Βγάζουν την ΕΛΒΟ στο σφυρί
Η κυβέρνηση «πείστηκε» ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η πώλησή της
Παρά τις «δεσμεύσεις», παρά τις διαβεβαιώσεις, παρά τα παχιά λόγια για τον στρατηγικό της χαρακτήρα, η κυβέρνηση «πείστηκε» ότι είναι συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία.... η πώληση της ΕΛΒΟ για ένα ποσό που θα ξεπερνά κατά τι τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Όσο δηλαδή κοστίζει η επισκευή 5-6 αρμάτων μάχης ή, αν επιλέξουμε μια άλλη αντιστοιχία, όσο κοστίζει το 1/3 του σέντερ φορ της Εθνικής Κώστα Μήτρογλου…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, που ξεκινά στις 15 Μαΐου, αφορά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, από τις οικοπεδικές εκτάσεις μέχρι τα κτήρια, τον διακριτικό τίτλο ΕΛΒΟ, τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, αλλά και ό,τι υπάρχει στο ταμείο της εταιρείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί που ετοιμάζονται να αγοράσουν (στο τζάμπα) την αυτονόητης σημασίας για την άμυνα της χώρας Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι οι Γερμανοί της «Κράους Μάφεϊ».
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει – μόνο να υποθέσει – τι ακριβώς άλλαξε από τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις που μέχρι πριν από λίγες μέρες έδιναν στους εργαζομένους της ΕΛΒΟ οι αρμόδιοι υπουργοί Άμυνας (Καμμένος - Βίτσας) για τη μη πώληση της εταιρείας.
Προφανώς οι υπουργοί και η κυβέρνηση πείστηκαν από τη σιδηρά λογική της πολυεθνικής Ernst & Young, που είχε αναλάβει την εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, τα μαντάτα τα πληροφορήθηκαν από τον εκκαθαριστή τηλεφωνικά και… έπεσαν από τα σύννεφα, γιατί πίστευαν μέχρι την τελευταία στιγμή αυτά που άκουγαν από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη: όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην «Εφημερίδα των Συντακτών», «άλλα μας είχαν πει από την κυβέρνηση και άλλα κάνουν. Ο κ. Καμμένος μάς έλεγε ότι λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και ο κ. Βίτσας μάς έλεγε ότι δεν πωλείται το 100%».
Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθαρίστρια Ernst & Young επανέρχεται στην πώληση της ΕΛΒΟ για δεύτερη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Τότε η διαδικασία προέβλεπε την πώληση του ενεργητικού της βιομηχανίας, όχι μόνο ως συνόλου αλλά και τμηματικά. Είχε όμως «παγώσει» καθώς η εκκαθαρίστρια προέβη στην τροποποίηση του Υπομνήματος Προσφοράς.
Αυτή τη φορά, μέσω του διαγωνισμού πωλούνται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή οι οικοπεδικές εκτάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, οι κτηριακές εγκαταστάσεις, τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα και ο διακριτικός τίτλος ΕΛΒΟ, τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία. Εύγε!...
Σχόλια