Αρωματοθεραπεία - Το ταξίδι των αισθήσεων - Τι πρέπει να ξέρω

http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/aromatotherapeia_new_1.jpg Μια εναλλακτική μορφή θεραπείας που έχει εφαρμοστεί από διάφορους πολιτισμούς με το πέρασμα των χρόνων. Στην πορεία της Ιστορίας η αρωματοθεραπεία κάποια στιγμή σχεδόν ξεχάστηκε, για να επανέλθει στις μέρες μας με τη χρήση των αιθέριων ελαίων να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Δεν είναι τυχαίο που σήμερα η αρωματοθεραπεία εφαρμόζεται συχνά, καθώς αποδεδειγμένα επιδρά θετικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η σωστή εφαρμογή της μπορεί να ανακουφίσει από τους σωματικούς πόνους που προέρχονται από διάφορες παθήσεις ή και τραυματισμούς, ενώ παράλληλα ευνοεί την ψυχική υγεία και την ομορφιά.
Βάση αυτής της μορφής θεραπείας είναι τα έλαια που παράγονται από βότανα και τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Φυτά γνωστά σε όλους, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος και η δάφνη είναι κάποια από αυτά.
Προορίζονται κυρίως για εξωτερική χρήση, όπως μασάζ, εισπνοές, μερικές σταγόνες στην μπανιέρα, σαπούνια, αρωματικά χώρου. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθούν και ως κάψουλες ή και έλαια κατάλληλα προς πόση. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια παραδείγματα φυτικών προϊόντων που ενδείκνυνται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Σωματική υγεία
Τα αιθέρια έλαια αποτελούν φυσικά αντισηπτικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα ή και ερπετά, σε μώλωπες ακόμα και σε γάγγραινα. Η λεβάντα, το τεϊόδεντρο, το χαμομήλι, η μέντα και ο ευκάλυπτος ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Το δεντρολίβανο ενδείκνυται για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων, των ρευματισμών και δρα κατά της χαμηλής πίεσης.
Το κάρδαμο και ο δυόσμος βοηθούν στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, στη ναυτία, στον εμετό και στις καούρες.
Το θυμάρι και η κανέλλα μπορούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία του αίματος.
Για την περίπτωση της τριχόπτωσης, συνιστώνται η jojobaκαι τα έλαια μέντας και βασιλικού.

Ψυχική υγεία
Η αρωματοθεραπεία έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχική υγεία και ισορροπία.
Έλαια από λεβάντα, κυπαρίσσι, φασκόμηλο, ylangylangέχουν την ιδιότητα να καταπραΰνουν τον οργανισμό από το άγχος και την κόπωση. Η λεβάντα μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που βοηθούν και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
Εξίσου σημαντικά για τη χαλάρωση του μυαλού κρίνονται το σανταλόξυλο, το γεράνι και ο βασιλικός πολτός.
Για ευφορία και ευεξία, ιδανικά θεωρούνται τα έλαια γιασεμιού, λευκού τσαγιού και ροδόξυλου, κυρίως αν τα διαλύσετε στο νερό της μπανιέρας, ώστε να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Όσο για την κατάθλιψη, το γιασεμί, η λεβάντα, το περγαμόντο, το τριαντάφυλλο και το χαμομήλι συνιστώνται ως φυσικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της.
Τι πρέπει να ξέρω:
Κάθε φυτικό εκχύλισμα έχει πολλαπλή χρήση και μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για περισσότερες από μία περιπτώσεις. Η αποτελεσματικότητά τους συνήθως οφείλεται στο συνδυασμό φυτικών ελαίων. Ωστόσο, για κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε επιλογή μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

flowmagazine.gr
Σχόλια