ΧΑΙΡΕ ΜΕΡΚΕΛ. Οι σακατεμένοι Έλληνες δεν σε χαιρετούν αλλά σε αποχαιρετούν.
Και σου υπενθυμίσουν την Παραβολήν του τα μύρια τάλαντα οφείλοντος και τα εκατό δηνάρια απαιτούντος.
Διαχρονικός ο Ευαγγελικός Λόγος με άμεση εφαρμογή στους σημερινούς άσπλαχνους ηγέτες και λαούς.
« Να επιστρέψουν το κατοχικό «δάνειο»
Ο κ. Μάξιμος σημείωσε ότι οι Γερμανοί έγιναν οι καταστροφείς του κόσμου, τους συγχώρεσαν οι λαοί και πρώτοι οι ορθόδοξοι και Έλληνες οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά στην Γερμανία βοηθώντας να αναστηθεί και ανορθωθεί ένα κράτος κατεστραμμένο που είχε φέρει και στους άλλους την καταστροφή.» http://www.iefimerida.gr/ 20 Αυγούστου 2017
Η Κυριακή που μας πέρασε άφησε το πλαίσιο ενός πνευματικού νόμου που ασκείτε όχι μόνο σε ηγέτες αλλά και σε ολόκληρους λαούς.
« δοῦλε πονηρέ, πᾶσαν τὴν ὀφειλὴν ἐκείνην ἀφῆκά σοι, ἐπεὶ παρεκάλεσάς με. 33 οὐκ ἔδει καὶ σὲ ἐλεῆσαι τὸν σύνδουλόν σου, ὡς καὶ ἐγώ σε ἠλέησα; 34 καὶ ὀργισθεὶς ὁ κύριος αὐτοῦ παρέδωκεν αὐτὸν τοῖς βασανισταῖς ἕως οὗ ἀποδῷ πᾶν τὸ ὀφειλόμενον αὐτῷ.»
Κυριακή ΙΑ Ματθαίου: Ομιλία εις την Παραβολήν του τα μύρια τάλαντα οφείλοντος και τα εκατό δηνάρια απαιτούντος
Τι μας λέει η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ
« Η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει σαν άνθρωπο βασιλιά, που θέλησε να λογαριασθεί με τους ανθρώπους που δούλευαν στην περιουσία του. Και όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν έναν που χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Επειδή δε αυτός δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσει, ο κύριος διέταξε να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα είχε για να εξοφληθεί το χρέος. Τότε έπεσε ο δούλος στα πόδια του κυρίου του και του έλεγε: Κύριε, κάνε υπομονή και όλα θα σου τα εξοφλήσω. Ο Κύριος εκείνου του δούλου τον λυπήθηκε, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε το χρέος. Αυτός ο δούλος μόλις έλαβε χάρη και βγήκε από το βασιλιά, βρήκε έναν από τους συνδούλους του, που του χρωστούσε εκατό δηνάρια• τον έπιασε λοιπόν από τον λαιμό και του έλεγε: «Δος μου όσα μου χρωστάς». Και ο σύνδουλός του έπεσε στα πόδια, τον παρακαλούσε και του έλεγε: «Κάμε υπομονή και θα σε ξοφλήσω». Αυτός όμως δεν ήθελε, αλλά πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, ώσπου να του ξοφλήσει το χρέος. Όταν τον είδαν οι σύνδουλοί του, καταλυπήθηκαν και πήγαν κι εξήγησαν στον κύριό τους όσα έγιναν. Τότε τον κάλεσε ο κύριος και του λέγει: «Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σου το χάρισα, επειδή με παρεκάλεσες. Δεν έπρεπε και συ να λυπηθείς τον σύνδουλό σου, καθώς και εγώ σε δεν σε λυπήθηκα; Οργίσθηκε ο κύριός του και τον παρέδωσε στους βασανιστές, ώσπου να του ξοφλήσει ολόκληρο το χρέος. Έτσι θα κάμει σε σας ο επουράνιος Πατέρας μου, αν δεν συγχωρείτε ο καθένας στον αδελφό του μέσα από την καρδιά σας τα παραπτώματά τους.»
Κυριακή ΙΑ Ματθαίου: Ομιλία εις την Παραβολήν του τα μύρια τάλαντα οφείλοντος και τα εκατό δηνάρια απαιτούντος http://epanastasilae.blogspot.gr/2017/08/blog-post_68.html
ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
ΜΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Με θρησκευτική κατάνυξη παρουσία πλήθους πιστών και με μηνύματα κατά του ναζισμού, αναφορά στο κατοχικό δάνειο και στις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο στο κήρυγμα του, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καμμένη, από τους ναζί, εκκλησία Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων.
«Ειδωλολατρία ο ναζισμός»
Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων χαρακτήρισε τον ναζισμό ως «ειδωλολατρία, μια δαιμονική κατάσταση η οποία δεν είχε ούτε θεό, ούτε σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη, ούτε το χάρισμα και την έννοια της ελευθερίας».
Όπως είπε ήταν «καταπίεση, να φτιάξουμε τον κόσμο έτσι όπως νομίζουμε εμείς ότι είναι καλός με κάθε μέσο, ακόμη κι αν χρειάζεται να δολοφονήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, αν χρειάζεται να καταστρέψουμε χώρες, πολιτισμούς, αυτό ήταν ο ναζισμός. Και το αποτέλεσμα του ναζισμού τι ήταν; Χαλάσματα ανθρώπινα ισοπέδωση και στα υλικά πράγματα. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα σε έναν ιερό χώρο, έναν ναό, σε ένα χώρο που προσέρχονταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής για τη σωτηρία του κόσμου, για την αγάπη, την ελευθερία».
Να επιστρέψουν το κατοχικό «δάνειο»
Ο κ. Μάξιμος σημείωσε ότι οι Γερμανοί έγιναν οι καταστροφείς του κόσμου, τους συγχώρεσαν οι λαοί και πρώτοι οι ορθόδοξοι και Έλληνες οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά στην Γερμανία βοηθώντας να αναστηθεί και ανορθωθεί ένα κράτος κατεστραμμένο που είχε φέρει και στους άλλους την καταστροφή.
«Τα χρέη της Γερμανίας, είπε ο κ. Μάξιμος, τα περισσότερα της χαρίστηκαν, αλλά της έφεραν και χρήματα και έκαναν και το σχέδιο Μάρσαλ και βιομηχανία και τους βοήθησαν να γίνουν σήμερα αυτό που λέμε η ατμομηχανή της Ευρώπης, μια από τις πιο δυνατές οικονομικά χώρες του κόσμου. Κι αυτοί τι έκαναν;»
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου πρωτίστως, αλλά και των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί «μόλις οι Έλληνες βρέθηκαν αδύναμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φταίμε, ούτε τους πέρασε από το μυαλό τους ότι κι αυτοί θα έπρεπε να μας συγχωρήσουν, να μας έχουν στην καρδιά τους και να βοηθήσουν, πολύ δε περισσότερο που στη διάρκεια της κατοχής άρπαξαν περιουσία ολόκληρη εθνική με το λεγόμενο κατοχικό δάνειο που δεν ήταν δάνειο, αλλά αρπαγή, αλλά υπάρχουν χαρτιά είναι γραμμένα τι πήραν. Καλά δεν συζητούμε για τις αποζημιώσεις για αυτά που κατέστρεψαν, ένα από αυτά είναι ο ναός που βρισκόμαστε, αλλά κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος και τα μούτρα να πάει να ζητήσει το κατοχικό δάνειο;».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για χρήματα, το χρυσάφι από την Τράπεζα της Ελλάδος, η περιουσία και ο μόχθος ενός λαού που τον κατέστρεψαν. «Εμείς, όμως, τόνισε ο κ. Μάξιμος, επειδή είμαστε ορθόδοξοι και γνωρίζουμε να συγχωρούμε λέμε το εξής: Βεβαίως και συγχωρούμε, αλλά δεν θα πάψουμε ποτέ να θυμόμαστε τις θηριωδίες για να μην επαναληφθούν και δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε ότι πέρα από τις αποζημιώσεις που είναι θέμα συζητήσιμο και δύσκολα μετρήσιμο, πρέπει να οπωσδήποτε τα κατοχικό δάνειο, τα κλεμμένα να επιστραφούν, χωρίς να τους πιάνουμε από το λαιμό, να τους βάλουμε φυλακή όπως μας έκαναν αυτοί και χωρίς να θέλουμε να γινόμαστε δυνάστες των ανθρώπων, όπως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν αυτοί. Αυτό σημαίνει όμως, κατέληξε, ότι και εμείς θα πρέπει να βάλουμε μυαλό, να μετανοήσουμε και θα πρέπει να κατανοήσουμε τη θέση μας και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως Έλληνες και ορθόδοξοι να λάμπουμε στον κόσμο, με αγάπη, πνευματικότητα και ήθος».
Πηγή: Epirustv
Πηγή: Ηπειρος: Λειτουργία στην κατεστραμμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου [εικόνες] | iefimerida.gr
ΧΑΙΡΕ ΦΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ.
Οι ιστορικοί κύκλοι κλείνουν και οι σακατεμένοι ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ
Με Πίστη και Ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Κατηγορίες:
Σχόλια