Οι χώρες με τα «στοιχειωμένα» Ολυμπιακά κτίρια...

Οι χώρες με τα «στοιχειωμένα» Ολυμπιακά κτίρια – Από τη… λάμψη στην ερήμωση (φωτό)Χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν μέσα στο Στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, την...
Παρασκευή το βράδυ. Για τους περισσότερους ανταγωνιστές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αποκορύφωμα της καριέρας τους. Μια ευκαιρία να κερδίσει το χρυσό σε ένα εκπληκτικό γήπεδο μπροστά βλέποντας τα μάτια του κόσμου.

Για να επιλεγεί μια χώρα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να έχει την υποδομή να υποδεχτεί πολλούς αθλητές από όλο τον κόσμο, αλλά να διεξάγει αθλήματα για τα οποία μπορεί να μην έχει διοργανώσει ποτέ αγώνες. Προς αυτή την κατεύθυνση δίνονται μεγάλα χρηματικά ποσά προ αυτή την κατεύθυνση.  Κατασκευή νέων γηπέδων, πισίνες και υποδομές φιλοξενία αθλητών, δημοσιογράφων.  Αυτές  οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο προσκήνιο για μια-δυο εβδομάδες, αλλά μετά τι γίνονται;

Κάποιες  πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις γίνονται «σπίτι» για το άθλημα που διεξάγονται σε αυτό το στάδιο, ενώ άλλες αναδιαμορφώνονται  για εκδηλώσεις. Αλλά είναι εκπληκτικός ο αριθμός εκείνων που έχουν εγκαταλειφθεί ή  κατεδαφιστεί, όταν τελείωσαν οι Αγώνες.


Το newpost ρίχνει μια «ματιά» στις  Ολυμπιακές εγκαταστάσεις:



Οι εργαζόμενοι ξεφορτώνουν ένα φορτηγό έξω από το Εθνικό Στάδιο, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού» του, η οποία ήταν ο τόπος συναντήσεως για τις αθλητισμό και οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Οι γιγαντιαίες υποδομές που κατασκευάστηκαν για το Πεκίνο, δηλαδή η "Φωλιά του πουλιού», και το Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου, γνωστό και ως «Water Cube», που χρησιμοποιούνται τώρα για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, υπενθυμίζοντας στον κόσμο της… φωτοβολίδα που έλαμψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008. Ωστόσο, ορισμένες άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως η κωπηλασία και το κέντρο καγιάκ, στίβο μπέιζμπολ και BMX κομμάτι, έχουν μείνει είτε ερημικές ή εντελώς κατεδαφιστεί.



Αθήνα 2004

Το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου της Αθήνας δεν χτίστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ήταν η πρώτη κατασκευή για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991 και επεκτάθηκε το '04 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες,  για να φιλοξενήσουν το κολύμπι, καταδύσεις και εκδηλώσεις υδατοσφαίρισης. Ο μοναδικός σχεδιασμός-  υπαίθριο –  ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς  χώρους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Όμως η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ελλιπή σχεδιασμό για τη μεταολυμπιακή αξιοποίησή τους… οδήγησε σε ερήμωση τις εγακατάσεις. Οι πισίνες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, έχουν αποξηρανθεί και τώρα έχουν γεμίσει με  σκουπίδια.


Το γήπεδο softball που χρησιμοποιείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός τόπου που έχει εγκαταλειφθεί.


Η Ατλάντα φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996. Η Ατλάντα-Fulton County χρησιμοποιήθηκε για μπέιζμπολ, αλλά κατεδαφίστηκε το 1997. Ο χώρος είχε μετατραπεί σε 4.000 θέσεις στάθμευσης.


Το κεντρικό στάδιο στο Socchi που φιλοξένησε  Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες , έχει αφεθεί αφύλακτο και έχει ανακαταληφθεί...

newpost.gr


Σχόλια