Υπό αξιολόγηση και ο νόμος Κατσέλη...


Τον απολογισμό της προηγούμενης δικαστικής χρονιάς και τις παρατηρήσεις των φορέων (τράπεζες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις καταναλωτών, δικαστικών κ.λπ.) περιμένουν μέχρι...
το τέλος του μήνα τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης ώστε να αποφασίσουν για το αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις-βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος έχει ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Tα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, με βάση και τις παρατηρήσεις των φορέων θα προβούν σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του νόμου πριν από το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς την αντιμετώπιση δυνητικών προβλημάτων και ελλείψεων, όπως ο αριθμός των ανοιχτών υποθέσεων, η ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων και η εξάλειψη του ρίσκου κακόβουλης χρήσης του προστατευτικού πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο ορισμός δικάσιμου, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν στον νόμο τα προηγούμενα χρόνια, με κυριότερη αυτή στον νόμο Σταθάκη που προβλέπει ότι σε μόνο μία αίθουσα κάθε δικαστηρίου θα δικάζονται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Αναμονή μέχρι το... 2026

Η εικόνα στα Ειρηνοδικεία της χώρας είναι «μεικτή» καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ορίζεται δικάσιμος μετά 3-4 μήνες.

Αντίθετα στον Πειραιά η... πρόοδος που έχει συντελεστεί έχει αποτέλεσμα από το 2030 να έχουμε «κατέβει» στο 2026!

Αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω του πολύ μεγάλου όγκου υποθέσεων και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.

Η καθυστέρηση στον ορισμό δικάσιμου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους δανειολήπτες που επιδιώκουν μια λύση ώστε να σώσουν το σπίτι τους. Κι αυτό γιατί μπορεί η τράπεζα να μην έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε καμία «επιθετική» κίνηση σε βάρος του δανειολήπτη από την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, ωστόσο σε αυτό το «νεκρό» διάστημα οι τόκοι «τρέχουν» κανονικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, για παράδειγμα, εκκρεμούσαν 14.717 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Ενα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει το πρόβλημα είναι ότι ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν περαιωθεί από τους 20 δικαστικούς που υπηρετούν 1.870 υποθέσεις, «μπήκαν» 1.413 νέες με αποτέλεσμα ο όγκος να μειώνεται οριακά.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που αφορά ουσιαστικά και τα 154 Ειρηνοδικεία της χώρας.

Ετσι οι ανοιχτές υποθέσεις στην αρχή της περιόδου 1/1/2017-31/3/2017 ήταν περίπου 175.000, ενώ στο τέλος της ίδιας περιόδου ο αριθμός τους μειώθηκε οριακά, κοντά στις 4.000, καθώς για όσες υποθέσεις «κλείνουν» άλλες τόσες «ανοίγουν».

Είναι ωστόσο το πρώτο τρίμηνο από τις αρχές του 2016 που στο τέλος της περιόδου αναφοράς οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι, έστω και οριακά, λιγότερες σε σχέση με αυτές στην αρχή της περιόδου.

 
Εκκρεμότητες

Ο μέσος όρος των ανοιχτών υποθέσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017 ανέρχεται σε περισσότερες από 165.000.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων κατά περίπου 11.000 καθώς οι νεοεισερχόμενες υποθέσεις είναι σχεδόν ισόποσα αυξημένες έναντι των διεκπεραιωθεισών υποθέσεων...



efsyn.gr
 

Σχόλια