Θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν...
Ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε μιλώντας σε διαχειριστές κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, απέδωσε στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα την "ανομβρία" επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Λίγο ακόμη και θα την "ψωνίσουμε" πως στη Wall Street κοιμούνται και ξυπνούν με τα γραπτά μας...
Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν κάποιον να του φορτώσουν την ιδεολογική και πολιτική τους χρεοκοπία. Για όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης τα αίτια της αποτυχίας αποδίδονταν στον τύπο.
Κάποιες κυβερνήσεις απέδιδαν την ευθύνη στον τύπο για λόγους σκοπιμότητας, προκειμένου να αποφύγουν οι ίδιες το πολιτικό κόστος.
Κάποιες άλλες λόγω των στρεβλώσεων και της σύγχυσης που προκαλούν οι αριστερές προκαταλήψεις τους, ενδεχομένως να πιστεύουν πως για την επενδυτική άπνοια φταίει ο τύπος που περιγράφει πως η οικονομία πάει κατά διαβόλου και όχι η ίδια η πορεία της οικονομίας...
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει βραχεία μνήμη. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση για να διώξουν επενδύσεις που υπήρχαν και να αποτρέψουν να γίνουν καινούργιες.
Για πολλά χρόνια όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα στελέχη και τα μέλη του κυβερνώντος σήμερα κόμματος καταλάμβαναν λιμάνια, έκλειναν εισόδους επιχειρήσεων και εθνικές οδούς, άνοιγαν μπάρες διοδίων.
Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός ακόμη και όταν έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε όσους ήθελαν να επενδύσουν στις ιδιωτικοποιήσεις αρπακτικά και προειδοποιούσε πως θα χάσουν τα λεφτά τους.
Ιδού ένα σχετικό ρεπορτάζ του 2013: "Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου...
Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ κάνουν λάθος". Βλέπε: Ο Αλ.Τσίπρας απειλεί τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους...
Αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φυσικό να αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο για τη χώρα. Αύξηση του επενδυτικού ρίσκου σημαίνει πως οι επενδυτές αποφεύγουν να επενδύσουν σε αυτήν.
Αυξημένο επενδυτικό ρίσκο σημαίνει πως ακόμη και όταν βγαίνουν για ιδιωτικοποίηση μονοπωλιακού χαρακτήρα κρατικές επιχειρήσεις και υποδομές, τα τιμήματα που δίνονται είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την πραγματική και δυνητική τους αξία.
Αύξηση του επενδυτικού ρίσκου σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, άρα λιγότερες θέσεις εργασίας, άρα μεγαλύτερη ανεργία. Όταν αυτοί που δεν έχουν εργασία είναι περισσότεροι, η αυξημένη προσφορά εργασίας μειώνει το μέσο επίπεδο των μισθών και αυτών που έχουν εργασία.
Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για αριστερίζοντες καθηγητές και συνδικαλιστές που σιτίζονται από το πρυτανείο του δημοσίου.
Αυτός είναι ο λόγος που όταν μια κυβέρνηση ψηφίσει ένα νόμο που αυξάνει το μέσο ή τον κατώτερο μισθό το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών. Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο οι μισθοί, εκτός της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, είναι η ζήτηση για εργατικά χέρια και μυαλά να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να προσελκύεις επενδύσεις εξασφαλίζοντας φιλικό περιβάλλον και σταθερούς κανόνες μακροπρόθεσμα.
Εκτός από το εχθρικό κλίμα που καλλιεργεί για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος η κυρίαρχη αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα, άλλοι λόγοι για τους οποίους η χώρα δεν προσελκύει σοβαρές επενδύσεις τις τελευταίες δεκαετίες είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Όλοι οι οικονομικές δείκτες στο πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αρνητικοί. Η οικονομία μετά από μια αναλαμπή το 2014 εμφανίζει ύφεση, οι εξαγωγές μειώνονται, οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται, όπως και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Τσίπρας "λούζεται" τις συνέπειες της άφρονης δημαγωγικής αριστερής πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια.
Είναι προφανές πως η μνημονιακή του "κωλοτούμπα" το 2015 δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δυνητικών επενδυτών για τη χώρα. Ένα χρόνο μετά τη θεωρητική "κωλοτούμπα" στο ρεαλισμό όχι μόνο δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα αλλά συνεχίζεται η αθρόα φυγή επιχειρήσεων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Προσθέστε σε όλα αυτά την υψηλή φορολογία και τις εξωφρενικές για τα δεδομένα της οικονομίας ασφαλιστικές εισφορές και θα έχετε το λόγο που όχι ανάπτυξη δεν πρόκειται να προκύψει, αλλά συνεχίζει να μέτρα αντίστροφα ο χρόνος κατάρρευσης.
Όταν καταλάβουν στην κυβέρνηση το αδιέξοδο ίσως προσπαθήσουν να δραπετεύσουν μέσω εκλογών. Αν είναι τυχεροί θα τα καταφέρουν...
Το πιθανότερο είναι να φορτωθούν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης της χρεοκοπίας της μεταπολίτευσης το οποίο ανήκει στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν κατά τη διάρκειά της.
Όπως επισημαίναμε πριν ακόμη ο αριστερός θίασος γίνει εξουσία, εν τη αγνοία τους εκλαμβάνουν την ατυχία τους για τύχη...
Θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν...
kostas.stoupas@capital.gr
Πηγή
φωτό
Κατηγορίες:
Σχόλια