Ο Α.Τσίπρας δεν μάσησε: Μίλησε για ναζισμό και Γ' Ράιχ μέσα στη Γερμανική Καγκελαρία - Τι κέρδισε από τη συνάντηση με Α.Μέρκελ!!!

Πέντε ώρες διήρκησε το δείπνο εργασίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανική Καγκελαρία, αλλά και από τις δύο πλευρές δίδονται πληροφορίες με το σταγονόμετρο για το τι ειπώθηκε και ποιες αποφάσεις ενδεχομένως ελήφθησαν. Η ελληνική πλευρά πάντως φέρεται να αποτιμά θετικά τη χθεσινή συνάντηση, αλλά κρατά χαμηλούς τόνους μέχρι να υπάρξουν και απτά αποτελέσματα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και με δηλώσεις όπως «δεν φταίνε για όλα οι Γερμανοί» και «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό μπορεί να έγινε στο παρελθόν» θέλησε να σπάσει τον πάγο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, να αφήσουν στην άκρη και οι δύο την «πολεμική» ρητορική και να βρουν κοινό τόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης.
 
Ταυτόχρονα, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και είπε λέξεις οι οποίες εξαιρετικά σπάνια λέγονται εντός της Γερμανικής Καγκελαρίας και μάλιστα σε επίσημες συναντήσεις. Τις λέξεις "Ναζί" και "τρίτο Ράιχ". 
 
Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Spiegel" ο κ. Τσίπρας καταδίκασε κάθε προσπάθεια συσχετισμού της σημερινής Γερμανίας με τη ναζιστική, χαρακτηρίζοντας «άδικο» να γίνονται παραλληλισμοί της γερμανικής κυβέρνησης με το τρίτο Ράιχ. Και μπορεί αυτή η δήλωση να ήταν θετικά υπέρ της σημερινής Γερμανίας αλλά το μήνυμα ήταν σαφές.  
 
Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δραματικής επιστολής του προς την καγκελάριο (την προηγούμενη εβδομάδα), ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε χρήματα, αλλά, όπως δήλωσε και ο ίδιος «δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω χρήματα». Εξασφάλισε, ωστόσο, ένα πρώτο πολιτικό «οκ» από την καγκελάριο σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της 8μερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες.
 
Η Άνγκελα Μέρκελ, άλλωστε, κράτησε αποστάσεις αναφέροντας ότι «η Γερμανία είναι μια από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης» παραπέμποντας ουσιαστικά στο Eurogroup για τις αποφάσεις επί των οικονομικών και της ρευστότητας. Το καλό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση, ωστόσο, μπορεί να μεταφερθεί και στο επόμενο Eurogroup. Ήδη η Αθήνα στοχεύει στο 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας και αυτό είναι εφικτό αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Αποτιμώντας τα θετικά στοιχεία της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως :
 
1.Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στη Γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες»] και τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε και οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές»]. 
 
Στο θέμα των επανορθώσεων ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «ηθικό πρωτίστως θέμα». Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ το θέμα, το υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Διαψεύστηκαν… Και βέβαια σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν συνδέει τις διαπραγματεύσεις με Siemens και επανορθώσεις.
 
2. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα, μπροστά στην Καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Χαρακτηριστικά:
-Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% [από 12% το 2009] ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. 
-Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα. 
-Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα, το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.
 
3. Η αξία της πρόσκλησης του Αλ. Τσίπρα από την Α. Μέρκελ είναι ότι η διαπραγμάτευση  γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά. 
 
4. Τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Αλ. Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε  και η «επταμερής» συνάντηση στις Βρυξέλλες. Δεν είναι παράλογο, ήταν αναμενόμενο. Η επιμονή, όμως, της Α. Μέρκελ να βρεθεί λύση ασκεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς. Η λαϊκή στήριξη, βέβαια, της σημερινής κυβέρνησης –που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά των εκλογών- αποτελεί μια σοβαρή «πολιτική ασπίδα». 
 
5. Η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως και η «επταμερής» των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις,όπως τις ΗΠΑ που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν». 
 
6. Τέλος, η Αν. Μέρκελ τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
 
Το ζητούμενο βέβαια είναι να μεταφραστεί το καλό αυτό κλίμα στη συνάντηση χθες στο Βερολίνο και σε αποφάσεις υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, που στενάζει υπό το βάρος της πολιτικής λιτότητας και των μνημονιακών μέτρων και να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας.
 
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μπήκαν οι πρώτες βάσεις, καθώς το θέμα πλέον έχει καταστεί πολιτικό και έχει ξεφύγει από το πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων και των «χαρτογιακάδων» των λεγόμενων θεσμών. Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια