Διατροφή για δυνατά πνευμόνια και καλύτερη αναπνοή
Θέλετε να αναπνεύσετε ελεύθερα και να προστατεύσετε τα πνευμόνια σας από σοβαρές παθήσεις; Ξεκινήστε βάζοντας στη διατροφή σας τα προϊόντα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Μήλα
Το δημοφιλές φρούτο και ιδιαίτερα ο χυμός του προστατεύει από τον λεγόμενο αναπνευστικό συριγμό, όταν δηλαδή η αναπνοή ακούγεται σαν να «σφυρίζει». Σύμφωνα με βρετανική μελέτη στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, η καθημερινή κατανάλωση χυμού από μήλο βοηθά να προληφθεί ο συριγμός στα μικρά παιδιά. Επίσης, μια άλλη μελέτη σε εγκύους έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μήλου μειώνει τον κίνδυνο για άσθμα στα παιδιά. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του μήλου στο αναπνευστικό σύστημα οφείλονται στις στα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή του φρούτου, ουσίες που αποτρέπουν τις φλεγμονές στην αναπνευστική οδό, οι οποίες συμβάλλουν στον συριγμό και στο άσθμα.
Ελαιόλαδο
Τα υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου εξουδετερώνει ως έναν βαθμό αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη οξυγόνωση των ιστών του σώματος και δυσκολίες στην αναπνοή.
Καφές
Η καφεΐνη που βρίσκεται στο αγαπημένο ρόφημα έχει βρογχοδιασταλτική δράση, δηλαδή βοηθά να «ανοίξουν» οι αεραγωγοί του σώματος. Η επίδραση αυτή της καφεΐνης διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ασθενείς με άσθμα, καθώς διευκολύνει σημαντικά την αναπνοή τους.
Σολομός
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα του λιπαρού ψαριού λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν ώστε να αντιμετωπιστούν φλεγμονές αλλά και επικίνδυνα βακτήρια στους πνεύμονες.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι παρέχει κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), μια αντιοξειδωτική ουσία με φυσική αντιισταμινική δράση. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η κουερσετίνη επιβραδύνει την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών με φλεγμονώδη δράση που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, όπως ο έντονος βήχας και η δύσπνοια.
Σπόροι
Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι, όπως οι ηλιόσποροι, ο πασατέμπος και ο λιναρόσπορος, έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων, χάρη στο μαγνήσιο που παρέχουν, είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για τα άτομα με άσθμα. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών του αναπνευστικού συστήματος και μειώνει τις φλεγμονές, ώστε να διευκολυνθεί η αναπνοή.
Σταυρανθή λαχανικά
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στους πνεύμονες χάρη στις γλυκοζινολικές ενώσεις που περιέχουν. Σύμφωνα με μελέτες, οι εν λόγω χημικές ενώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και μειώνουν τις φλεγμονές στους πνεύμονες.
Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Φρούτα και λαχανικά όπως η κολοκύθα, το πορτοκάλι και η παπάγια είναι πλούσια σε «φιλικά» προς τους πνεύμονες αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι γνωστό πως δρα ενάντια στις λοιμώξεις και τις φλεγμονές και μπορεί επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα άσθματος λόγω έντονης σωματικής άσκησης.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα υπέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά σκόρδο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, ακόμη κι αν είναι καπνιστές.
Προϊόντα ολικής άλεσης
Μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα λευκά μακαρόνια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα γλυκά, αυξάνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να καταπονούνται περισσότερο τα πνευμόνια και να είναι πιο δύσκολη η αναπνοή. Συνιστάται λοιπόν η αντικατάσταση των απλών υδατανθράκων με σύνθετους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναλαμβάνουν την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος. Η καλή οξυγόνωση των ιστών είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η συστολή των αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων και κατ’ επέκταση η δύσπνοια.
Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια