Οι επιστήμονες υπολόγισαν το έτος που θα σβήσει ο ήλιος (και μαζί του κι εμείς)


Σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος θα είναι 100 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από ότι είναι σήμερα, «καταβροχθίζοντας» τον Ερμή και την Αφροδίτη και εξαλείφοντας κάθε μορφή ζωής από τον πλανήτη μας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ανάλυση του γίγαντα αστέρα L2 Puppis, που πριν από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια έμοιαζε αρκετά με τον δικό μας ήλιο. Ο αστέρας, ο οποίος απέχει μόλις 200 έτη φωτός από εμάς, διαφωτίζει περισσότερο την εξέλιξη που θα έχει ο ήλιος μας, αλλά και την τύχη του υπόλοιπου ηλιακού συστήματος.

«Σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα έχει γίνει ένας μεγάλος κόκκινος γιγάντιος αστέρας, 100 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από ότι είναι τώρα», δήλωσε η καθηγήτρια Λιν Ντεσίν από το Ινστιτούτου Αστρονομίας KU Leuven.

«Θα χάσει όμως και ένα μεγάλο κομμάτι μάζας από έναν δυνατό αστρικό άνεμο. Το τελικό στάδιο της εξέλιξής του, σε επτά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα είναι ένα μικρός λευκός αστέρας νάνος. Αυτός θα έχει το μέγεθος της Γης, όμως θα είναι πολύ βαρύτερος: ένα κουταλάκι του γλυκού από την ύλη ενός λευκού νάνου αστέρα ζυγίζει περίπου πέντε τόνους», εξήγησε.

Η τύχη της Γης είναι ακόμα αβέβαιη. Ο ήλιος είναι πιθανό να καταστρέψει κάθε μορφή ζωής πάνω της, όμως δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο πλανήτης θα καταφέρει να επιβιώσει.

Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Alma, οι ερευνητές αναμένουν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα, μελετώντας τον L2 Puppis.

«Πριν από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο αστέρας ήταν σχεδόν ίδιος με τον ήλιο μας και είχε το ίδιο μέγεθος. Το ένα τρίτο της μάζας χάθηκε ενώ το αστέρι εξελισσόταν. Το ίδιο θα συμβεί με τον ήλιο μας στο πολύ μακρινό μέλλον».

Οι επιστήμονες έχουν τώρα εντοπίσει έναν πλανήτη 300 εκατ. χιλιόμετρα από το αστέρι, ο οποίος θα μπορούσε να μας δώσει ορισμένα στοιχεία για το μέλλον του πλανήτη μας.



huffingtonpost.gr
Σχόλια