Μας ξεπέρασε ακόμη και η... Ναμίμπια σε ανταγωνιστικότητα!


Στην 86η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας υποχώρησε φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 - 2017” δείχνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι στη θέση 81, ενώ φέτος στην 86η στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες μεταξύ 138 χωρών βάσει παραγωγικότητας και ευημερίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, τη Γουατεμάλα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απόρριψη της διαφάνειας απειλεί την ανάπτυξη και την ευημερία. Τονίζεται, επίσης, ότι τα μέτρα τόνωσης, όπως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αρκετά για να στηρίξουν την ανάπτυξη και πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα.
Οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα είναι η αστάθεια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η φορολογία, η αναποτελεσματική δημόσια γραφειοκρατία και η δύσκολη πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε φρέσκα δάνεια.
Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο αναδεικνύεται η Ελβετία. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη ενώ τρίτες έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Η άρνηση της διαφάνειας στην παγκόσμια οικονομία βλάπτει την ανταγωνιστικότητα και καθιστά δυσκολότερη για τους ηγέτες να παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο προβληματικό μέτωπο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπου η χώρα μας κατατάσσεται προτελευταία σε ολόκληρη τη λίστα, με βαθμό 2,5 και άριστα το επτά.
Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 2,9.



Την 4η θέση καταλαμβάνει η Ολλανδία, ενώ ακολουθεί η Γερμανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια βρίσκονται η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία.
Τις επόμενες δέκα θέσεις με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της λίστας.


Διαβάστε την έκθεση εδώ.


Σχόλια