ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αφήνετε να περνάει απαρατήρητη η εξόντωση ζώων με φόλες - Δείτε τι πρέπει να κάνετε ...
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδα καθημερινά αποδεκατίζονται αδέσποτα, οικόσιτα ζώα και όχι μόνο αφού θύματα δευτερογενούς δηλητηρίασης (ή συχνά και άμεσης) πέφτουν και άγρια είδη θηλαστικών (π.χ. αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα κ.ά.) αλλά και σπάνια πουλιά είδη προς εξαφάνιση (π.χ. γύπες, κουκουβάγιες κ.ά.) που τράφηκαν με δηλητηριασμενα πτώματα.
Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζονται. Καταγγελίες συνήθως δεν γίνονται ενώ ακόμα και όταν η Αστυνομία όταν ενημερώνεται δεν παραλαμβάνει τα πτώματα ώστε να πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες τοξικολογικές εξετάσεις για να εντοπιστεί το είδος της χημικής ουσίας που χρησιμοποιηθήκε στο θανάσιμο κοκτέιλ.
Όσο η πώληση φυτοφαρμάκων παραμένει ανεξέλεγκτη, θα παραμένουν ατιμώρητοι και οι δράστες που χρησιμοποιούν για να παρασκευάζουν φόλες ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες συχνά απαγορευμένες εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας (Λανέιτ, υδροκυάνιο, στριχνίνη κ.ά.) γι’ αυτό και πάγιο αίτημα των φιλοζωικών συλλόγων είναι να κρατείται αρχείο πελατών.
Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Τόντης αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας την περασμένη Τρίτη στην ημερίδα «Ο κύκλος της βίας – Από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» σχετικά με τις μεθόδους εξόντωσης ζώων «Ότι είναι για τις Η.Π.Α. τα όπλα είναι για την Ελλάδα τα φυτοφάρμακα».
Γι’ αυτό αν εντοπίζετε δηλητηριασμένα ζώα πρέπει να καταγγέλετε το έγκλημα στις αρχές ακόμα και αν δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να εντοπιστεί ο εγκληματίας. Επίσης θα πρέπει στην κυριολεξία να γεμίζετε την περιοχή με αφίσες που θα προειδοποιούν τον άγνωστο δράστη ότι η εγκληματική πράξη του δεν πέρασε απαρατήρητη και πως αν εντοπιστεί το διοικητικό πρόστιμο είναι 30.000 ευρώ, η ποινή φυλάκισης είναι έως και 5 έτη και η χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε αφίσες που έχουν χρησιμοποιηθεί από συλλόγους, σωματεία και ιδιώτες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σχόλια