Το Μυστηριώδες Αίνιγμα του Αριθμού 23
Το 1977 το περιοδικό Fortean Times αναδημοσίευσε ένα άρθρο του Robert Anton Wilson σχετικά με το μαγικό και μυστηριώδες Αίνιγμα του Αριθμού 23. Ο Wilson που είχε πεθάνει νωρίτερα εκείνο τον χρόνο, είχε ενθουσιαστεί με τον αριθμό 23 και τις πραγματικές ή φανταστικές συγχρονικότητες που σχετίστηκαν με αυτά τα ψηφία.
Φυσικά ο Robert Anton Wilson όπως ανέφερε στο άρθρο «μυήθηκε» στο Αίνιγμα του Αριθμού 23 από τον William S. Burroughs. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Burroughs γνώριζε έναν Καπετάνιο ονόματι Clark στην Τανγκέρη του 1960, ο οποίος καυχιόταν πως στα 23 χρόνια της ναυτικής του περιπλάνησης δεν είχε ούτε ένα ατύχημα. Την ίδια ημέρα, το πλοίο του Clark ενεπλάκη σε ένα δυστύχημα που σκότωσε τόσο τον ίδιο, όσο και όποιον ταξίδευε στο ίδιο κατάστρωμα. Ακόμη περισσότερο, ενώ ο Burroughs σκεφτόταν το παράδειγμα της τραγικής ειρωνίας που επεφύλασσαν οι θεοί για τον Καπετάνιο, ένα μήνυμα από το ραδιόφωνο ανακοίνωνε την πτώση ενός αεροπλάνου στην Φλώριντα των Η.Π.Α. Κατά μία τραγική σύμπτωση (;), ο Πιλότος ονομαζόταν Clark και η πτήση είχε τον αριθμό 23. Έκτοτε ο Burroughs ξεκίνησε να συλλέγει τις παραδοξότητες που σχετίζονταν με το Αίνιγμα του Αριθμού 23.
Τι συμβαίνει τελικά με το Αίνιγμα του Αριθμού 23;
Όλες οι παραπάνω συμπτώσεις συνεπήραν τον Robert Anton Wilson, που τοποθέτησε τον αριθμό 23 και στα κείμενά του. Tο Εγχειρίδιο Principia Discordia, αναφέρει πως «όλα τα γενονότα συμβαίνουν σε πεντάδες, διαιρούνται ή πολλαπλασιάζονται με το πέντε, ή σχετίζονται φανερά ή μυστικά με τον αριθμό 5, αναφέροντας την διαδικασία αυτή ως τον Νόμο των Πεντάδων. Το Αίνιγμα του Αριθμού 23 θεωρείται επακόλουθο αυτού του Νόμου. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί ως θεωρία από τα βιβλία «Illuminatus Trilogy” των R.A.Wilson και Robert Shea, στο οποίο αποκαλούν το αίνιγμα «Φαινόμενο 23/17», το Cosmic Trigger I του Wilson, στο οποίο αναφέρεται ως «Αίνιγμα του Αριθμού 23 και Νόμος των Πεντάδων», στο Challenge of Chance του Arthur Koestler καθώς και στο Principia Discordia. Στα παραπάνω έργα ο Αριθμός 23 θεωρείται τυχερός, άτυχος, αμαρτωλός και παράξενος, ή ακόμα και Ιερός για την Θεά Έριδα αλλά και τους Αποτρόπαιους Θεούς της Μυθολογίας Κθούλου.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνωμοσιολογικές θεωρίες Αριθμολογίας, το Αίνιγμα του Αριθμού 23 μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα Αποφένιας ( Η ικανότητα του ανθρώπου να συνδέει φαινομενικά άσχετα συμβάντα μεταξύ τους παράγοντας ένα λογικό νόημα), προκατάληψη επιλογής ή επιβεβαίωσης. Σε συνεντεύξεις του ο Wilson αναγνώρισε την αυτοεξυπηρετούμενη φύση του αινίγματος, θεωρώντας πως η πραγματική αξία του Νόμου των Πεντάδων αλλά και του αριθμού 23 κρύβεται στην δύναμη του μυαλού να αναγνωρίζει την «αλήθεια» στο κάθε τι. Εξάλλου όταν ξεκινάς να αναζητάς κάτι, καταλήγεις να το βρίσκεις, κάτι που αποδεικνύεται καί από τους ανθρώπους που ανακάλυψαν τα μοτίβα της φύσης και έγραψαν ολόκληρα επιστημονικά άρθρα σχετικά. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της Επιστημονικής κοινότητας ως τότε θεωρούσε πως ένα τέτοιο μοτίβο δεν θα μπορούσε να υπάρχει, και άλλα τα πάντα εξαρτώνταν από την επιλεκτική αντίληψη του ανθρώπου.
Οι «Εμφανίσεις» του Αριθμού 23
Όλοι όσοι καταπιάνονται με το Αίνιγμα του Αριθμού 23 βασίζουν την θεωρία πάνω σε παραδοξότητες που πηγάζουν από τον αριθμό, ή από γεγονότα που συμπεριλαμβάνουν τον μαγικό αριθμό 23.
Μία από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρήσεις είναι και η Συνωμοσία του Χρωμοσώματος. Στο παρελθόν η Επιστημονική κοινότητα θεωρούσε πως ο άνθρωπος είχε 48 Χρωμοσώματα, όμως ο αριθμός αυτός άλλαξε μεταπολεμικά σε 46, που είναι 23 δυάδες Χρωμοσώματος.. O Αλιστερ Κρόουλι στο Καμπαλιστικό Λεξικό του, περιγράφει τον Αριθμό 23 ως « Ζωή», αποτυπώνοντας πιθανόν την γνώση για το DNA. Από την άλλη ο Αριθμός 23 έχει σχετίζεται συχνά με τον “τερματισμό”. Στους κώδικες του Τηλέγραφου, το 23 σημαίνει «σπάσιμο» ή «τερματισμός της γραμμής» και το Εξάγραμμο 23 στο I Ching σημαίνει «διαχωρισμός». Στο “Tale of Two Cities” του Ντίκενς , ο Sidney Carton είναι ο 23ος Άνθρωπος που πέφτει θύμα της Γκιλοτίνας, ενώ μερικοί Λεξικογράφοι πιστεύουν πως από εκεί προέρχεται η μυστηριώδης φράση “23 Skiddoo”.
23 Skidoo και Συγχρονικότητα
O Αριθμός 23 θεωρείται ως ένας ιερός αριθμός για τους τρομερούς Θεούς της Μυθολογίας Κθούλου. Και όπως είδαμε παραπάνω, το Αίνιγμα του Αριθμού 23 σχετίζεται άμεσα με μερικές από τις μεγαλύτερες παραδοξότητες σε «παράξενα» γεγονότα. Πως μπορεί να σχετίζονται αυτά τα δύο και τί σημαίνει η φράση 23 Skidoο, που συνδέθηκε με την Ψυχογεωγραφία και την Μαγεία των Πόλεων;
Η Φράση 23 Skiddoo είναι μία αμερικάνικη αργκώ φράση που έγινε δημοφιλής κατά την διάρκεια των αρχών του 20ου Αιώνα, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση των σύγχρονων πόλεων, και αναφέρεται συνήθως για να παραπέμψει στην γρήγορη φυγή αλλά και στην εκμετάλλευση μίας ευκαιρίας για διαφυγή.
Η πιο γνωστή ίσως ιστορία σχετικά με την καταβολή της φράσης 23 Skiddoo σχετίζεται με την περιοχή του τριγωνικού Κτιρίου Flatiron στην Πλατεία Madison της Νέας Υόρκης. Το παράδοξο είναι πως το κτίριο βρίσκεται επί της 23ης οδού και γωνία με την 5η οδό & Μπρότγουει, σχηματίζοντας ένα οξύ τρίγωνο. Στο σημείο εκείνο, λόγω του σχήματος του Κτιρίου ο αέρας στριφογύριζε σπειδοειδώς, και οι περιπατητές όταν ήθελαν να απομακρύνουν ο ένας τον άλλο από το σημείο, φώναζε την φράση “23 Skidoo”. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν επίσης πως οι παραδοξότητες του σημείου, ξεκίνησαν πολύ πριν χτιστεί το τριγωνικό κτίριο Flatiron.
Πως συνδέονται όμως τα παραπάνω στοιχεία με την περίφημη Μυθολογία Κθούλου και την Ψυχεογραφία που μετατράπηκε στην Μαγεία των Πόλεων; Μία λεπτομερέστερη ανάλυση των στοιχείων μπορεί να μας αποκαλύψει την πιθανή σύνδεση. Η Χρήση των «Παράξενων Γωνιών» από όπου εισχωρούν στην δική μας πραγματικότητα τα τρομερά πλάσματα της μυθολογίας είναι γνωστή, όπως επίσης και η σημασία των Γωνιών στην θεωρία των Παράλληλων κόσμων, που αναφέρει πως οι στροβιλισμοί του αέρα (Κτίριο Flatiron), καθώς και τα ενεργειακά «ρήγματα» που αποκαλύπτουν τις εισόδους για άλλες πραγματικότητες εντείνονται σε τέτοιες παράξενες γωνίες των σύγχρονων πόλεων.
Η Φράση 23 Skidooo είναι μία φράση πολύ γνωστή σε όσους γνωρίζουν τις περιπατητικές μεθόδους της Αστυμαγείας ή Ψυχογεωγραφίας, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούσαν στοιχεία τυχαιότητας και συγχρονικότητας για να χαράξουν το ενεργειακό μονοπάτι των άσκοπων περιπλανήσεών τους. Τέλος μία ακόμη ίσως επιβεβαίωση πως το Αίνιγμα του Αριθμού 23 σχετίζεται με όλες τις παραπάνω θεωρίες , είναι το γεγονός πως η φράση μάλλον προέρχεται από το “A Tale of Two Cities” του Dickens, που για τους «μυημένους» σχετίζεται με την Ψυχογεωγραφία και τις παράλληλες πραγματικότητες.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιά ακριβώς είναι τα μυστικά που αποκαλύπτει το Αίνιγμα του Αριθμού 23. Αρκετοί το έχουν συσχετίσει με όλα τα παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στη Γη, άλλοι το συνδέουν με την συγχρονικότητα και την μαγική τοπογραφία άλλων διαστάσεων, που αποκαλύπτονται στην δική μας καθημερινότητα.Όπως και να έχει, ο αριθμός 23 συνεχίζει να εμφανίζεται στις «τυχαίες» εμπειρίες μας, δείχνοντας τα σημάδια της παράξενης δραστηριότητας που υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική.
Σχόλια