο αυτό, για τη Φροντιστηριακή προετοιμασία των μαθητών στα Μαθηματικά, έχω να πω τα εξής: Συνήθως (κατά συντριπτική πλειοψηφία) οι Γονείς (από άγνοια ίσως ή από οικονομική στενότητα) αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους στο Φροντιστήριο, με το ξεκίνημα της Β΄τάξης του Λυκείου. Οι Σεβαστοί Γονείς, στο σημείο αυτό κάνουν ένα μεγάλο λάθος!!!. Δεν συνυπολογίζουν τα τυχόν κενά που έχουν τα παιδιά τους στα Μαθηματικά από τις μικρότερες τάξεις τόσο του Λυκείου όσο ακόμη και του Γυμνασίου, εξαιτίας της μετριότητας ή της διδακτικής ανικανότητας του καθηγητή των Μαθηματικών των παιδιών τους!!! Και επειδή είναι δύσκολο να αλλάξουν Σχολείο στα παιδιά τους, όταν ο καθηγητής των Μαθηματικών είναι μέτριος ή κακός, η μόνη ΣΩΣΤΗ και ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΈΝΗ ΛΥΣΗ είναι να στέλνουν έγκαιρα τα παιδιά τους σε ένα καλό Φροντιστήριο και το σημαντικότερο να διαλέξουν ένα ταλαντούχο Μαθηματικό, που να διαθέτει αρίστη μεταδοτικότητα!!!.
Αγαπημένοι μου Φίλοι
Το 30% των μαθητών, που στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις κατάφερε να γράψει πάνω από τη βάση στα Μαθηματικά, σε τόσα πολλά θέματα και με τόσο υψηλό βαθμό δυσκολίας, σίγουρα ήταν ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ και οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές, σίγουρα ξεκίνησαν τη Φροντιστηριακή προετοιμασία τους, όχι προφανώς από τη Β΄τάξη του Λυκείου, αλλά από μικρότερες τάξεις, από τις τάξεις του Γυμνασίου!!!
Φίλοι μου!!! Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια πρωτοποριακή πρόταση, προς τους Σεβαστούς Γονείς, για μια πολύ καλλίτερη και οικονομικότερη προετοιμασία των παιδιών τους, στο μάθημα των Μαθηματικών!!! Αγαπητοί μου και Σεβαστοί μου Γονείς!!! ΣΥ-ΝΑ-ΣΠΙ-ΣΤΕΙ-ΤΕ!!!!!!!!!!! Εσάς που τα παιδιά σας είναι ή στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ή στην Α΄τάξη του Λυκείου συνεργαστείτε ανά 3 ή 4 ή 5 γονείς, που γνωρίζεστε μεταξύ σας και τα παιδιά σας, πάνε ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ και δημιουργείστε γκρουπ 3 ή 4 ή 5 ατόμων σε ένα καλό Φροντιστήριο, με ένα ταλαντούχο Μαθηματικό!!! Τα παιδιά σας με μια τέτοια καλή προετοιμασία θα πετύχουν υψηλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όσο απαιτητικά να είναι τα θέματα των Μαθηματικών και ο καθένας από εσάς, Αγαπητοί μου Γονείς, θα έχει ξοδέψει για τη κάθε Φροντιστηριακή διδακτική ώρα (που το παιδί του φοιτά σε πενταμελές τμήμα), τόσα, όσο κοστίζει ΄ένας Γαλλικός καφές!!!.
Ολοκληρώνοντας , Αγαπητοί μου Γονείς, επιθυμώ να σας κάνω μια σημαντική αποκάλυψη: Τα ταλαντούχα Ελληνόπουλα, που μας έχουν χαρίσει τόσα πολλά Ολυμπιακά μετάλλια ,από τις διάφορες ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ στις οποίες πήραν μέρος, είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους, από τα παιδικά τους χρόνια!!!!!!!!!!!!!! Σας προτρέπω δε, να υπενθυμίζετε συνεχώς στα Αγαπημένα σας Αγγελούδια, την παρακάτω σοφή και διδακτική ρήση: " Της Παιδείας οι ρίζες, είναι πικρές αλλά οι καρποί της, γλυκείς!!! "
πηγή
koukfamily
Σχόλια