Κοντονής: Δίνουμε υπερπολλαπλάσια στους συνταξιούχους απ’ όσα κόψαμε...
Η ΝΔ ψήφισε «απούσα» από την προσπάθεια στήριξης φτωχών ανθρώπων, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια.
«Η σημερινή συζήτηση γίνεται ...
μια ημέρα μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, με την οποία η Βουλή, με συντριπτικό τρόπο υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης όσον αφορά την απόδοση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί κατά τρόπο ακραίο από τις μνημονιακές πολιτικές και πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και σημείωσε: «Η 13η σύνταξη έρχεται να αποκαταστήσει μια αδικία, την οποία είχε υπογράψει και είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αν για κάτι πρέπει εμείς να κατηγορηθούμε, είναι γιατί στη διαπραγμάτευση δεν πετύχαμε, παρά ότι εμείς αγωνιστήκαμε, να μην υπάρξει αυτή η περικοπή. Αλλά όμως ερχόμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος και δίνουμε υπερπολλαπλάσια από αυτό που είχε κοπεί, διότι πετύχαμε υπέρβαση εσόδων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στη ΝΔ: «Το χθεσινό παρών, είναι παρών σε τι; Στη δυστυχία του ελληνικού λαού, οι οποίοι περνάνε δύσκολες ώρες; Σε τι είπατε παρών χθες; Διότι αν ήταν να πείτε κάτι, πέρα από το ναι και το όχι, αυτό που δηλώσατε χθες είναι απών από την προσπάθεια στήριξης φτωχών ανθρώπων και συμπολιτών μας που έχουν πληγεί κατάφωρα εξαιτίας των συμφωνιών που εσείς είχατε υπογράψει».
Ταυτόχρονα σχολίασε και τη χθεσινή παρέμβαση του Ε. Βενιζέλου, λέγοντας ότι «φτάσαμε στο σημείο να ακούμε από τον κ. Βενιζέλο, καταγγελίες για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, οι οποίοι συμπαρίστανται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας και τη δίκαιη διανομή των εσόδων».
«Θεωρώ λοιπόν, ότι τώρα αίρονται και οποιεσδήποτε σκέψεις, γιατί οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές επιθυμούν και επιδιώκουν να έχουν συνομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί καλούν στις συνόδους τους τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να ανταλλάσσουν απόψεις! Τώρα το καταλάβαμε! Όταν καταγγέλλονται από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι διολισθαίνουν σε πολιτικές καταστροφής επειδή στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο εμείς», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός είπε ακόμη, ότι δεν πέρασαν 24 ώρες από την ακρόαση των φορέων στην επιτροπή της Βουλής και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα της τοποθέτησης δικηγόρων στις εφορευτικές επιτροπές, όπως διαλαμβάνεται στο νόμο. «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός, ότι έχει περάσει μια εβδομάδα από όταν ο κ. Μητσοτάκης στην Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μίλησε για το ωράριο των δικαστών και την περιστολή των δικαστικών διακοπών και γι’ αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί τους δικαστές, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά μια εβδομάδα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση», είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Να ξέρουν όλοι, ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις ενός εκάστου, συγκροτούν και την αξιοπιστία του και από αυτή την αξιοπιστία δεν εξαιρείται κανείς, πόσο μάλλον που για μια αναφορά που γινόταν από την κυβέρνηση σχετικά με την τοποθέτηση εισαγγελέων, η ίδια η Ένωση Εισαγγελέων απάντησε και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Αυτά για την αξιοπιστία όλων», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Κοντονής είπε ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και του κώδικα διοικητικής δικονομίας. «Το πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν να υπάρξει σύντμηση των διαδικασιών της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε για τις βιώσιμες επιχειρήσεις να γίνεται έγκαιρα η ένταξή τους στο μηχανισμό διάσωσης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι για τις άλλες επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες, πρέπει πάλι με σύντομους ρυθμούς να ολοκληρώνεται η πτωχευτική διαδικασία. Είπε επίσης, ότι ενισχύεται η πτωχευτική διαδικασία που στοχεύει στην εξυγίανση επιχείρησης και τίθεται εκτός ύλης του πτωχευτικού κώδικα η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, ενώ καταργείται το προστάδιο της διαδικασίας του λεγόμενου ανοίγματος της πτώχευσης, που χαρακτηρίστηκε μόνιμη πληγή, διότι κρατούσε πολύ καιρό. Υπογράμμισε επίσης, ότι δίνεται δυνατότητα απαλλαγής από τα χρέη, μια δεύτερη ευκαιρία του πτωχεύσαντα, ο οποίος έχει κριθεί ότι δεν πτώχευσε δολίως και μετά από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την επαγγελματική δραστηριότητά του, με την απαλλαγή του υπολοίπου των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιήθηκαν από την πτωχευτική διαδικασία.
Σχόλια