Ξεκίνησε η κατασκευή του TÜRKSAT-6A του πρώτου εγχώρια ανεπτυγμένου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Τουρκίας



Την έναρξη κατασκευής του τουρκικού δορυφόρου τηλεπικοινωνιών TÜRKSAT-6A ανακοίνωσε το TRT Haber. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από Τούρκους επιστήμονες, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στην Ιαπωνία από την εταιρεία  MELCO.
Το πρόγραμμα του νέου εγχώρια ανεπτυγμένου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου TÜRKSAT-6A ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014 και αποτελεί την φιλόδοξη προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί αυτόνομη στον συγκεκριμένο τομέα.
Η ανακοίνωση της έναρξης της παραγωγής του δορυφόρου πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Faruk Özlü του Υπουργού Μεταφορών Ναυτιλίας και Επικοινωνιών Ahmet Arslan και εκπροσώπων του κρατικού ερευνητικού ιδρύματος TÜBİTAK καθώς και των εταιρειών ΤΑΙ, Aselsan και CTECH που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ο δορυφόρος TÜRKSAT-6A θα έχει βάρος 4,3 τόνους, θα διαθέτει 20 αναμεταδότες συχνότητας Ku και τρείς αναμεταδότες συχνότητας Χ, οι οποίοι θα κατασκευαστούν από κοινού από τις εταιρείες Aselsan και την καναδική MDA (MacDonald, Detwtiler & Associates Ltd.) μετά από συμφωνία ύψους 23 εκ. δολ. ΗΠΑ που υπογράφηκε από τις δύο εταιρείες κατά τη διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEX 2015 και μίας δεύτερης συμφωνίας ύψους 28 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, που υπογράφηκε απο τις δύο εταιρείες τον Απρίλιο του 2014.
Εκτός από τα παραπάνω συμβόλαια, η Aselsan έχει υπογράψει με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ένα τρίτο συμβόλαιο αξίας 15,3 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την ανάπτυξη συστήματος τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα εγκατασταθεί στον εν λόγω δορυφόρο, καθώς και για την ανάπτυξη του σταθμού ελέγχου του TÜRKSAT-6A.
Οι δοκιμές αποδοχής του δορυφόρου σχεδιάζονται να ξεκινήσουν το 2018 και η εκτόξευση του TÜRKSAT-6A θα πραγματοποιηθεί το 2020.
Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών TÜRKSAT-6A θα παραμείνει σε τροχιά για 15 χρόνια δηλ μέχρι το 2035, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος θα φτάσει τα 170 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Όσον αφορά την συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου η ΤΑΙ έχει αναλάβει την σχεδίαση και κατασκευή των δομικών στοιχείων του TÜRKSAT-6A, τις καλωδιώσεις του, το σύστημα πρόωσης/σταθεροποίησης και τον εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους.
Το σύστημα ελέγχου και διοίκησης, το λογισμικό διαχείρισης πληροφοριών, την συναρμολόγηση την ολοκλήρωση και τις δοκιμές τις έχουν αναλάβει από κοινού η ΤΑΙ και το ίδρυμα TÜBİTAK.
Τέλος ο βασικός κατασκευαστής τερματικών σταθμών δορυφορικών επικοινωνιών της Τουρκίας είναι η εταιρεία CTECH Bilişim Teknolojileri A.Ş με έδρα την Κωνσταντινούπολη.



ΠΗΓΗ
Σχόλια