Απίστευτο κι όμως… ελληνικό: Αρχαία κολώνα στα μπάζα!
“Μάζευα ελιές και ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια κολώνα, που ήταν πεταμένη στα μπάζα! Μου φάνηκε αρχικά ότι ήταν τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ. Όμως όταν την πρόσεξα καλύτερα διαπίστωσα ότι ήταν μαρμάρινη κολώνα, που είχε χαραγμένη την εξής αρχαία επιγραφή: «ΛΕΠΤΙΝ ΚΗΦΙΣΟΔΟΤΟΥ ΑΧΑΡΝΕΥΣ». Δεν πίστευε στα μάτια του ο Νίκος Παπαζήσιμος, κάτοικος της περιοχής Άγιος Δημήτριος στις Αχαρνές, όταν πριν από δύο εβδομάδες αντίκρυσε αυτό το θλιβερό θέαμα, σε ένα ξέφραγο χωράφι με ελιές στη συμβολή των οδών Γεώργιου Δροσίνη και Οδυσσέα Ελύτη. Τα απομεινάρια, ίσως ενός αρχαίου ναού, μια σπασμένη κολώνα, της εποχής του 4ου-5ου αιώνα π.Χ φτιαγμένη από Πεντελικό μάρμαρο, σαν κι αυτό που χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι στην κατασκευή του Παρθενώνα, να είναι πεταμένη, πρόχειρα μισοθαμμένη, ανάμεσα σε τόνους από μπάζα, πέτρες, τσιμεντόλιθους. Μα πιο πολύ ο κ. Παπαζήσιμος ήταν εξοργισμένος με την απαξίωση της ίδιας της ιστορίας μας από κάποιους ασυνείδητους. Όπως μας αποκάλυψε, χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, που ανακάλυψε τυχαία. “Πήρα τηλέφωνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Την ίδια ημέρα που τηλεφώνησα ήρθε στο σημείο κάποιος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είδε την κολώνα και τον ενημέρωσα πως τη βρήκα εντελώς τυχαία. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρες εβδομάδες για να πάρουν την αρχαία κολώνα από τα μπάζα, διότι όπως έμαθα αργότερα δεν έβρισκαν γερανοφόρο όχημα!”
Πότε και κυρίως πως βρέθηκε αυτή η αρχαία μαρμάρινη κολώνα στα μπάζα; Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το 2008, ιδιώτης εργολάβος ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Αχαρνών να σκάψει την οδό Γεωργίου Δροσίνη για να συνδεθούν οι κατοικίες με την αποχέτευση. Ο Κώστας Χαλιμούρδας, κάτοικος της οδού Δροσίνη και αλουμινάς στο επάγγελμα, μας αποκάλυψε: “Θυμάμαι πολύ καλά όταν έσκαβαν το δρόμο “έπεσαν” αρχικά πάνω σ΄έναν αρχαίο τάφο και λίγα μέτρα πιο πέρα βρήκαν αυτή τη μαρμάρινη αρχαία κολώνα. Ο εργολάβος, προφανώς, για να μην σταματήσει το έργο, δεν ειδοποίησε την αρχαιολογία, απλά έβγαλε την κολώνα στην άκρη του δρόμου και την έθαψε πρόχειρα με τα χώματα της εκσκαφής” Λίγους μήνες αργότερα, τον ίδιο δρόμο έσκαψε και η ΔΕΗ για να τοποθετήσει δίκτυο υψηλής τάσης και οπτικές ίνες. Κανείς δεν πρόσεξε την πεταμένη αρχαία κολώνα ή επικράτησε η γνωστή λογική “άσε που να μπλέκουμε τώρα;”
Η απίστευτη υπόθεση έληξε την περασμένη Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, όταν η Β΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων παρέλαβε τελικά την αρχαία κολώνα προς αξιοποίηση και φύλαξη. Όπως διαπιστώσαμε στο επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε φυλάσσεται πλέον στον προαύλιο χώρο του θολωτού τάφου στον Κόκκινο Μύλο Αχαρνών, ενός επιβλητικού μυκηναϊκού τάφου της εποχής του 13ου-14ου π.Χ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ανακάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών, που ήρθε τυχαία στο φώς κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής. Δυστυχώς αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οικονομικών πόρων για τις απαλλοτριώσεις των οικοπέδων.
(Φωτογραφίες: Γιώργος Νιώρας)
lionnews.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια