Πόλεμος στην Τουρκία...; ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ - Ο τρόμος πάνω από την Πόλη

Ο τρόμος πάνω από την Πόλη Με το σοκ της 8ωρης ομηρείας του εισαγγελέα Μεχμέτ Κιράζ, που κατέληξε σε αιματοχυσία το βράδυ της Τρίτης, να είναι ακόμα νωπό στην Τουρκία, σήμανε εκ νέου τρομο-συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη, όταν δύο ένοπλοι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- άνοιξαν πυρ εναντίον των κεντρικών γραφείων της αστυνομίας στην Πόλη.

Οι δράστες επιχείρησαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στην κεντρική πύλη του κτιρίου, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς, ο οποίοι άνοιξαν πυρ. Από τα πυρά σκοτώθηκε ακαριαία η γυναίκα η οποία είχε πάνω της ένα αυτόματο όπλο, δύο χειροβομβίδες και ένα πιστόλι. Ο άνδρας, που τραυματίστηκε, αρχικά διέφυγε, αργότερα όμως συνελήφθη. Από την επίθεση τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.
Στο μεταξύ, νωρίτερα την Τετάρτη, η αστυνομία συνέλαβε έναν ένοπλο, ο οποίος εισέβαλε σε γραφείο του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος AKP στη συνοικία Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο άνδρας έσπασε παράθυρα στον ψηλότερο όροφο του κτιρίου και κρέμασε μια σημαία, πριν τεθεί υπό κράτηση.
Ο εισβολέας φώναζε κατά καιρούς από το παράθυρο προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από κάτω, αλλά τα λόγια του δεν ήταν δυνατό να ακουστούν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτή η επίθεση ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθεί η ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί η Αγκυρα με τους Κούρδους.
 Οι δράστες επιχείρησαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στην πύλη του κτιρίου της αστυνομίας, αλλά οι φρουροί τούς πυροβόλησαν. Από τα πυρά σκοτώθηκε ακαριαία η γυναίκα, η οποία είχε πάνω

Οι δράστες επιχείρησαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στην πύλη του κτιρίου της αστυνομίας, αλλά οι φρουροί τούς πυροβόλησαν. Από τα πυρά σκοτώθηκε ακαριαία η γυναίκα, η οποία είχε πάνω της ένα αυτόματο όπλο, δύο χειροβομβίδες και ένα πιστόλι
«Αντιμετωπίζουμε τον άξονα του κακού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην ομηρεία και στην επίθεση στα κομματικά γραφεία. Προειδοποίησε για «προσπάθειες πρόκλησης χάους εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου».
Ωρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που έχασε τη ζωή του σε ομηρεία από δύο μέλη τής εκτός νόμου αριστερής οργάνωσης DHKP-C.
Στην κηδεία του εισαγγελέα έδωσαν το «παρών» ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Στην κηδεία του εισαγγελέα έδωσαν το «παρών» ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο εισαγγελέας είχε αναλάβει την έρευνα για όσους είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε επεισόδια με την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013. Μεταξύ αυτών και ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου στις διαδηλώσεις και πέθανε πέρυσι ύστερα από 269 ημέρες σε κώμα.
Μάλιστα, μία ημέρα πριν από τον θάνατό του, ο εισαγγελέας σε συνέντευξη που είχε δώσει στη «Zaman», είχε διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα «επιτρέψει να μπει η υπόθεση στο αρχείο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ παρέστησαν στην κηδεία του εισαγγελέα, όπως και πλήθος κόσμου.
Το βράδυ της Τρίτης, μετά το τέλος της αιματηρής ομηρείας στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές
Το βράδυ της Τρίτης, μετά το τέλος της αιματηρής ομηρείας στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές
«Αυτή η επίθεση έγινε εναντίον ολόκληρου του συστήματος Δικαιοσύνης. Αυτό το όπλο προτάθηκε εναντίον ολόκληρου του τουρκικού έθνους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κενάν Ιπέκ, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο.
Εκτός από τον εισαγγελέα, σκοτώθηκαν και οι δύο τρομοκράτες, ο Σαφάκ Γιαϊλά 23 χρόνων και Μπαχτιγιάρ Ντογρούγιολ 27 χρόνων κατά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαφάκ Γιαϊλά περιλαμβανόταν στη λίστα της τουρκικής αστυνομίας ως επίδοξος καμικάζι και η φωτογραφία του είχε διανεμηθεί από το 2012 σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.
Ο αδελφός του, Μπουλούτ, ο οποίος είναι από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης είχε συλληφθεί το 2013 στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, ενώ έμπαινε στην Τουρκία. Ηταν στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ έπειτα από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα την 1η Φεβρουαρίου του 2013.
Ο άλλος του αδελφός, ο Μεχμέτ εκτίει ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα έπειτα από σύλληψή του στα ανοιχτά της Χίου, ενώ μετέφερε πυρομαχικά σε φουσκωτό. Η Τουρκία ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να τον παραδώσουν για να δικαστεί για την επίθεση εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης και των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά η απάντηση ελληνικού δικαστηρίου ήταν αρνητική στις 30 Ιουλίου του 2013. Καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Μυτιλήνης και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος σε ενάμιση χρόνο, αφού θα έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του.
Ο δεύτερος δράστης, ο Μπαχτιγιάρ Ντογρούγιολ είχε συλληφθεί το 2012, ενώ προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα κι αποφυλακίστηκε πέρυσι.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

32 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών
Στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας και μετά την αιματηρή κατάληξη της ομηρείας στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και σε διαδηλωτές σε δύο συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Radikal. Στη συνοικία αυτή της κεντρικής Κωνσταντινούπολης ζούσε ο Ελβάν.
Στην εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης Γκάζι, θέατρο συχνών συγκρούσεων όπου η οργάνωση διαθέτει υποστηρικτές, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν σε αστυνομικό τμήμα.
Μέλη της αντιτρομοκρατικής έκαναν εισβολές σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C και συνέλαβαν 32 άτομα σε τρεις πόλεις της επαρχίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις έπειτα από πληροφορίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η οργάνωση προετοίμαζε κι άλλες επιχειρήσεις ανάλογες με αυτή που εκτυλίχθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.
Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 36 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όταν αναρτήθηκαν πόστερ με τη φωτογραφία του Σαφάκ Γιαϊλά στο τμήμα της νομικής όπου και σπούδαζε. Η οργάνωση DHKP-C βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ευθύνεται για βομβιστικές επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη το 2013 και στο κέντρο της πόλης το 2011 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών και ενός Αυστραλού τουρίστα.
ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ
Εως και 1 δισ. δολάρια το κόστος του μπλακ άουτ
Στα 700 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται η ζημία που προκάλεσε η πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Τουρκία την Τρίτη, «η μεγαλύτερη στην ιστορία» της χώρας.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε όλη τη χώρα μέσα σε 10 λεπτά της ώρας. Η μοναδική περιοχή που δεν υπέστη διακοπή ρεύματος ήταν η επαρχία Βαν, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από το Ιράν. Η διακοπή προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες, το μετρό και το τραμ, όπως και τη δραστηριότητα της βιομηχανίας.
Κι ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής ενέργειας, μερίδα του Τύπου μίλησε για «κυβερνοτρομοκρατία». Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα χάκερ RedHack είχε εισβάλει στα συστήματα της εταιρείας διανομής ενέργειας, TEIAS και ανήρτησε στον ιστότοπό της ένα μήνυμα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «ακολουθούμε τις εντολές του Μπερκίν Ελβάν».
Δεδομένου ότι η διακοπή συνέπεσε με την ομηρεία και τη δολοφονία του εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση του Ελβάν, το σενάριο αυτό απέκτησε ένθερμους «υποστηρικτές». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μήνυμά του στο Twitter υποστήριξε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα ήταν προσχεδιασμένη, προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο και να κρατήσουν όμηρο τον εισαγγελέα.
Επίσης ως πιθανή αιτία της διακοπής προβάλλεται από την εταιρεία διανομής ενέργειας TEIAS το ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας είναι σχεδιασμένοι να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση προβλήματος. Ειδικοί εκτιμούν ότι η κακή λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στο Χατάι και στα παράλια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που προκάλεσε το μπλακ άουτ του συστήματος.

ethnos.gr
Σχόλια