Τα εκπληκτικά λουτρά των αρχαίων Θερμοπυλών
ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ είναι μια από τις 700 ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι γνωστό ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τον θρύλο, εδώ ήρθε ο Ηρακλής προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του, ύστερα από τους άθλους που εκτέλεσε. Ο Ιπποκράτης επαινεί τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών των Θερμοπυλών, ενώ ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, απέδιδε σε αυτές την υγεία που είχε.
«Η Ελλάδα επινόησε τη θεραπευτική χρήση των ιαματικών πηγών χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού», λέει ο δρ Ζήσης Αγγελίδης, καθηγητής υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πράγματι, στην αρχαία Ελλάδα ήταν φημισμένα τα ιατρικά και νοσηλευτικά κέντρα, τα γνωστά Ασκληπιεία, κέντρα αφιερωμένα στο θεό της ιατρικής Ασκληπιό, τα οποία επισκέπτονταν προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο.
«Τα πλούσιο δυναμικό σε ιαματικούς φυσικούς πόρους», συνεχίζει ο δρ. Αγγελίδης, «δημιούργημα των μηχανισμών της ελληνικής φύσης, η σκέψη και πράξη της “ίασης με μεταλλικό νερό” που γεννήθηκε και άνθισε στην Ελλάδα πριν 2.500 χρόνια και οι εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας και ευεξίας που διαχρονικά δημιουργήθηκαν, οφείλουν να σηματοδοτήσουν για την χώρα μας την ποιοτική διάσταση του συστήματος υγείας. Και τούτο, καθώς αναδεικνύουν στο χώρο και το χρόνο έναν ιδιαίτερο πολιτισμό.
»Το ιαματικό νερό, από τα αρχαία χρόνια στάθηκε “φίλος” του ανθρώπου, καθώς φρόντιζε την υγεία του. Και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το συνέδεσαν με την ιδέα της ζωής, καθώς τους χάριζε τα θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας, της ομορφιάς και του σθένους».
Photo: Flickr. Πηγή: Supplied
Παρ’ όλα αυτά, τα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών είναι λιγότερο γνωστά απ’ ότι τα Καμένα Βούρλα, το Λουτράκι, η Αιδηψός ή η λίμνη της Βουλιαγμένης.
Αν και η χώρα μας έχει, όπως είπαμε, περίπου 700 ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες, μόλις πάνω από 100 είναι ανοιχτές στο κοινό και ακόμα λιγότερες αποτελούν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης.
Πολλοί επισκέπτες των Θερμοπυλών ισχυρίζονται ότι έχει αποκατασταθεί η υγεία τους και έκτοτε δεν έχουν επισκεφτεί κανένα γιατρό.
Οι επισκέπτες των λουτρών μπορούν να μπαίνουν ολόκληρο το χρόνο για μισή ώρα στο θειούχο νερό, το οποίο έχει μια θερμοκρασία μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου.
Άλλωστε οι Θερμοπύλες ονομάστηκαν έτσι από τα ζεστά νερά των πηγών που βρίσκονται εκεί.
Πολλοί επισκέπτες τις αποκαλούν «μαγικό φίλτρο με φυσαλίδες».
«Το νερό των Θερμοπυλών αποτοξινώνει και οξυγονώνει τον οργανισμό, ρυθμίζει την πίεση, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, χαλαρώνει τους μυς, καθαρίζει τους πνεύμονες, ενισχύει τα οστά και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα», λέει ένας από αυτούς.
«Λευκαίνει ακόμα και τα δόντια», προσθέτει.
Photo: Flickr. Πηγή: Supplied
Την ίδια άποψη έχουν και οι ξένοι επισκέπτες. «Τα νερά θεράπευσαν τους ώμους και τα γόνατά μου που πονούσαν. Τα νερά εδώ είναι πιο φυσικά από ότι στη Γερμανία», λέει ένας συνταξιούχος που ήρθε στις Θερμοπύλες από τη Βαυαρία.
Για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους, είναι επίσης μια ευκαιρία να επισκεφτούν τον τόπο όπου 480 π.Χ. θυσιάστηκαν οι 300 Σπαρτιάτες, αντιμετωπίζοντας τις ορδές του Ξέρξη.
Τα λουτρά των Θερμοπυλών παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα, ενώ η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μια πτώση των επισκεπτών κατά 50 τοις εκατό από το 2009.
Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν μήπως μια οδηγία της ΕΕ που θα συνιστά την επίσκεψη στις θερμές πηγές και άλλων κρατών μελών αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών.
youmagazine.gr
Σχόλια