Η Ρώμη γυρίζει στη στρόφιγγα στις δημόσιες βρύσες για να αντιμετωπίσει την ξηρασία | Ατζέντα 21



Οι δημόσιες βρύσες της Ρώμης είναι ένα σύμβολο της πόλης και μια ευπρόσδεκτη πηγή αναζωογόνησης για χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους. Αλλά η πόλη ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν από τη Δευτέρα, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία.

Η Ρώμη θεωρείται ότι φιλοξενεί περισσότερες δημόσιες βρύσες από οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου, με πάνω από 2000, με 50 από αυτές να χαρακτηρίζονται ως «μνημειώδεις». Οι βρύσες κοσμούσαν τους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες της Ρώμης για περίπου 2.000 χρόνια, όταν συνδέονταν με αρχαία ρωμαϊκά υδραγωγεία.
Μετά την πτώση, τα υδραγωγεία ανακατασκευάστηκαν και κατασκευάστηκαν νέες βρύσες κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Πολλές κοσμούνται με γλυπτά μυθικών μορφών και άλλα διακοσμητικά, ενώ άλλες είναι απλά κυλινδρικά σιντριβάνια με το ψευδώνυμο «nasoni» (μεγάλες μύτες) λόγω του σχήματος των προεξέχων βρύων τους.
Η απόφαση να σβήσουν τα σιντριβάνια για πόσιμο νερό ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Acea, την εταιρεία που διαχειρίζεται το νερό της Ρώμης.
Ο πρόεδρος της Acea Paolo Saccani έγραψε στον δήμαρχο Virginia Raggi, προτείνοντας το κλείσιμο των πρώτων 30 «nasoni» από τη Δευτέρα, όταν το δημοτικό συμβούλιο θα συναντηθεί για να επιβεβαιώσει την απόφαση.
“Γνωρίζουμε καλά την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει η πρωτοβουλία μας”, έγραψε ο Saccani, αλλά πρόσθεσε ότι το μέτρο “δικαιολογείται από την εξαιρετική ξηρασία “.
Σχεδόν ολόκληρη η Ιταλία έχει βιώσει σημαντικά λιγότερες βροχοπτώσεις από ό, τι συνήθως φέτος, με τις βόρειες περιοχές Emilia Romagna και Tuscany να δηλώνουν περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Μετά τη δεύτερη θερμή άνοιξη σε 60 χρόνια και το πιο ξηρό στην ίδια περίοδο, η Ιταλία έχασε τις βροχοπτώσεις περίπου ενός μηνός, αφήνοντας σοβαρά εξαντλημένες τις λίμνες και τις δεξαμενές. Οι μετεωρολόγοι έδειξαν τις εικόνες, που ελήφθησαν από τη NASA από το διάστημα, με το ορατό αποτέλεσμα της ξηρασίας.


Δεν έδειξαν βέβαια τις φωτογραφίες με τους χημικούς αεροψεκασμούς που προκαλούν την ξηρασία. Η Ιταλία είναι ίσως και η πιο “ψεκασμένη” χώρα της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή.

Οι “περιβαλλοντολόγοι” ανέδειξαν το θέμα

Μια έκθεση του περιβαλλοντικού οργανισμού Legambiente προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδόν το ήμισυ του νερού που αντλείται στα σιντριβάνια της Ρώμης χάνεται λόγω προβλημάτων με τους σωλήνες που έχει μετατρέψει το σύστημα σε “κόσκινο”.
Η απενεργοποίηση των πηγών της Ρώμης (καλοκαιριάτικα;) θα δώσει στην Axa την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες βελτιώσεις στις σωληνώσεις, σύμφωνα με τον Saccani, ο οποίος δήλωσε ότι οι παλιές σωλήνες θα αντικατασταθούν και οι επισκευές θα διαρρεύσουν σε ολόκληρη την πόλη.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Roberto Scacchi, ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση αυτών των αποβλήτων, με αποτέλεσμα ο Ιταλός υπουργός περιβάλλοντος να προτείνει την απενεργοποίηση των συντριβανιών.
Η κίνηση επικρίθηκε από την ομάδα καταναλωτών Codacons, η οποία ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο θα αναγκάσει τους τουρίστες και τους ντόπιους να αγοράσουν ακριβά εμφιαλωμένο νερό από τα καταστήματα (μα αυτό θέλουν) και είπε ότι η απενεργοποίηση των «nasoni» δεν θα επιλύσει τα προβλήματα των διαρροών μέσα στους σωλήνες.
Rome is turning off its public drinking fountains
Ωστόσο, η Acea τόνισε ότι το κλείσιμο θα είναι “προσωρινό και μερικό”, με περίπου 80 σιντριβάνια να λειτουργούν.
Η πρωτεύουσα έχει ήδη θεσπίσει κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία των πιο περίτεχνων σιντριβανιών της, με μεγάλα πρόστιμα για όσους κάνουν παράνομη βουτιά στα δελεαστικά τους νερά, ή έστω βρέχουν τα ποδαράκια τους.
Νωρίτερα φέτος, σε δυο τουρίστες επιβλήθηκε πρόστιμο 900 ευρώ για το δρόσισμα των ποδιών τους σε μια ρωμαϊκή βρύση.
Η Ατζέντα 21 στα καλύτερα της: Το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά των εταιριών και ανήκει (σύμφωνα με την Λαγκάρντ) στο παγκόσμιο χωριό, δηλαδή τις πολυεθνικές εμφιάλωσης τους. Και ιδού τα αποτελέσματα των συνεχών χημικών αεροψεκασμών. Είπαμε… ο νέος φασισμός δεν είναι ούτε μαύρος, μήτε κόκκινος. Είναι καταπράσινος!!!
Και ψίτ… Τα ίδια έκαναν και στο Πήλιο παρότι δεν είχαμε ξηρασία!







nea.allnewz.gr
Σχόλια