Τι κρύβουν τα απόρρητα αρχεία της δολοφονίας Κένεντι...
...που σε λίγες ώρες θα αποκαλυφθούν...
Την Πέμπτη (26/10), έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, θα δοθούν -εκτός απροόπτου- στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία που έχουν άμεση σχέση με τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Τίποτα δεν είναι...
πιο δραστικό από τις θεωρίες συνωμοσίας. Διατηρούνται αναλλοίωτες από το χρόνο, έχουν άμεση επίδραση στο θυμικό του κόσμου και με μεγάλη δυσκολία αφαιρούνται από το κάδρο των πραγματικών γεγονότων. Αυτές που αναπτύχθηκαν από την ημέρα του δολοφονήθηκε ο JFK τείνουν να προσδώσουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη...) βιβλικές διαστάσεις σε ένα γεγονός που στιγμάτισε και καθόρισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Ενταγμένη ακόμη και στην ποπ κουλτούρα των ΗΠΑ ή ακολουθώντας παραβολικές διαδρομές στα υπόγεια σεχταριστών, αλλά και πηγή έμπνευσης για πλείστες όσους καλλιτέχνες, η δολοφονία του Κένεντι κινητοποίησε και συνεχίζει να κινητοποιεί τα ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ένστικτα των Αμερικανών. Θα δείξουν κάτι καινούργιο τα νέα αρχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (26/10);
Ήταν, τελικά, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ο μοναδικός δράστης της επίθεσης; Είχε κάποιον συνεργό; Υπήρξε από πίσω του μια ολόκληρη ομάδα υποστήριξης; Ποιος ήθελε νεκρό τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ; Εκτός και αν ισχύει η λογοτεχνική εκδοχή του Ντον ΝτεΛίλλο, ο οποίος στο μυθιστόρημά του «Ζυγός» εμφανίζει τον Όσβαλντ ως φανατισμένο μύστη και άνθρωπο που επιθυμεί σφόδρα να ξεφύγει από την περίκλειστη ζωή του και να αρθεί πάνω από την ανωνυμία του πλήθους.
Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ
Επικαλούμενο μέλη της κυβέρνησης, το Politico αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τελεί υπό πίεση, κυρίως από τη CIA, να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση ορισμένων από αυτά τα έγγραφα, κυρίως εκείνα που τοποθετούνται στη δεκαετία του '90, διότι θα μπορούσαν να εκθέσουν πράκτορες ή πληροφοριοδότες της CIA και του FBI που είναι ακόμη εν ενεργεία. Αυτό σημαίνει πως, όντως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στα εν λόγω αρχεία που μπορούν να μας κάνουν να δούμε το «στόρι» υπό νέο πρίσμα;
Μιλώντας στο BBC, ο δικηγόρος Μπρους Μιρόλιο από την Καλιφόρνια λέει πως έχει διαβάσει τόσο πολλά βιβλία που αναφέρονται στη δολοφονία του Κένεντι που θεωρεί πλέον εαυτόν ειδικό επί του θέματος. Κατά την άποψή του, μπορεί το τελικό συμπέρασμα για το γιατί και το διότι της υπόθεσης να βρίθει λαθών, στην ουσία του, όμως, καταδεικνύει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.
Κατά την άποψή του, δεν υπήρξε ποτέ δεύτερος σκοπευτής, ενώ στέκεται με σκεπτικισμό μπροστά στις περιώνυμες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί στο προσκήνιο. Κατ' ουσίαν δεν περιμένει φοβερές αποκαλύψεις από αυτά τα αρχεία. Και έχει μια σχετικά βάσιμη εξήγηση γι' αυτό: «Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Άρα, είναι απίθανο όλοι αυτοί να κράτησαν το στόμα τους κλειστό».
Από την μεριά της, η Τόνι Γκλόβερ που ήταν αυτόπτης μάρτυρας (ένας από τους πολλούς) της δολοφονίας, δηλώνει: «Περιμένω με ενδιαφέρον αυτά που θα δοθούν στη δημοσιότητα. Εγώ είμαι μια απλή αυτόπτης μάρτυρας και όχι ερευνήτρια. Επομένως, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα». Πέντε εκατομμύρια έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Φ Κένεντι, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις υπηρεσίες Πληροφοριών, την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης, φυλάσσονται στην Ουάσινγκτον πίσω από τους τοίχους των Εθνικών Αρχείων.
Tο 88% έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ το 11% δημοσιεύθηκε μετά την κάλυψη ορισμένων στοιχείων.
Την Πέμπτη, 3.100 έγγραφα που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στο κοινό μπορούν να δημοσιευθούν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και το πλήρες κείμενο ορισμένων εγγράφων που είχαν δημοσιευθεί με καλυμμένα ορισμένα τμήματά τους.
H Washington Post σημειώνει πως μέχρι τώρα, οι λάτρεις των υπερβατικών θεωριών έχουν κατηγορήσει 42 διαφορετικές ομάδες, 82 δολοφόνους και συνολικά 214 πρόσωπα για τη δολοφονία του JFK. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους... εξωγήινους που έχουν την τιμητική τους! Το άρθρο της εφημερίδας διερωτάται αν αυτές οι νέες αποκαλύψεις θα κατασιγάσουν τον ζήλο των ευφάνταστων.
Μιλώντας στο ABC, ο πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Κλαρκ, σημειώνει πως: «Ο πρόεδρος Τραμπ θα δώσει στη δημοσιότητα αρχεία παρά το γεγονός ότι οι μυστικοί πράκτορες θα προτιμούσαν να μην το κάνει. Αυτό είναι σίγουρο πως θα φουντώσει κι άλλο την αντιπαράθεση».
Τα έγγραφα είναι -ως επί το πλείστον- αρχεία από τη CIA και το FBI, αλλά ο Κλαρκ προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν, καθώς οι μεμονωμένες αναφορές δεν θεωρούνται απαραίτητα καθοριστικές ή περιεκτικές. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει δει το περιεχόμενο των αρχείων, εντούτοις είναι εξοικειωμένος με τέτοιου είδους έγγραφα από την περίοδο που δούλευε στο γραφείο Αντιτρομοκρατίας του Λευκού Οίκου.
Με πληροφορίες από BBC, ABC, Washington Post
lifo.gr
Σχόλια