Οι κονκισταδόροι της Deutsche Telekom!
Ξηλώνει η γερμανική εταιρία τα χάλκινα δίκτυα του ΟΤΕ!
Τον 15ο αιώνα ξεκίνησαν μαζικές εκστρατείες από την Ευρώπη που κατέληγαν στις άλλες ηπείρους. Μπορεί να προσπάθησαν να εμφανίσουν τις εκστρατείες αυτές σαν κινήσεις που προήλθαν από το ανήσυχο πνεύμα του ανθρώπου για το καινούργιο και την αναζήτηση, παρόλα αυτά ο σημαντικότερος λόγος ήταν οικονομικός. Η αναζήτηση δεν είχε ως στόχο τη «Νέα Γη» αλλά την ανακάλυψη ορυχείων πολύτιμων μεταλλευμάτων όπως χρυσού, αργύρου ή χαλκού. Οι άποικοι τότε μοίραζαν στους ιθαγενείς χάντρες και καθρεφτάκια προκειμένου να τους ξεγελάσουν και να τα αρπάξουν τη γη τους προς εκμετάλλευση. Στις περιπτώσεις που δεν κατάφερναν να τους ξεγελάσουν τα «δώρα» μετατρέπονταν σε μπαρούτι και σπαθί που οδήγησαν σε γενοκτονίες.
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι αποικίες μπορεί να βρίσκονται στην ίδια ήπειρο και οι μέθοδοι και τα τρικ λίγο διαφορετικά. Η ουσία παραμένει, όμως, η ίδια. Η Deutsche Telekom (DT), σαν σύγχρονοι κονκισταδόροι (Ισπανοί κατακτητές που έγιναν κύριοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κατά το 16ο αιώνα) μοίρασε αντί για καθρεφτάκια, ανάπτυξη και αντί για χάντρες, επενδύσεις. Τα γεγονότα όμως αναιρούν τις υποσχέσεις. Οι άποικοι της DT απέσυραν τον ΟΤΕ από τα Σκόπια, τη Σερβία και τη Βουλγαρία πουλώντας τις αντίστοιχες θυγατρικές, ενώ πούλησαν και το μοναδικό δορυφόρο της χώρας, τον Hellas–Sat. Έτσι το σύνολο των (απο)επενδύσεων έφτασε το ύψος του 1,5 δις.
Δεν σταμάτησαν όμως στην αποδιάρθρωση και τα λουκέτα. Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον και τα ασημικά. Με περίσσιο θράσος και κυνισμό η DT προσέλαβε εργολάβο για να ξηλώσει το παλιό δίκτυο του ΟΤΕ στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Μεγάλες ποσότητες χαλκού, από τα παλιά καλώδια του ΟΤΕ, ανακαλείται από το φρεάτια προκειμένου να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Ο συγκεκριμένος εργολάβος ανέλαβε να κόψει σε συγκεκριμένο μήκος τα καλώδια με το χαλκό, τα οποία αφού δεματοποιηθούν και ζυγιστούν, φορτώνονται και μεταφέρονται για αξιοποίηση στη Γερμανία.
Μπορεί να πρόκειται για το απενεργοποιημένο δίκτυο του ΟΤΕ το οποίο αντικαταστάθηκε από νέο που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες. Ωστόσο η αξία κάθε φορτίου χαλκού έχει μεγάλη αξία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ που έκαναν την καταγγελία. Τονίζουν ακόμη πως το συγκεκριμένο δίκτυο κατασκευάστηκε με χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από κεφάλαια του ΟΤΕ, άρα «αποτελεί περιουσία των Ελλήνων και δεν είναι δυνατόν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να… αξιοποιούνται εκεί σαν να πρόκειται για αφαίρεση πολύτιμων στοιχείων από κάποια αποικία».
Ν.Γ.
logiosermis.net
Σχόλια