Χωρίς τέλος το πογκρόμ Ερντογάν σε δημόσιο και ΜΜΕ...

Ερντογάν
Πάνω από 10.000 δημόσιους υπαλλήλους έπαυσαν από τα καθήκοντα τους οι τουρκικές αρχές ως ύποπτους για...
διασυνδέσεις με τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Χιλιάδες ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι μεταξύ αυτών που απολύθηκαν μέσω του νέου διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά χθες.

Μάλιστα, με διατάγματα καταργήθηκαν και οι εκλογές για την επιλογή των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διορίζει πλέον απ' ευθείας τους πρυτάνεις από τους υποψηφίους που ανακηρύσσονται από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν 1.867 ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, ενώ ανακλήθηκαν τα διαβατήρια τους και τους απαγορεύτηκε να υποβάλουν αίτημα για πρόσληψη στο δημόσιο ξανά.

Συνολικά πάνω 6.300 είναι οι ακαδημαϊκοί, που έχουν απολυθεί από τότε που κηρύχτηκε η κατάσταση της έκτατκης ανάγκης στη γειτονική χώρα.

Έκλεισαν ακόμη 15 μέσα μαζικής ενημέρωσης

Έκλεισαν επίσης 15 μέσα ενημέρωσης, που σχεδόν όλα μετέδιδαν από την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Σε 133 ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφψν που έχουν συλληφθεί και σε 160 ο συνολικός αριθμός των μίντια που έχουν σφραγιστεί. Πρόκειται για 55 εφημερίδες, 36 κανάλια, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 18 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους. 

Η έκταση της καταστολής έχει ανησυχήσει οργανώσεις για τα δικαιώματα και ορισμένους δυτικούς συμμάχους, που εκφράζουν φόβους πως ο Ερντογάν τη χρησιμοποιεί για να καταστείλει τους διαφωνούντες. 

Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχουν συλληφθεί επίσημα περισσότερα από 37.000 άτομα και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και άλλοι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, αφού ο Ερντογάν δήλωσε πως οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξαλείψουν την απειλή που δημιουργείται από το δίκτυο του Γκιουλέν και από τους Κούρδους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν οικογένειες διπλωματικού προσωπικού

Την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη διέταξε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λόγω του «αυξημένου κινδύνο» που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές της πόλης από ακραία στοιχεία.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις η διπλωματία των ΗΠΑ  προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις «αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η απόφαση πάρθηκε «βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν».

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις».

«Οι Αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

efsyn.gr
Σχόλια