Η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ο Α.Τσίπρας δεν μπορεί να διαγράψει τους διαφωνούντες του ν/σ – Πώς η ΔΗΣΥ τον απεγκλώβισε από το κλουβί με τις… τρελές
Κι αυτό γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, με την στάση της, διέδωσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χειρότερα. Η μη παρουσία των μισών βουλευτών κατέβασε την πλειοψηφία ψήφισης του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα του άρθρου 3 στους 143 βουλευτές και έτσι κατάφεραν να χαρούν οι γκέι και οι τρανσέξουαλ που τελικώς στηρίχθηκαν με την ψήφο 148 βουλευτών.
Ο Α. Τσίπρας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και «όμηρος» ουσιαστικά κάποιων βουλευτών του, αφού αυτοί διαφοροποιήθηκαν τόσο για την ψήφιση του άρθρου 3 που αφορούσε στην αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια (τέσσερις βουλευτές καταψήφισαν) όσο και στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (δεν ψήφισε η Νίνα Κασιμάτη και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος), αλλά δεν μπορεί να τους διαγράψει.
Αν συμβεί αυτό τότε η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών κινδυνεύει να χαθεί, διότι ενδεχόμενο διαγραφής μπορεί να οδηγήσει σε ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα νομοσχέδια και βεβαίως την τρίτη αξιολόγηση. Κοινώς κινδυνεύει το αφήγημα Τσίπρα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια.
Το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου προκάλεσε και ένα μεγάλο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Ζουράρι ψήφισαν κατά του επίμαχου άρθρου 3. Ακόμη και ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος από την Βραζιλία, με επιστολική ψήφο, ψήφισε «παρών».
Το νομοσχέδιο πέρασε ουσιαστικά χάρη στον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι υπερψήφισε, όπως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από της ΔΗΜΑΡ, ενώ σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, αποφεύγοντας να δηλώσουν ακόμη και το «παρών» που ήταν τελικά η επίσημη γραμμή του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την εικόνα και το διχασμό στην Κεντροαριστερά, καθώς επρόκειτο για ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, με αναφορά σε ατομικά δικαιώματα, που έφερνε σε δύσκολη θέση έτσι κι αλλιώς το χώρο της Κεντροαριστεράς, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να νομοθετεί εσαεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις νέες ισορροπίες στη Βουλή.
Και οι ισορροπίες αυτές λένε ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες για θέματα, που στην ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται στην «αριστερή ατζέντα», έχουν «προοδευτικό πρόσημο» και στην πραγματικότητα, επιστρατεύονται κατά τεκμήριο για να τονώσουν το αριστερό προφίλ μίας κυβέρνησης και να ικανοποιήσουν την παραδοσιακή βάση του κόμματος, που δοκιμάζεται ιδεολογικά από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντοχές και όρια, καθώς βουλευτές, που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ δεν ενστερνίζονται τόσο «φιλελεύθερες» τομές, όπως η αλλαγή φύλου. Είναι ενδεικτικό ότι από την κυβερνητική γραμμή έφυγαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γεωργία Γεννιά, που είναι πασοκογενείς – καθώς και ο Τάσος Κουράκης, μάλλον ανεξήγητα.
Διαφώνησαν επίσης με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Θράκης η Νίνα Κασιμάτη και οι μουσουλμάνοι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεΐμπέκ.
Για τους «αντάρτες» η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου μιλούν αυστηρά και θα υπάρξουν διαδικασίες ώστε να εκτιμηθεί το πρόβλημα και να αποσταλεί το ανάλογο μήνυμα, ωστόσο δεν αναμένονται σοβαρές κυρώσεις, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειες βουλευτών.
Με τους ΑΝΕΛ να είναι πότε μέσα και πότε έξω από την συγκυβέρνηση, σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα, που χρειάζονται νομοθέτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να προκαλέσει νέα ρήγματα στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε, πολύ περισσότερο, να πάει σε διαγραφές βουλευτών.
Παρατηρήθηκε ωστόσο ένα γεγονός που ίσως να μην σημαίνει τίποτα, αλλά ίσως και να σημαίνει πολλά για το μέλλον. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την στάση που κράτησε έδωσε «σωσίβιο» στον Αλέξη Τσίπρα και πιθανός έδειξε πώς μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος σε μία κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Αν και η Κεντροαριστερά εμφανίστηκε να είναι διασπασμένη, είναι γνωστό πώς η Φώφη Γεννηματά συμβουλεύεται τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά μιας συνεργασίας με την «Δεξιά», αλλά έχει αφήσει «παράθυρο» ανοιχτό για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επικείμενες εκλογές. Για να δούμε λοιπόν…
pentapostagma
Σχόλια