Η ομογένεια της Τάμπα προσπαθεί να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα
Για την καλύτερη μεταξύ τους γνωριμία, αλλά και την εκτίμηση στο έργο και την προσφορά τους υπέρ της ελληνικής γλώσσας, η γενική πρόξενος Αδαμαντία Κλώτσα, δεξιώθηκε αυτές τις μέρες τους εκπαιδευτικούς στην προξενική κατοικία.
H κ. Κλώτσα ευχαρίστησε τους δασκάλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και εξέφρασε τη χαρά της γι’ αυτό. «Εχω απέραντη εκτίμηση για το έργο που προσφέρετε», τόνισε.
«Πιστεύω ότι είσαστε από τους στυλοβάτες, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω ότι το έργο σας δεν είναι εύκολο. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία διακρίνεται για την αφομοιωτική της δύναμη και το λέω αυτό με θετικό πνεύμα. Είναι μια ελεύθερη κοινωνία που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και τους κάνει δικούς της. Αλλά, παράλληλα και μια κοινωνία, ακριβώς επειδή είναι τόσο ελεύθερη, που δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει ο καθένας την ιδιαίτερη εθνική του ταυτότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο καλός Αμερικανός. Οι περισσότεροι που ζουν εδώ είναι Αμερικανοί πολίτες κατά κύριο λόγο, αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση, δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ελληνικότητά τους, με την ιδιαίτερη ελληνική καταγωγή τους».
Η κ. Κλώτσα πρόσθεσε ότι οι Ελληνες δάσκαλοι είναι αυτοί που βοηθούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα να διατηρήσει, ακριβώς, αυτή την ελληνικότητά της. «Σ’ εσάς, πραγματικά, στηριζόμαστε», συνέχισε.
«Ξέρω ότι προσπαθείτε να διαδώσετε τον ελληνικό πολιτισμό, τις ελληνικές αξίες και την ελληνική γλώσσα. Ξέρω, ότι ιδιαιτέρως για την ελληνική γλώσσα τα πράγματα είναι δύσκολα. Ξέρω ότι το έργο σας είναι δύσκολο. Αλλά, όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε, γιατί η γλώσσα μας είναι πολύτιμη. Εχει μια ιστορία πίσω της, που λίγες γλώσσες στον κόσμο μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν. Σ’ αυτή τη γλώσσα γράφτηκαν αριστουργήματα, στη Λογοτεχνία, στη Φιλοσοφία... Είναι μια γλώσσα η οποία είναι χρήσιμη ακόμα και σήμερα. Σ’ όλους τους επιστημονικούς τομείς η ορολογία είναι ελληνική. Οι μαθητές σας θα βοηθηθούν πάρα πολύ με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας».
Στο σημείο εκείνο, η γενική πρόξενος υπενθύμισε τις δύο περίφημες ομιλίες του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα, ο οποίος το 1957 και το 1959 μίλησε στα αγγλικά στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις.
«Αυτό δείχνει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ελληνική γλώσσα, ακόμα και σήμερα», υπογράμμισε η κ. Κλώτσα. «Η ελληνική γλώσσα ανοίγει τους ορίζοντες σ’ έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα».
Στη συνέχεια, η γενική πρόξενος αναφέρθηκε στις πολλές δυνατότητες που έχουν σήμερα με διάφορα μέσα οι δάσκαλοι. Είπε, επίσης, ότι έχει γνωρίσει πολλούς εκπαιδευτικούς της περιοχής κατά τις διάφορες εκδηλώσεις, ενώ γνώρισε και τους μαθητές της Ομογένειας, με επισκέψεις σε διάφορα σχολεία.
«Θέλω να σας εκφράσω ένα βαθύτατο, ειλικρινέστατο ‘ευχαριστώ’», τόνισε και βεβαίωσε για τη στήριξη που είναι πρόθυμο να προσφέρει το Γενικό Προξενείο στις προσπάθειες των Ελλήνων εκπαιδευτικών, για τις οποίες ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι εξέφρασαν, με δηλώσεις τους, την ικανοποίησή τους, γιατί, όπως είπαν, το Γενικό Προξενείο εκτιμά το έργο και τις προσπάθειές τους να μεταδώσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στις νέες γενιές της Ομογένειας.
Η Κατερίνα Διακογιάννη, από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Αγ. Τριάδος, Κλίαργουότερ, έξειξε τον ενθουσιασμό της για την αναγνώριση της προσφοράς των εκπαιδευτικών από τις επίσημες ελληνικές αρχές.
Η πρώην διευθύντρια του ίδιου σχολείου, Γεωργία Μήτση, είπε ότι το ενδιαφέρον της γενικής προξένου «μας δίνει δύναμη και μας κάνει να προσπαθούμε να αποδώσουμε περισσότερο, ώστε να κρατήσουμε την ελληνική μας γλώσσα».
Ο υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος των οκτώ σχολείων της Ακαδημίας «Πλάτων», Κώστας Αρετής, έκανε λόγο για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ δασκάλων και Γενικού Προξενείου το οποίο αναγνωρίζει το έργο τους και στο οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες των συναδέλφων του.
Η υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Σεβαστή Ζιώγα- Βαρυτιμίδου, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της γενικής προξένου να συναντηθεί με τους Ελληνες δασκάλους, «για την ενίσχυση δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ εκπαιδευτικών που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στην Ομογένεια».
Η Λένα Καράμαλη, εκπαιδευτικός του ίδιου σχολείου, τόνισε ότι αισθάνεται πως «το έργο που κάνουμε, εκτιμάται». Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Η Ρούλα Λειψανοπούλου, από το Απογευματινό Σχολείο του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της για την πρωτοβουλία της κ. Κλώτσα, όπως διαβάζουμε στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης.
newsbomb.gr
Σχόλια