Πιο κοντά από ποτέ Μέρκελ και Τσίπρας...
Για «άνοιξη» στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Άγκελα Μέρκελ ήταν η πιο...
αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα.
Λόγω της προσφυγικής κρίσης το κλίμα έχει αλλάξει, προσθέτει η οικονομική εφημερίδα, διαπιστώνοντας αλλαγή στάσης ακόμη και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι η Καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης». Όσον αφορά ωστόσο, την προσφυγική κρίση, ο κ. Βαρουφάκης μόνο καλά λόγια έχει να πει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο». Στο ίδιο μήκος σχήματος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δηλώνει ότι η Μέρκελ «διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «φωνή της λογικής».
Η επαναπροσέγγιση Γερμανίας - Ελλάδας είναι αμοιβαία. Μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση, Βερολίνο και Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα. Ακόμα και ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει μια «τρομακτική απουσία αλληλεγγύης» των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της «δύσκολης κατάστασης».
Αλληλένδετα κρίση και προσφυγικό
Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερολίνο θεωρούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό δύο απολύτως διακριτά ζητήματα. Στο μεταξύ όμως, είναι σαφές σε πολλούς ότι τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι το Βερολίνο θα του δώσει περιθώρια στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού και της λιτότητας.
Στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο κ. Τσίπρας εξαρτάται από την Μέρκελ όσο ποτέ άλλοτε. Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και στον Πειραιά δείχνουν την αδυναμία κυβέρνησης και δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Το κλείσιμο των συνόρων και η δημόσια συζήτηση για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση.
Στην Ευρώπη, ο Τσίπρας δεν είχε ποτέ πολλούς φίλους. Με την πολιτική της προώθησης προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη έχασε και τους λίγους υποστηρικτές που του είχαν απομείνει. Συνεπώς, η στήριξη από την Μέρκελ είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ευπρόσδεκτη. Στα μάτια πολλών Ελλήνων η Γερμανίδα Καγκελάριος μετατράπηκε από ψυχρή «θηριοδαμάστρια» σε υποστηρικτή της χώρας τους.
Συνεχής επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ
Η στροφή του κ. Τσίπρα έναντι της Μέρκελ είναι παραπάνω από εμφανής. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους τότε κυβερνητικούς πολιτικούς ως «Μερκελιστές» και τώρα έγινε ο ίδιος ένας από αυτούς. Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς κύκλους, ο κ. Τσίπρας «επικοινωνεί συχνά με την καγκελάριο».
Από την πλευρά της Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας» με τον κ. Τσίπρα. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την Καγκελάριο, χαρακτηρίζοντας «άδικη» την κριτική που δέχεται. Παράλληλα φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία μέχρι πριν από ένα χρόνο παρουσίαζε τον Σόιμπλε ως διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης που θέλει να κάνει τους Έλληνες «σαπούνια», χαρακτήριζε την Καγκελάριο ως «φύλακα άγγελο των προσφύγων».
Σχόλια