Τέλη Αυγούστου οι προτάσεις του ESM για το χρέος...

ESM
Ορόσημο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αποτελεί η 29η Αυγούστου, καθώς εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το EuroWorking Group (EWG) και να εξετάσει την πρόοδο επί του προγράμματος αλλά και τις...
προτάσεις για τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα του χρέους είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες παρά τη θερινή ραστώνη.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτά τα παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη και έλαβε εντολή να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 Αυγούστου.

Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως.

Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάνω σε αυτές τις εκθέσεις θα στηριχτεί και η συζήτηση που θα ακολουθήσει τον χειμώνα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το αν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η ΕΚΤ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι κρίσιμες και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση.

Πέραν αυτών, στο EWG της 29ης Αυγούστου θα γίνει και μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας, οι θεσμοί θα παρουσιάσουν το τι έκανε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα προετοιμαστεί και το έδαφος για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει ως μεγαλύτερα «αγκάθια» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σχόλια