Με Αυτό το Κόλπο θα Μαζέψετε Πολλά Κιλά Πατάτες Εύκολα στο Περιβόλι σας!
Οι καλλιέργειες σε κιβώτια και σε μεγάλες γλάστρες δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν περιορισμένο χώρο ή ζουν σε αστικές περιοχές, είναι ιδανική επίσης για όσους θέλουν να να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η καλλιέργεια της πατάτας σε βαρέλια ή σε μεγάλες γλάστρες δεν μειώνει μόνο το χρόνο που χρειάζεται για το βοτάνισμα, την έκθεση σε παράσιτα και μύκητες, αλλά και τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τα εργαλεία και διευκολύνει το σκάψιμο και τη συλλογή των κονδύλων της πατάτας έξω από το έδαφος, μιας και απλά θα σηκώσουμε την μπάλα χώματος ή θα ανοίξουμε την γλάστρα.
Υπάρχουν πολλές πατέντες για να σχεδιάσετε τις δικές σας γλάστρες ή βαρέλια και η διαδικασία μπορεί να συνοψιστεί σε 4 απλά βήματα για να αποφέρει η προσπάθειά σας μια πλούσια συγκομιδή.
1. Επιλέξτε και προετοιμάστε το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε
Θα πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο για σας δοχείο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ξύλινο βαρέλι, ένας κάδος σκουπιδιών, ή μια μεγάλη γλάστρα. Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο δοχείο 50-60 εκατοστά σε ύψος είναι κατάλληλο, αρκεί να είστε βέβαιος ότι μπορείτε να ανοίξετε τρύπες στο υλικό και να μπορείτε να το χειριστείτε όπως πρέπει. Αφού το επιλέξετε, καθαρίστε το με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης, ή άλλο καθαριστικό, για να αποφύγετε έκθεση σε μολύνσεις.
Η καλή αποστράγγιση του δοχείου έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της καλλιέργειας, έτσι θα πρέπει να ανοίξετε με το τρυπάνι μερικές τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος και στις κάτω πλευρές του δοχείου σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε το κάτω μέρος εντελώς και τοποθετήστε το δοχείο σε μια επιφάνεια που στραγγίζει καλά.
2. Επιλέξτε την ποικιλία πατάτας και φυτέψτε τη
Μπορείτε να προμηθευτείτε πατατόσπορο (έτοιμους κονδύλους για φύτευση) από τα φυτώρια νωρίς την καλλιεργητική περίοδο. Αν θέλετε μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε πατατόσπορο από κονδύλους πατάτας που πρέπει να τους αφήσετε να φυτρώσουν. Βάλτε τους πάνω σε ένα χαρτόνι με την πλευρά που έχει τα περισσότερα μάτια να βλέπει προς τα πάνω και τοποθετήστε τους σε ένα δροσερό και σκιερό χώρο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος για να βλαστήσουν. Μπορείτε να τους καλύψετε και με άχυρα.
Συμπληρώστε το κάτω μέρος του δοχείου σας με περίπου 15 εκατοστά μείγμα χώματος – τύρφης και κομπόστ για να μην είναι το χώμα πολύ συμπαγές και να κρατήσει την υγρασία στις ρίζες. Στη συνέχεια, προσθέστε τα τεμάχια πατατόσπορου στην επιφάνεια αυτού του στρώματος, εξασφαλίζοντας ότι αφήνετε αρκετό χώρο ανάμεσα σε κάθε τεμάχιο. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε ολόκληρη την πατάτα, αλλά καλό είναι να την κόψετε σε τεμάχια με το κάθε ένα από αυτά να έχει ένα βλαστό. Καλύψτε προσεκτικά τις πατάτες με άλλα 15 εκατοστά χώματος μαζί με κομπόστ και ποτίστε για υγρασία. Κρατήστε το χώμα υγρό τακτικά, προσοχή όμως να μην το παρακάνετε.
3. Προσθέστε περισσότερο χώμα
Όταν τα νεαρά φυτά αναπτυχθούν 15 με 20 εκατοστά, προσθέστε άλλο ένα στρώμα μίγματος εδάφους-κομπόστ καλύπτοντας περίπου το μισό έως τα τρία τέταρτα του βλαστού του φυτού και του φυλλώματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία όσο τα φυτά μεγαλώνουν και ταυτόχρονα φροντίστε το χώμα να έχει την υγρασία που χρειάζεται.
4. Η Συγκομιδή
Μετά από περίπου 10 εβδομάδες ή μέχρι το φυτά να αρχίσουν να ανθίζουν και να γίνονται κίτρινα, οι πατάτες πρέπει να είναι έτοιμες να συγκομιδή. Σκάψτε προσεκτικά προς τα κάτω με τα χέρια σας για να επιθεωρήσετε το κορυφαίο στρώμα. Αφού επιβεβαιώσετε ότι οι κόνδυλοι είναι έτοιμοι, σύρετε έξω την μπάλα χώματος ή ανοίξτε το βαρέλι ή την γλάστρα και μαζέψτε εύκολα τον κόπο σας.
share24.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια