Ανθελληνικές Κινήσεις της Σερβίας για πΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0TuPfbc5eCYkM7hiK-7By8WWM9yElaRQMkpYJhCGS28_6NiQdw59HZ4jdaBg3zDxYdFwuiKhKJdnyCV8OPQE_y-RP_SycXnoStGqMZm6niVZuziiWh1DfJ2PUAfVU4ADvi_Uf_Sj6hXmP/s1600/zastava-srbije-srpska-zastava-serbian-flag-KOSKA-2012-3.jpg Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πολύ πρόσφατα είχαμε σχολιάσει με άρθρο μας την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στο Κόσοβο και μάλιστα υπό τον δεικτικό τίτλο "Η Αθήνα Αδειάζει το Βελιγράδι" καθόσον η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, συνοδεύτηκε με ανακοινώσεις για λειτουργία εμπορικού γραφείου του Κοσσυφοπεδίου στην Ελλάδα και σε στήριξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κίνηση αναγνώρισης του Κοσόβου και προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία του Βελιγραδίου προς το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Η Σερβία όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην διαμαρτυρία αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Ελληνικού ΥΠΕΞ, προέβει και σε μια σειρά από ακατανόητες κινήσεις, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ.

Ταυτόχρονα για αυτές τις προκλητικές κινήσεις του Βελιγραδίου για το θέμα της ονομασίας, η Αθήνα είναι ήδη έτοιμη να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία.

Όσον αφορά το θέμα της πΓΔΜ που η Σερβία αναγνωρίζει με το συνταγματικό της όνομα, και ενώ τα Σκόπια είναι μέλος του ΟΗΕ ως FYROM, σύμφωνα με Έλληνες και ξένους διπλωματικούς παράγοντες και ανεξάρτητα των παρεμβάσεων της Σερβίας, η Ελλάδα δείχνει μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό αλλά τονίζουν ότι τα Σκόπια πρέπει να ξεπεράσουν την αλυτρωτική τους νοοτροπία και να υποχωρήσουν από τις άκαμπτες θέσεις τους που εμποδίζουν τη συμφωνία.

Θεωρούμε στο pentapostagma.gr ότι η Σερβία που θεωρεί τον εαυτό της θιγμένο από τις δεύτερες σκέψεις της Ελλάδας σχετικά με το Κόσοβο, θα μπορούσε να παραμείνει στις εξηγήσεις που ζήτησε. Όλα τα υπόλοιπα είναι άκαιρα, εκδικητικά και δεν συνάδουν με το υποτιθέμενο πνεύμα φιλίας. Ειδικά στο θέμα του Κοσόβου δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να διαμαρτύρεται, όταν ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Θεωρούμε όμως πολύ σοβαρό το νέο τρόπο που η Κυβέρνηση βλέπει την διαπραγμάτευση για το όνομα και πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Ελληνική βουλή να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα και να υπάρξει Εθνική Πολιτική και όχι μυστική διπλωματία. Η πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία φέρουν ακεραία την ευθύνη υπεράσπισης των Εθνικών Δικαίων.

pentapostagma.gr
Σχόλια