Η νομοθεσία των παραδοξογράφων


Οσα πριν από χιλιετίες οι Ελληνες τα έγραφαν και τα διάβαζαν για την πλάκα τους εμείς τα κάνουμε νόμους

Yπόθεση εργασίας: Αν κάποιος αρχαίος διάβαζε (ή κατόρθωνε να παρακολουθήσει διά τηλεοράσεως ή από το ραδιόφωνο) τις ειδήσεις στη νέα Ελλάδα, θα τρόμαζε. Θα νόμιζε ότι κάποια στιγμή στην πατρίδα μας εισέβαλαν και βρήκαν τρόπο να επικρατήσουν και να στεριώσουν βάρβαροι και τρισβάρβαροι που αποκτήνωσαν τους Ελληνες και επέβαλαν εις άπαντες τα τερατώδη χούγια τους.

Η -αλεσμένη στον μύλο της αγραμματοσύνης- γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους διάφορους «επιφανείς» θα τους απωθούσε το ίδιο με την ιδεολογία του Θερσίτη* την οποία ντελαλίζουν.

Επίσης, αυτά που λέμε σήμερα «δημόσιος λόγος» και «πολιτικός βίος» ένας αρχαίος Ελλην πιθανότατα θα τα χαρακτήριζε «παραδοξογραφία» - και μάλιστα κακίστης ποιότητος. Παραδοξογραφία είναι το είδος της αρχαιοελληνικής γραμματείας που παραθέτει και αναλύει κάθε λογής εντυπωσιακές πληροφορίες από τον χώρο της φύσης, των ανθρώπινων εφευρέσεων και κατορθωμάτων, της Ιστορίας, της μυθολογίας και της λαογραφίας. Μύθοι, θρύλοι, τέρατα, παράξενα έθιμα, μαγικά φυτά, σκοτεινές τελετουργίες, αλλόκοτοι τόποι, απίστευτα ζωικά είδη κ.λπ. αποτελούσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παραδοξογράφων.

Οι εκδόσεις Κάκτος έχουν κυκλοφορήσει τα σωζόμενα άπαντα των παραδοξογράφων. Σήμερα, λόγω και του τερατώδους νομοσχεδίου που θέλει να επιβάλει η Βουλή στους Ελληνες, θα προτείνομεν τον Β’ Τόμο, ο οποίος περιλαμβάνει το έργο του μεγάλου αστέρος της παραδοξογραφίας. Το όνομα δε αυτού, Φλέγων ο Τραλλεύς (2ος αιώνας μ.Χ.) και οι ιστορίες του με τους ερμαφρόδιτους θα σας θυμίσουν, δυστυχώς, το σημερινό Κοινοβούλιο.

Καλό είναι βέβαια να διαβαστούν και οι τέσσερις τόμοι που έχουν κυκλοφορήσει με αυτό το ιδιαίτερο είδος της γραμματείας μας, διότι θα μας βοηθήσουν να εξοικειωθούμε για τα καλά με την εποχή των τεράτων που έρχεται και συντάσσεται λέξη προς λέξη από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Είθε ο Θεός να βάλει το χέρι Του...

* Θερσίτης είναι ο πλέον αρνητικός χαρακτήρας του Τρωικού Πολέμου. Δειλός, φίλερις και προκλητικός, επιβίωνε σαν παράσιτο στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Η ελληνική παράδοση επιφύλαξε για τον Θερσίτη ένα τέλος που του άρμοζε. Τον σκότωσε με μπουνιές ο Αχιλλεύς.


Παναγιώτης Λιάκος


"Δημοκρατία"


Σχόλια