Οι δανειστές και ο χρόνος πιέζουν για συμφωνία...

Οι δανειστές και ο χρόνος πιέζουν ασφυκτικά για συμφωνία

Με την σημερινή - έκτακτη - τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, για την εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των διαπραγματεύσεων ουσιαστικά ξεκινούν εκ νέου οι...
επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών σε μία προσπάθεια και των δύο πλευρών να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα του Απρίλη, πριν το Eurogroup που θα γίνει στις 22 Απριλίου.

Στόχος της συγκεκριμένης τηλεδιάσκεψης είναι η ενημέρωση του ΕWG από τον Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπροσώπους των Θεσμών για το μείγμα των μέτρων από τα οποία θα προκύψει το προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Ενώ παράλληλα ζητούν να μάθουν όλες τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, οι οποίες ανέρχονται στα 5,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Πάντως αν υπάρξει συμφωνία, όπως δήλωσε ο κ. Κοστέλο, θα γίνει σε πρώτη φάση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, με το ΔΝΤ να αποφασίζει τον τρόπο συμμετοχής του λαμβάνοντας υπ' όψη και τους όρους της ρύθμισης του χρέους που θα κληθεί να κάνει η Ευρώπη.

Πάντως τα οι δανειστές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι της 22ας Απριλίου τoυ Eurogroup, κάτι που κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Θεσμοί όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν η συμφωνία να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη χωρίς αστερίσκους και «ουρές», κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα πρέπει να κλείσουν όχι μόνο το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και το «αγκάθι» των «κόκκινων δανείων». Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει πρώτα ως πακέτο το ασφαλιστικό-φορολογικό (αφού υπάρξει συμφωνία) χωρίς όμως να αποκλείει την συνολική συμφωνία μαζί με τα κόκκινα δάνεια μέσα στον Απρίλιο.

Όπως και να έχει ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αν επιστρέψουν όντως οι δανειστές αύριο Σάββατο και ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις την Δευτέρα 4 Απριλίου, είναι προφανές ότι θα πρέπει οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σε μόλις 10 ημέρες. Χρονικό διάστημα αρκετά περιορισμένο όχι όμως και απαγορευτικό. Στο χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχουν μερικές ημερομηνίες σταθμοί: Στις 7 Απριλίου συνεδριάζει εκ νέου το EWG και στις 13-15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, καθώς η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο των G20 (13-14 Απριλίου) και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Από εκεί και πέρα μένουν ελάχιστες ημέρες αν υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές να υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ομοφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών στις διαπραγματεύσεις τους με τις ελληνικές Αρχές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Αλεξάντερ Βίντερστάιν απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση δηλώνοντας πως «οι διεργασίες συνεχίζεται και η Επιτροπή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας τον Αύγουστο. Θέλουμε την πλήρη εφαρμογή της με μια δίκαιη αξιολόγηση και για αυτό το λόγο θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στις 2 Απριλίου».

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αναμένεται να συμμετέχουν οι επικεφαλής ελεγκτές του Κουαρτέτου, οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

«Γεφυρώσιμες» βρίσκουν τις διαφορές Αθήνας-δανειστών οι Ευρωβουλευτές

Παρά την γενική αίσθηση που υπάρχει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η αξιολόγηση και η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχουν και μηνύματα πιο αισιόδοξα, που κάνουν λόγο για μία υπόθεση που θα λυθεί σύντομα και με κοινό όφελος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ με δηλώσεις του από την Αθήνα είπε όσον αφορά την αξιολόγηση ότι «η γενικότερη εντύπωση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα, όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.

Όπως είπε, οι διάφορες με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. «Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα», τόνισε αν και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι λιγότερο καλή από ότι περιμέναμε». «Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια».

protothema.gr
Σχόλια