«Καίει» το πόρισμα για τις φωτιές στη Ζάκυνθο...
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία στο κάδρο των εξελίξεων στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού που είχαν...
ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περισσότερα από 35.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Μετά από παραμονή 35 ημερών στο νησί του Ιονίου ειδικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με τη συνδρομή επίλεκτων δυνάμεων της Αστυνομίας ο πρώτος κύκλος των ερευνών έκλεισε και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων.
Μάλιστα, για τις μεγάλες πυρκαγιές της 26ης Αυγούστου που είχαν ω αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα κατηγορούνται δύο άτομα ηλικίας 62 και 31 ετών αντίστοιχα χωρίς όμως οι αρχές σε αυτή τη φάση να αγγίζουν τους ηθικούς αυτουργούς καθώς προέχει η εξέταση των ανθρώπων που πήραν την εντολή να ανάψουν τα φιτίλια.
Τα κίνητρα των περισσοτέρων από τους 90 εμπρησμούς που σημειώθηκαν από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στη Ζάκυνθο, περιγράφονται αναλυτικά στο πόρισμα της Πυροσβεστικής και έχουν να κάνουν με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων αλλά και καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Όπως λένε οι πληροφορίες οι ηθικοί αυτουργοί χρησιμοποιούσαν πληρωμένους εμπρηστές από το νησί του Ιονίου, ακόμη και από την Αθήνα για να κάνουν τη δουλειά τους. Εκεί, οι έρευνες τόσο του κοριού της ΕΥΠ όσο και του κλιμακίου της Πυροσβεστικής έφθασαν μέχρι τα επισκεπτήρια των φυλακών Κορυδαλλού όπου έχουν καταγραφεί περίεργα τετ- α -τετ ενώ αγγίζουν και δύο Λιβανέζους επιχειρηματίες στην Αθήνα ο ρόλος των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Άλλωστε όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, η ηγεσία δίνει μεγάλο βάρος στην εξιχνίαση των εμπρηστικών ενεργειών καθώς θέλει να στείλει το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να καίει και να μένει ατιμώρητος.
Οι έρευνες και τα μπλόκα...
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν το φετινό καλοκαίρι στη Ζάκυνθο. Γνωρίζουν τους φυσικούς αυτουργούς για τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη – Βολίμες σε δύο διαφορετικές εστίες με διαφορά ακριβώς 25 λεπτών για τις οποίες κατηγορούνται τρία άτομα ηλικίας 80, 30 και 55 ετών, όμως αυτό δεν τους αρκεί αφού στόχος είναι να φθάσουν στα πρόσωπα που τους έδωσαν την εντολή να πυροδοτήσουν τα φιτίλια για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Μάλιστα, την άκρη του νήματος κατάφεραν να τη βρουν όταν ένας βοσκός έβλεπε τις περίεργες κινήσεις των δραστών και όταν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστική τον ρώτησαν τι έπαιζε με τις πυρκαγιές αυτός τους έδωσε τα δύο από τα τρία ονόματα καθώς όπως είπε ήταν από την περιοχή του και τους γνώριζε.
Στα γραφεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, υπάρχει ένας φάκελος με το κωδικό όνομα “Το μυστήριο της Ζακύνθου”. Την τελευταία δεκαετία οι profilers των πυρκαγιών της επίλεκτης αυτής υπηρεσίας, έχουν καταφέρει να κωδικοποιήσουν τις εκατοντάδες πυρκαγιές με συγκεκριμένα πρόσωπα και να τις χωρίσουν σε δυο βασικές κατηγορίες. Αυτές που έχουν να κάνουν με τις μαφίες του νησιού και την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων για να “σβήσουν” τα ίχνη από τις χασισοφυτείες με φωτιά, τους εμπρησμούς μετά από συμβόλαια μεγαλοκτηνοτρόφων για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια. Όμως η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που τους προβληματίζει ιδιαίτερα... Πρόκειται για στοχευμένες πυρκαγιές σε ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις προκειμένου να αποχαρακτηριστούν με τη βοήθεια διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών. Τα ποσά από τις βρώμικες αυτές δουλειές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κάνει το νησί της Ζακύνθου, την περιοχή της χώρας με τις περισσότερες φωτιές.
Με βάση τα παραπάνω οι έρευνες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου με μικτά μπλόκα αστυνομικών πυροσβεστών στους χωμάτινους δρόμους του νησιού προκειμένου να εντοπίσουν περίεργες κινήσεις ατόμων και οχημάτων. Και ως ένα σημείο τα κατάφεραν... Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 11 και στη μία η ώρα στις 26 Αυγούστου σε τρία διαφορετικά σημεία στις θέσεις Άνω Βολίμες και Πελιλόμπι – 'Ανω Βολίμες, κατηγορούνται δύο άτομα ηλικίας 31 και 62 ετών. Αυτά τα πρόσωπα, φέρονται να έχουν και παρελθόν καθώς είναι “χαρτογραφημένα” από τις έρευνες που έκανε η Πυροσβεστική τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ένα άτομο κατηγορείται για τις πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου καθώς φέρεται να βοήθησε στις κινήσεις των φυσικών αυτουργών.
Το κλιμάκιο που παρέμεινε περισσότερο από ένα μήνα στο νησί βρισκόταν σε πλήρη συνεργασία με την ΕΥΠ που είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις τηλεφωνικές επαφές συγκεκριμένων ατόμων. Έτσι, αναμένεται να κατηγορηθεί ένα πρόσωπο που δεν διαμένει στη Ζάκυνθο και φέρεται να μίλαγε με κάποιους από τους κατηγορούμενους ενώ όπως προέκυψε μετείχε σε περίεργα ραντεβού στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αναλυτές λένε ότι εκεί γίνεται το χοντρό παιχνίδι με τις ναυλώσεις εμπρηστών όμως η υπόθεση θα βγει τμηματικά αφού οι έρευνες είναι πολυεπίπεδες και αναμένεται να διαρκέσουν πολύ. Για παράδειγμα οι δύο τελευταίες πυρκαγιές στις 17 και 21 Σεπτεμβρίου καταγράφονται ως εμπρηστικές όμως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για το ποιοι κρύβονται από πίσω.
Επιπροσθέτως, από τις μέχρι στιγμής προκύπτει ότι κάποιες από τις 90 πυρκαγιές μπήκαν ως μέρος ενός σχεδίου που έχει να κάνει με τον αποπροσανατολισμό και την διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες λένε ότι όταν αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες από το μυστήριο της Ζακύνθου οι εξελίξεις θα είναι συγκλονιστικές.
Η περίεργη πρωτιά της Ζακύνθου και ο εμίρης...
Το μυστήριο της Ζακύνθου με τους “ναυλωμένους” εμπρηστές, αρχικά μύριζε “εμπλοκή” του εμίρη του Κατάρ και συνέθετε ένα θρίλερ με πολλούς πρωταγωνιστές και σκοτεινούς ρόλους. Σε αυτό το σκηνικό, εντοπίστηκαν και οι δυο Λιβανέζοι που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αθήνα, χωρίς σε πρώτη φάση να υπάρχουν διώξεις εναντίον τους. Μέχρι στιγμής μόνο ένα κομμάτι της δικογραφίας διαβιβάστηκε από το ανακριτικό τμήμα Ζακύνθου στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του νησιού και αναμένονται εντός των επομένων εβδομάδων νέες εξελίξεις. Όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής η πρωτιά της Ζακύνθου στις φωτιές από εμπρησμό έχει την αφετηρία της πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμη ήταν βρετανικό προτεκτοράτο και είχε να κάνει με το περίεργο δίκαιο “περί ιδιωτικών δασών” που στην ουσία έδινε τεράστιες δασικές εκτάσεις σε ιδιώτες. Ο αποχαρακτηρισμός τέτοιων περιοχών οδηγούσε κάθε χρόνο μισθωμένους εμπρηστές από όλη τη χώρα στα Επτάνησα για να εκτελέσουν τα “πύρινα συμβόλαια” και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον.
Το τελευταίο καλοκαίρι οι πυρκαγιές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και το μυστήριο φούντωσε ακόμη περισσότερο, με την επεισοδιακή επένδυση του εμίρη του Κατάρ. Μια ιστορία που κόλλησε στα δικαστήρια αφού η Μητρόπολη Ζακύνθου και το ελληνικό Δημόσιο αμφισβητούν ανοικτά τους ενετικούς τίτλους των ιδιοκτητών. Των ανθρώπων δηλαδή που πούλησαν τα 15.000 στρέμματα στον Άραβα μεγιστάνα ο οποίος μάλιστα στα τέλη του περασμένου χρόνου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το πάγωμα της επένδυσης προϋπολογισμού δυο δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικά αποχώρηση από από το project. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έβαλαν στο μικροσκόπιο και συνεχίζουν ερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η παραπάνω επένδυση έχει οποιαδήποτε σχέση με ένα μέρος από τους 90 εμπρησμού που σημειώθηκαν από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και της 21 Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί η έκταση που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ και αμφισβητείται από το Δημόσιο, βρίσκεται στη ζώνη όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες φωτιές. “Δεν προέκυψε τίποτα... Οι εμπρηστές χρησιμοποίησαν αυτή την ιστορία εντέχνως για να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας αλλού...” αναφέρει με νόημα αξιωματικός της Πυροσβεστικής και επισημαίνει “ όμως συνεχίζουμε προς κάθε κατεύθυνση και αυτό το κομμάτι παραμένει στο επίκεντρο των κινήσεων μας”.
protothema.gr
Σχόλια