Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος....
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κηρύξει τον Δήμο Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την...
αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση, χαλαζόπτωση κλπ) στις 28 Νοεμβρίου 2016.
Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Καλλονή της Λέσβου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης το βράδυ της Δευτέρας, που έπληξε ιδιαίτερα το κεντρικό, δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού. Τουλάχιστον 16 άτομα εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική. Προβλήματα από την κακοκαιρία και στο Πλωμάρι, όπου φούσκωσαν οι χείμαρροι της περιοχής.
Σε επτά ώρες, έως τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής, αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι, ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής, που παρέμενε το πρωί πλημμυρισμένη. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές
Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, καθώς πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Συνολικά 79 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για να απεκλωβίσει 12 άτομα από σπίτια, 4 οδηγούς οχημάτων, καθώς και για απάντληση υδάτων.
Στο νησί σημειώθηκε και μικρής διάρκειας χαλαζόπτωση
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Λέσβο. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους, κι αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο. Επίσης, στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.
Κλειστός παραμένει ο κεντρικός δρόμος Άγρας-Μεσότοπου, ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή.
Μεγάλες είναι οι ζημιές και στον άξονα της ανατολικής Λέσβου Θερμή-Μανταμάδος.
Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των περιοχών αυτών.
Συνεργεία του δήμου Λέσβου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας παραμένουν κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου.
Σχόλια